Hockeybasen ställd mot väggen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson står med ryggen mot väggen i i den infekterade striden med Boden Hockey och Karlskrona i Hockeyettan.

Tisdagskvällens möte med RF:s ordförande Björn Eriksson lämnade inget utrymme för kompromisser. Tvärtom, ärendet måste hanteras skyndsamt och med vägledning av Riksidrottsnämndens beslut.

På onsdagskvällen uteblev Kalix från match mot Boden i Björknäshallen i Boden.

-Det absolut viktigaste är att seriespelet kommer i gång igen. Det är det jag menar med släck elden. Bevilja ansökan om dispens, så kan RF, om önskemål finns, vara till hjälp för en långsiktig lösning och en översyn av förbundets ligastruktur meddelar Björn Eriksson.

Vill bara vinna tid

I ett försök att vinna tid meddelade Ishockeyförbundet på torsdagen att en extern juridisk utredning ska inledas, med anledning av RIN-domen som ogiltig förklarar paragraf 6:1 i förbundets tävlingsbestämmelser.

Förbundet uppmanar även alla klubbar att spela enligt det uppgjorda serieprogrammet för Hockeyettan. Uteblivande bestraffas från och med nu med en 5-0 förlust. Vad gäller de fyra matcher som inte har genomförts ska tävlingsnämnden lämna besked den 28 oktober

Enligt paragraf 5:11 i förbundets tävlingsbestämmelser ska lag som uteblir diskvalificeras från spel i aktuell serie. Något som drabbade Asplöven 2019.

Bodens Hockey förtroende för Anders Larsson och förbundsstyrelsen är körd i botten. I 14 månader, från 13 augusti, 2020,, har Ishockeyförbundet haft ärendet på sitt bord. Den 23 april år föll RIN-domen som utan pardon slog fast att paragraf 6:1 är en tävlingsregel som står i strid mot svensk lag.

Det är förvånande, milt uttryckt, att Anders Larsson, och hans styrelse inte tycks förstå innebörden av ”står i strid mot svensk lag”. Pressmeddelandet på torsdagen är definitivt ett sent uppvaknande, och som nämnts ett försök att vinna tid.

-Förbundet har visat en tydlig ovilja att ta beslut, det är bakgrund till nuvarande situation. Vi beklagar att förbundet och ligaorganisationen Hockeyettan tillåter att detta får konsekvenser på isen, rakt in i hjärtat på vår sport, säger  Joakim Svensson i Boden Hockey.

-Jag tycker pressmeddelandet är otydligt, och lämnar många frågor obesvarade. Ännu ett försök från förbundets sida att förhala ett beslut. Varför inte bevilja dispens? Förbundet vet mycket väl att vi inte har skrivit på något upplåtelse avtal med Hockeyettan, betonar Joakim Svensson.

Sedan 1970-talets början har jag skrivit om svensk ishockey. Förbundskaptener har sparkats för uteblivna resultat, ordföranden har grillats och ifrågasatts. Men aldrig tidigare har ordföranden för ett av landets största SIF, specialidrottsförbund, så öppet trotsat en dom i Riksidrottsnämnden.

Eller som Björn Eriksson skriver i ett öppet brev till Hockeyförbundet på onsdagen.

Bara tolkas på ett sätt

-Idrottsrörelsen har ett eget rättssystem, som är en förmån och som vi ska vara oerhört stolta över, och aldrig tidigare har det hänt att någon inte har följt högsta instans.

För Idrottens Affärer tillägger Björn:

- RIN:s beslut kan inte överprövas, och det är inte upp till mig att resonera om det är rätt eller fel.

Ett besked som endast kan tolkas på ett sätt; släck elden – eller avgå.

Anders Larsson är 44 år, industriekonom i grunden och vald till ordförande 2015, heltidsarvoderad sedan 2017. Han är också ordförande i Arbetsgivaralliansens styrelse. Så sent i september i år valdes han in i det IIHF:s council, det internationella ishockeyförbundets styrelse.

Han red ut stormen kring tidigare presschefen Anders Feltenmarks avsked våren 2020. Denne hade  haft fräckheten, eller snarare modet, att avslöja ett fall av sexuella trakasserier på förbundet. Den utpekade tjänstemannen dömdes senare av Södertörns Tingsrätt.  I spåren av den händelsen lämnade också tidigare generalsekreteraren Tommy Boustedt kansliet.

I ishockeyns domäner är det alltid stormvarning. Frågan är varför Boden i mer än ett år har vägrats  sitt självbestämmande?

 I stället har bordläggningar och fördröjningar samt ovilja att lämna besked varit direkt ofördelaktiga för Boden Hockey – men till fördel för Hockeyettan. Nu flaggas för en  extern utredning i frågor där RIN:s ordförande, Krister Malmsten redan satt ned foten. I mail till Idrottens Affärer skriver Anders Larsson ”i nästa steg ska uppdraget reciseras, och sedemera  kommer en ansvarig jurist att utses”.

Förbundet anser att det ännu finns många frågor att reda ut. En elak passning till RIN-ordföranden Krister Malmsten.

Vilka frågor kan man undra?  

Är det så svårt att tolka RIN-domen? Paragraf 6:1 som tvingar lag i förbundsserier att tillhöra ligaorganisation, här Hockeyettan, ”är en tävlingsregel som står i strid med svensk lagstiftning”. Det är bara att läsa innantill.  

Ja, jag tycker att Anders Larsson ska kliva av taburetten.  Genom sitt öppna trots mot RIN-domen har Anders förverkat sitt mandat och förtroende i  hockey-Sverige.

Kaos kunde ha undvikits

Det kaos som nu råder i Hockeyettan hade kunnat undvikas. Varför inte en tågresa till Boden, och där på plats mött representanter för Boden Hockey.  Tagit del av deras invändningar mot det tvångsavtal med Hockeyettan som är grund till nuvarande, för ishockeyn, pinsamma situation.

Björn Erikssons avslutningsord förtjänar att upprepas.

-Jag tycker man borde hitta en lösning inom förbundet. RIN domen finns där och den får ishockeyn förhålla sig till. RIN finns för att idrotten inte ska behöva belasta civilsamhället med tvister. Det vore förskräckligt om vi fick en sådan utveckling.

Det senaste beskedet från Piteå HC var på torsdagseftermiddagen att de i n t e tänkte åka till Boden för fredagens möte i Hockeyettan Norra.  I lojalitet med ligaorganisation Hockeyettan.  Karusellen snurrar vidare med oförminskad hastighet.

Kjel Nilsson

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.