Uungdomarna mer vid skärmarna än någonsin

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Aldrig tidigare har det varit så viktigt att idrottsrörelsen får de utlovade pengarna av regeringen som nu. Vi pratar inte bara om aktivitetsstöd, utan nu handlar det om extra stöd för arbetet med att få tillbaka alla barn och ungdomar som försvunnit från idrotten på grund av nedstängningar av idrottshallar och utomhusplaner. 

Det är lätt att se att de flesta politiker och myndighetschefer inte har en aning om hur idrottens värld ser ut. Att det är enskilda människors  engagemang som nästan helt och hållet bygger den ideella kraft som kallas "Sveriges sista folkrörelse". Inget annat. Många ministrar hejar förstås på ett lag, men steget från att heja på, till att faktiskt begripa vad idrottsrörelsen handlar om, är stort.

Tappar fyra av tio ungdomar

Idrottsledarna idag, både de som har betalt men framförallt alla de som ställer upp för sina/sitt barn och blir ledare, gör ett oerhört arbete med att fostra och ta hand om alla våra barn. Förutsättningarna har aldrig varit enkla, men det senaste året, pandemi-året, har det varit värre än någonsin. 

DN:s Jens Littorin beskrev nyligen hur verkligheten såg ut för handbollsklubben Kärra där man uttryckte oro över att upp till 40 procent av ungdomsspelarna inte skulle komma tillbaka efter nedstängningen. Och det handlar inte bara om handboll, vi ser brottningen, basketen, judo med mera som brottas med samma problem.

Och dom som inte kommer tillbaka är dom som verkligen behöver det. Som behöver kloka vuxna att ha som förebilder, som behöver en gemenskap, något som skapar motivation att överhuvudtaget slita blicken från TikTok. 

Jag vet inte om ni kommer ihåg debatten som rådde före pandemin, Att "dagens ungdomar var alltför fastlåsta vid sina skärmar och inte kom ut". Att det hotade folkhälsan.

Stillasittnde mer än någonsin

Nu, med dagens distansundervisning, är ungdomarna verkligen fastlåsta vid sina skärmar. Med undervisning som allt för ofta blir undermålig för att lärarna dels inte är utbildade för distansundervisning, dels ofta är förvånansvärt dåliga på teknik, och inte verkar få någon riktig utbildning i detta av sina skolor. 

Alla de unga som går på gymnasiet vars skolor beslutat att fortsätta med distansundervisning drabbas av stillasittandet. Resursstarka barn klarar sig alltid, men alla andra? Här pratar vi om verklig fara för folkhälsan, för våra framtida årskullar, ja i värsta fall, generationer.

Det är därför Björn Eriksson, RFs ordförande, är oroad. Det är därför det nu inte handlar om lite stöd här och lite stöd där. Utan en rejäl satsning på våra ledare och ungdomar och barn, till det som heter Idrottsrörelsen. Och då räcker det inte med en halvhjärtad insats, utan om ett riktigt och äkta engagemang. Som det ledarna har. Alldeles gratis.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.