Hockeybasen ställd mot väggen
Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson står med ryggen mot väggen i i den infekterade striden med Boden Hockey och Karlskrona i Hockeyettan.
Tisdagskvällens möte med RF:s ordförande Björn Eriksson lämnade inget utrymme för kompromisser. Tvärtom, ärendet måste hanteras skyndsamt och med vägledning av Riksidrottsnämndens beslut.

På onsdagskvällen uteblev Kalix från match mot Boden i Björknäshallen i Boden.
-Det absolut viktigaste är att seriespelet kommer i gång igen. Det är det jag menar med släck elden. Bevilja ansökan om dispens, så kan RF, om önskemål finns, vara till hjälp för en långsiktig lösning och en översyn av förbundets ligastruktur meddelar Björn Eriksson.
Vill bara vinna tid
I ett försök att vinna tid meddelade Ishockeyförbundet på torsdagen att en extern juridisk utredning ska inledas, med anledning av RIN-domen som ogiltig förklarar paragraf 6:1 i förbundets tävlingsbestämmelser.
Förbundet uppmanar även alla klubbar att spela enligt det uppgjorda serieprogrammet för Hockeyettan. Uteblivande bestraffas från och med nu med en 5-0 förlust. Vad gäller de fyra matcher som inte har genomförts ska tävlingsnämnden lämna besked den 28 oktober
Enligt paragraf 5:11 i förbundets tävlingsbestämmelser ska lag som uteblir diskvalificeras från spel i aktuell serie. Något som drabbade Asplöven 2019.
Bodens Hockey förtroende för Anders Larsson och förbundsstyrelsen är körd i botten. I 14 månader, från 13 augusti, 2020,, har Ishockeyförbundet haft ärendet på sitt bord. Den 23 april år föll RIN-domen som utan pardon slog fast att paragraf 6:1 är en tävlingsregel som står i strid mot svensk lag.
Det är förvånande, milt uttryckt, att Anders Larsson, och hans styrelse inte tycks förstå innebörden av ”står i strid mot svensk lag”. Pressmeddelandet på torsdagen är definitivt ett sent uppvaknande, och som nämnts ett försök att vinna tid.
-Förbundet har visat en tydlig ovilja att ta beslut, det är bakgrund till nuvarande situation. Vi beklagar att förbundet och ligaorganisationen Hockeyettan tillåter att detta får konsekvenser på isen, rakt in i hjärtat på vår sport, säger Joakim Svensson i Boden Hockey.
-Jag tycker pressmeddelandet är otydligt, och lämnar många frågor obesvarade. Ännu ett försök från förbundets sida att förhala ett beslut. Varför inte bevilja dispens? Förbundet vet mycket väl att vi inte har skrivit på något upplåtelse avtal med Hockeyettan, betonar Joakim Svensson.
Sedan 1970-talets början har jag skrivit om svensk ishockey. Förbundskaptener har sparkats för uteblivna resultat, ordföranden har grillats och ifrågasatts. Men aldrig tidigare har ordföranden för ett av landets största SIF, specialidrottsförbund, så öppet trotsat en dom i Riksidrottsnämnden.
Eller som Björn Eriksson skriver i ett öppet brev till Hockeyförbundet på onsdagen.
Bara tolkas på ett sätt
-Idrottsrörelsen har ett eget rättssystem, som är en förmån och som vi ska vara oerhört stolta över, och aldrig tidigare har det hänt att någon inte har följt högsta instans.
För Idrottens Affärer tillägger Björn:
- RIN:s beslut kan inte överprövas, och det är inte upp till mig att resonera om det är rätt eller fel.
Ett besked som endast kan tolkas på ett sätt; släck elden – eller avgå.
Anders Larsson är 44 år, industriekonom i grunden och vald till ordförande 2015, heltidsarvoderad sedan 2017. Han är också ordförande i Arbetsgivaralliansens styrelse. Så sent i september i år valdes han in i det IIHF:s council, det internationella ishockeyförbundets styrelse.
Han red ut stormen kring tidigare presschefen Anders Feltenmarks avsked våren 2020. Denne hade haft fräckheten, eller snarare modet, att avslöja ett fall av sexuella trakasserier på förbundet. Den utpekade tjänstemannen dömdes senare av Södertörns Tingsrätt. I spåren av den händelsen lämnade också tidigare generalsekreteraren Tommy Boustedt kansliet.
I ishockeyns domäner är det alltid stormvarning. Frågan är varför Boden i mer än ett år har vägrats sitt självbestämmande?
I stället har bordläggningar och fördröjningar samt ovilja att lämna besked varit direkt ofördelaktiga för Boden Hockey – men till fördel för Hockeyettan. Nu flaggas för en extern utredning i frågor där RIN:s ordförande, Krister Malmsten redan satt ned foten. I mail till Idrottens Affärer skriver Anders Larsson ”i nästa steg ska uppdraget reciseras, och sedemera kommer en ansvarig jurist att utses”.
Förbundet anser att det ännu finns många frågor att reda ut. En elak passning till RIN-ordföranden Krister Malmsten.
Vilka frågor kan man undra?
Är det så svårt att tolka RIN-domen? Paragraf 6:1 som tvingar lag i förbundsserier att tillhöra ligaorganisation, här Hockeyettan, ”är en tävlingsregel som står i strid med svensk lagstiftning”. Det är bara att läsa innantill.
Ja, jag tycker att Anders Larsson ska kliva av taburetten. Genom sitt öppna trots mot RIN-domen har Anders förverkat sitt mandat och förtroende i hockey-Sverige.
Kaos kunde ha undvikits
Det kaos som nu råder i Hockeyettan hade kunnat undvikas. Varför inte en tågresa till Boden, och där på plats mött representanter för Boden Hockey. Tagit del av deras invändningar mot det tvångsavtal med Hockeyettan som är grund till nuvarande, för ishockeyn, pinsamma situation.
Björn Erikssons avslutningsord förtjänar att upprepas.
-Jag tycker man borde hitta en lösning inom förbundet. RIN domen finns där och den får ishockeyn förhålla sig till. RIN finns för att idrotten inte ska behöva belasta civilsamhället med tvister. Det vore förskräckligt om vi fick en sådan utveckling.
Det senaste beskedet från Piteå HC var på torsdagseftermiddagen att de i n t e tänkte åka till Boden för fredagens möte i Hockeyettan Norra. I lojalitet med ligaorganisation Hockeyettan. Karusellen snurrar vidare med oförminskad hastighet.
Kjel Nilsson
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.
Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.
I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen - tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar