Ägarna glömmer engagemangets betydelse

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrott och gemenskap? Nä skit i det! En sund själ i en sund kropp? Äh, gammalmodigt! Alla människors lika värde? Nä, känns inte bra. Mer pengar i min plånbok? Ja, toppen, den tar vi!!

Fotbollens storklubbar kan knappast visa sina giriga ansikten på ett mycket tydligare sätt, än med presentationen av sin egen nya toppliga. Nu handlar det verkligen inte om idrotten i fokus, och spelande lag. Nä, nu är det uttalat. ”Alla pengar till oss ägare, fokus på oss, vi ska fortsätta att vara störst och bäst alltid, ingen kan stoppa oss nu2. Så lyder planerna, och aktiekurserna gick raskt upp många procent på de klubbar som är börsnoterade.

Stark åtgärd, men...

Att Uefa omedelbart svarar med att hota att de spelare som deltar för spel i sina lag i denna superliga inte får spela för sina länder i varken EM eller VM är starkt och bra. Men det är knappast spelarna som ska stängas ute, de gör sitt jobb, tjänar bra på det, men brinner ändå fortfarande för sin fotboll, i de allra flesta fall. 

Istället är det ju lagen som ska stängas ute från alla de internationella ligor som redan idag existerar och som gett klubbarna enorma pengar att spendera.

Jag kan förstå att klubbledare efter ett publikfritt coronaår desperat letar efter sätt att få in pengar till den egna verksamheten. Och för de största är det förstås alltid roligt att få spela mot de andra största, som en ständigt pågående VM-final, eller ett finalheat 100 meter. 

Men att på det här sättet så oförblommerat bara tänka på pengar, i form av i första hand tv-intäkter från annonsörer, är faktiskt direkt smaklöst. Och kontraproduktivt, inte minst på sikt.

Under coronaåret och de publikfria arenorna har jag funderat mycket på engagemang. Hur viktigt engagemanget är för att idrotten ska leva, för att mammor och pappor och andra vuxna ska ställa upp som ledare i alla dessa sporter som utgör svensk idrott. Svensk idrott som i allra högsta grad fortfarande bygger på ideella insatser. Utan det engagemanget finns ingen idrott att tala om, varken på eller utanför planen. 

Lyssnar inte på verkligheten

En fotbolls-, handbolls- eller basketmatch är ju så oerhört oengagerande när publiken inte finns på plats. AIKs tydliga bilder på Friends arena med åtta person i publiken är mer än tydligt, och visar hur illa det kan gå när myndigheterna faktiskt inte lyssnar på verkligheten, utan fattar besluten från sin skrivbordshorisont, må vara stående. Och även om utbudet på TV när det gäller sport är stort, för att inte säga enormt, är det som tittare inte lika spännande att se en fotbollsmatch när allt ekar, när publiken saknas och där varje ord tränaren säger till spelarna hörs alltför tydligt.

Jag tror vi alla desperat längtar efter att få gå på match igen, och få heja tillsammans med likasinnande på lagen vi älskar. Men att sitta hemma och för 88:e gången se Manchester U spela mot Juventus eller Milan eller så i en toppliga som man verkligen glömt bort vilken det nu är, blir bara en gäspning. Och gäspningar, kära storklubbars direktörer, lockar inte tv-annonsörer, det lovar jag. Hur snabbt än spelarna springer.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

 Ett historiskt Frölunda-guld fick ordföranden Mats Grauers att till och med gråta.

 Inför säsongen 2022-2023 startade Frölunda upp föreningens damishockey. Som sportchef anlände Damkronornas målvaktsikon Kim Martin och som tränare anställdes Erika Holst med  300 matcher för Damkronorna, och som första kvinna invald i svensk ishockeys Hall of Fame..

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I  en intensiv nyhetsflora  försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda  budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”. 

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.