Går inte att släppa oron och frågorna
Det startar ett olympiskt spel i den japanska huvudstaden Tokyo. Det borde det inte ha gjort.
Den olympiska elden sägs vanligtvis värma i hårda, kalla tider. Inte den här gången. Nu känns det mera som storbränderna som sätter skräck i folk. Skrämmande, oroväckande, livsfarligt.

Jag har på plats bevakat femton olympiska spel, ytterligare ett antal som kommentator vid TV:n hemmavid. Jag känner starkt för den olympiska tanken men är skarpt kritiskt till hur den misshandlats och utnyttjats för politiska och ekonomiska syften. IOK har låtit dem hållas.
Så ljum och ointresserad som inför dessa kommande sommarspel har jag aldrig varit.
Är hotet mindre i dag?
När 11 100 deltagare, och 4400 Paralympiska atleter, i fjol fick beskedet att 2020:s olympiska spel ställts in sågs det som ett svek mot idrotten och dess utövare även om alla förstås begrep att pandemin då var ett större hot än den är idag. Är det så?
Det talades om hur inriktade på spelen de aktiva är, hur deras hela liv styrs av den cykel som vart fjärde år kulminerar i detta världens största evenemang på jordklotet. Hur det störde äktenskapsplaner, studierytm och barnalstring.
Trots att det inte var en värre uppoffring än vad miljarder människor över hela världen fått göra när så mycket i livet tog paus för smittspårning, tester, virusjakt och vaccinationer.
Ställa in gick bara inte. Det hade ju bara gjorts under världskrig.
Motstånd mot spelen
Nu drar spelen i Tokyo igång. De kommer inte att vara rättvisa. Smittan har kommit och gått och kommit igen på olika tidpunkter och drabbat olika hårt på jordklotet, förberedelser, träning och tävlingsverksamhet har fått ske på olika vis och varierande omfattningar beroende på var på jordklotet man råkar bo. Och vilka resurser och regimer länderna har.
Så sent som fram till den 8 juli i år framhärdade Internationella Olympiska Kommittén och de japanska arrangörerna att det skulle vara möjligt med tävlingar inför publik.
Till slut tog man sitt förnuft till fånga.
Den olympiska huvudarenan i Tokyo, med plats för 68 000 besökare, byggd för 1,4 miljarder dollar, kommer att gapa tom så när som på deltagare och funktionärer.
I Japan har motståndet mot spelen varit hårt. 8000 läkare har skrivit petitioner till politiker och IOK och med tyngden i sin medicinska kunskap och av oro för framtiden förklarat olämpligheten att samla tävlande från hela världen - med ojämn sprittspridning - till en enda tävlingsplats.
Ingenting har hjälpt.
Ofattbara 70 miljarder
På hemmaplan har premiärminister Yoshihide Suga sett de olympiska spelen som sin speciella livlina för sin fortsatta politiska verksamhet, men, menar japanska analytiker, om spelen skulle orsaka en folkhälsokatastrof, ett förvärrande av läget, spridd smitta, så skulle han få ta hela ansvaret och vara politiskt död.
Spelen om Spelen - inte minst nu i Tokyo - sker över de aktivas huvuden. Det är politiska och ekonomiska hänsyn som tas.
Amerikanska NBC är Head Broadcaster, d v s har köpt sig rättigheterna av IOK för att sedan kunna sälja vidare till andra TV-bolag världen över. Hos oss är det Discovery Communication vi får förlita oss till och det blir i Kanal 5, 9 och 11 samt i Eurosport som tävlingarna kommer att visas.
NBC har - läs och häpna - betalat ofattbara 70 miljarder kronor för sändningsrättigheterna av olympiska spel 2020-2032. Men trots uppskjutna spel och ingen publik försäkrar oss vd:n för NBC Universal, Jeff Shell, att de olympiska spelen i Tokyo kan bli ”de mest lönsamma i företagets historia.”
Har inte råd att ställa in
Siffran 70 miljarder kommer alltså att klart övertrumfas av de summor för vidareförsäljning och - inte minst - reklam som de amerikanska bolaget kommer att sälja.
Siffrorna säger det mesta. Internationella Olympiska Kommittén, som äger spelen och kan göra med dem vad man vill, ställa in eller köra, har helt enkelt inte råd att inte låta spelen gå. Inte NBC heller. Påtryckningarna är starka, till synes oemotståndliga. 73 procent av IOK:s intäkter kommer från just försäljningen av TV-rättigheterna.
Premiärministern i Japan vill suga åt sig så mycket som går för att boosta det japanska varumärket. Så har det sett ut i alla tider. Tydliga avancemang på den ekonomiska världsrankningen inte minst i de asiatiska länder, Tokyo (Japan), Söul (Sydkorea) och Peking (Kina) som tidigare arrangerat och använt de olympiska spelen för ekonomisk självhävdelse.
Men det faktum att världens stängs ute från att besöka Japan under spelen och de restriktioner som råder för de i spelen involverade innebär förstås stora förluster för infrastruktur, researrangörer, flygbolag, hotell- och restaurangnäring med mera.
Inte lika roligt
Det är inte svårt att förstå de aktivas iver att efter ett års försening äntligen få göra sin olympiska start men de får leva ett begränsat liv med strikta restriktioner, utan det normalt sett så upphöjda värdet av möten mellan nationer i den olympiska byn. Kondomer har delats ut till de aktiva enligt tradition men sex i olympiska byn är förbjudet.
Så det blir inte lika roligt i år. Vare sig för deltagarna som inte får höra jubel, journalisterna som inte kan skildra fritt och inte för oss TV-tittare heller. OS i Tokyo kommer i historien att noteras som en parentes, ett spel med ett nedvärderat värde och minnet av ännu en stor händelse där politik och pengar styr över förståndet.
Smittan i Japan är inte alls under kontroll. Om det skulle förvärras, om virusspridningen ökar också i andra delar av världen och kan härledas till OS kommer ansvaret att falla tungt, mycket tungt, över inte minst tysken Thomas Bach (president) och hans olympiska kommitté.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.
MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.
Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess.
I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!
Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.