Hockeyklubbarna lever farligt
Totalt har 14 matcher flyttats fram till senare datum i SHL-ishockeyn. Statsepidemilog Anders Tegnell sade i veckan att ”ishockeyn måste verkligen dra lärdom och försöka förstå varför det här händer just i denna miljö”.
Men nej, såväl SHL som Svenska Hockeyförbundet skickar förvisso ut allvarsamma pressmeddelanden, men konkreta åtgärder lyser med sin frånvaro

SHL:s omskrivna protokoll mot smittspridning har visat sig vara en papperstiger, Allmänna råd om social distansering och vilka miljöer som ska undvikas har inte beaktats. Kramkalas med målfirande spelare inför miljoner TV-tittare! Jag förstår att Tegnell höjer rösten.
De leker med elden
Hockeyförbundet framhärdar att Karjala-turneringen i Helsingfors, samt övrig landslagsverksamhet i veckan, är nödvändig. Det är att leka med elden och inte ens Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv kan tro att Finlands-resan är relevant för våren VM i Belarus/Lettland – om det överhuvudtaget blir något mästerskap våren 2021.
Som alltid vid idrott på toppnivå är det ekonomin som styr – nu råkar en pandemi vara i vägen, so what.
SHL, och förbundet har att förhålla sig till ingångna avtal med sändande bolag. I vecken meddelade SHL:s Erik Strandmark, ansvarig för mediarättigheter, att budgivningen börjat för nästkommande TV-avtal, när nuvarande kontrakt med C More löper ut, efter säsongen 2023-24.
Enligt uppgifter har Nent-gruppen, 2018 avknoppat från MTG och med Viasat-portföljen som dragplåster, lämnat in en intresseanmälan. SHL och Strandmark kan bara jubla, ökad konkurrens innebär att nya miljardintäkter är säkrade långt in på 2020-talet.
Att överleva i år
För SHL-lagen gäller det att ekonomiskt överleva den här säsongen – all klagolåt till trots jag att konkursspöket kommer att hållas på avstånd. Lagen har flera verktyg att för minimera smittspridningens negativa effekter.
Den kraftfullaste är förstås att kapa kostnader, exempelvis spelarlöner. Det är inte rimligt med löner i 300 000 kronors klassen i månaden.
Flera lag, bl.a. Djurgården och Brynäs, har också förstått, vad som krävs. Andra åtgärder är korttidspermitteringar eller till och med varsel av kanslipersonal. Idrottens Affärer har tidigare pekat på möjligheten att ta upp förhandlingar om hyresreducering med arenaägaren, oftast ett kommunalt bolag.
Här har lagen skilda förutsättningar att lyckas, Färjestad är sin egen herre i Löfbergs Lila Arena, Luleå och Frölunda har att förhålla sig till kommunala arenabolag. Malmö Redhawks, endast åtta poäng på 11 matcher, har att samtala med arenaägaren Percy Nilsson, hedersordförande.
Då låser Percy
Tyvärr för Redhawks har Percy meddelat att han har 42 anställda i arena och hotelldelen samt en halv miljon i elavgifter för ishallen i månaden. På frågan om Redhawks inte kan betala hyran, 295 00 per match svarade Percy, enligt Kvällsposten.
-Då får jag låsa dörren.
SHL-lagen har också internt stoppat alla nya spelaravtal inför säsongen 2021-22, på grund av det osäkra ekonomiska läget. En pappersprodukt och av samma värde som SHL-protokollet för smittspridning.
På plussidan kan Ishockeyförbundet räkna in antal miljoner från regeringens andra krisstöd på totalt en miljard kronor. Vid den första utdelningen baserades ersättningen på beräknat publikbortfall för SHL-lagen. Ett förfarande som underblåste ekonomisk kapprustning, nu har kultur och idrottsminister Amanda Lind, (mp) skärpt kraven. Senast erhöll SHL-lagen mellan tre och fem miljoner kronor.
I en haltande tabell har förra säsongens nykomling, lågbudgetlaget, IK Oskarshamn tagit sig upp på en fjärde plats. Tredje raka fullpoängaren mot Skellefteå på borta is. Laget valde att ta bussen, t o r. 220 mil. Lägre kostnader samt mindre sociala kontakter.
Med hjälp av ratade spelare, som backen Philip Samuelsson, son till Ulf Samuelsson, och spolad av Leksand har IKO så här långt slagit alla ”experter” på fingrarna. Mot Skellefteå hade unge Samuelsson mest istid i IKO, eller 21.06 minuter.
Värt att notera angående coronan:
I fotbollsallsvenskan har, med fyra omgångar kvar att spela, samtliga matcher kunnat spelas enligt ordinarie program. På söndagen var Falkenberg första lag att välkomna 300 åskådare i hemmamötet med Hammarby. Region Halland hade beslutat att inte sänka gränsen på publik och kulturevenemang till 50 personer.
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.
Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.
Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar