Ägarna glömmer engagemangets betydelse

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrott och gemenskap? Nä skit i det! En sund själ i en sund kropp? Äh, gammalmodigt! Alla människors lika värde? Nä, känns inte bra. Mer pengar i min plånbok? Ja, toppen, den tar vi!!

Fotbollens storklubbar kan knappast visa sina giriga ansikten på ett mycket tydligare sätt, än med presentationen av sin egen nya toppliga. Nu handlar det verkligen inte om idrotten i fokus, och spelande lag. Nä, nu är det uttalat. ”Alla pengar till oss ägare, fokus på oss, vi ska fortsätta att vara störst och bäst alltid, ingen kan stoppa oss nu2. Så lyder planerna, och aktiekurserna gick raskt upp många procent på de klubbar som är börsnoterade.

Stark åtgärd, men...

Att Uefa omedelbart svarar med att hota att de spelare som deltar för spel i sina lag i denna superliga inte får spela för sina länder i varken EM eller VM är starkt och bra. Men det är knappast spelarna som ska stängas ute, de gör sitt jobb, tjänar bra på det, men brinner ändå fortfarande för sin fotboll, i de allra flesta fall. 

Istället är det ju lagen som ska stängas ute från alla de internationella ligor som redan idag existerar och som gett klubbarna enorma pengar att spendera.

Jag kan förstå att klubbledare efter ett publikfritt coronaår desperat letar efter sätt att få in pengar till den egna verksamheten. Och för de största är det förstås alltid roligt att få spela mot de andra största, som en ständigt pågående VM-final, eller ett finalheat 100 meter. 

Men att på det här sättet så oförblommerat bara tänka på pengar, i form av i första hand tv-intäkter från annonsörer, är faktiskt direkt smaklöst. Och kontraproduktivt, inte minst på sikt.

Under coronaåret och de publikfria arenorna har jag funderat mycket på engagemang. Hur viktigt engagemanget är för att idrotten ska leva, för att mammor och pappor och andra vuxna ska ställa upp som ledare i alla dessa sporter som utgör svensk idrott. Svensk idrott som i allra högsta grad fortfarande bygger på ideella insatser. Utan det engagemanget finns ingen idrott att tala om, varken på eller utanför planen. 

Lyssnar inte på verkligheten

En fotbolls-, handbolls- eller basketmatch är ju så oerhört oengagerande när publiken inte finns på plats. AIKs tydliga bilder på Friends arena med åtta person i publiken är mer än tydligt, och visar hur illa det kan gå när myndigheterna faktiskt inte lyssnar på verkligheten, utan fattar besluten från sin skrivbordshorisont, må vara stående. Och även om utbudet på TV när det gäller sport är stort, för att inte säga enormt, är det som tittare inte lika spännande att se en fotbollsmatch när allt ekar, när publiken saknas och där varje ord tränaren säger till spelarna hörs alltför tydligt.

Jag tror vi alla desperat längtar efter att få gå på match igen, och få heja tillsammans med likasinnande på lagen vi älskar. Men att sitta hemma och för 88:e gången se Manchester U spela mot Juventus eller Milan eller så i en toppliga som man verkligen glömt bort vilken det nu är, blir bara en gäspning. Och gäspningar, kära storklubbars direktörer, lockar inte tv-annonsörer, det lovar jag. Hur snabbt än spelarna springer.

Cecilia Giertta

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.