Hockeybasen ställd mot väggen
Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson står med ryggen mot väggen i i den infekterade striden med Boden Hockey och Karlskrona i Hockeyettan.
Tisdagskvällens möte med RF:s ordförande Björn Eriksson lämnade inget utrymme för kompromisser. Tvärtom, ärendet måste hanteras skyndsamt och med vägledning av Riksidrottsnämndens beslut.
På onsdagskvällen uteblev Kalix från match mot Boden i Björknäshallen i Boden.
-Det absolut viktigaste är att seriespelet kommer i gång igen. Det är det jag menar med släck elden. Bevilja ansökan om dispens, så kan RF, om önskemål finns, vara till hjälp för en långsiktig lösning och en översyn av förbundets ligastruktur meddelar Björn Eriksson.
Vill bara vinna tid
I ett försök att vinna tid meddelade Ishockeyförbundet på torsdagen att en extern juridisk utredning ska inledas, med anledning av RIN-domen som ogiltig förklarar paragraf 6:1 i förbundets tävlingsbestämmelser.
Förbundet uppmanar även alla klubbar att spela enligt det uppgjorda serieprogrammet för Hockeyettan. Uteblivande bestraffas från och med nu med en 5-0 förlust. Vad gäller de fyra matcher som inte har genomförts ska tävlingsnämnden lämna besked den 28 oktober
Enligt paragraf 5:11 i förbundets tävlingsbestämmelser ska lag som uteblir diskvalificeras från spel i aktuell serie. Något som drabbade Asplöven 2019.
Bodens Hockey förtroende för Anders Larsson och förbundsstyrelsen är körd i botten. I 14 månader, från 13 augusti, 2020,, har Ishockeyförbundet haft ärendet på sitt bord. Den 23 april år föll RIN-domen som utan pardon slog fast att paragraf 6:1 är en tävlingsregel som står i strid mot svensk lag.
Det är förvånande, milt uttryckt, att Anders Larsson, och hans styrelse inte tycks förstå innebörden av ”står i strid mot svensk lag”. Pressmeddelandet på torsdagen är definitivt ett sent uppvaknande, och som nämnts ett försök att vinna tid.
-Förbundet har visat en tydlig ovilja att ta beslut, det är bakgrund till nuvarande situation. Vi beklagar att förbundet och ligaorganisationen Hockeyettan tillåter att detta får konsekvenser på isen, rakt in i hjärtat på vår sport, säger Joakim Svensson i Boden Hockey.
-Jag tycker pressmeddelandet är otydligt, och lämnar många frågor obesvarade. Ännu ett försök från förbundets sida att förhala ett beslut. Varför inte bevilja dispens? Förbundet vet mycket väl att vi inte har skrivit på något upplåtelse avtal med Hockeyettan, betonar Joakim Svensson.
Sedan 1970-talets början har jag skrivit om svensk ishockey. Förbundskaptener har sparkats för uteblivna resultat, ordföranden har grillats och ifrågasatts. Men aldrig tidigare har ordföranden för ett av landets största SIF, specialidrottsförbund, så öppet trotsat en dom i Riksidrottsnämnden.
Eller som Björn Eriksson skriver i ett öppet brev till Hockeyförbundet på onsdagen.
Bara tolkas på ett sätt
-Idrottsrörelsen har ett eget rättssystem, som är en förmån och som vi ska vara oerhört stolta över, och aldrig tidigare har det hänt att någon inte har följt högsta instans.
För Idrottens Affärer tillägger Björn:
- RIN:s beslut kan inte överprövas, och det är inte upp till mig att resonera om det är rätt eller fel.
Ett besked som endast kan tolkas på ett sätt; släck elden – eller avgå.
Anders Larsson är 44 år, industriekonom i grunden och vald till ordförande 2015, heltidsarvoderad sedan 2017. Han är också ordförande i Arbetsgivaralliansens styrelse. Så sent i september i år valdes han in i det IIHF:s council, det internationella ishockeyförbundets styrelse.
Han red ut stormen kring tidigare presschefen Anders Feltenmarks avsked våren 2020. Denne hade haft fräckheten, eller snarare modet, att avslöja ett fall av sexuella trakasserier på förbundet. Den utpekade tjänstemannen dömdes senare av Södertörns Tingsrätt. I spåren av den händelsen lämnade också tidigare generalsekreteraren Tommy Boustedt kansliet.
I ishockeyns domäner är det alltid stormvarning. Frågan är varför Boden i mer än ett år har vägrats sitt självbestämmande?
I stället har bordläggningar och fördröjningar samt ovilja att lämna besked varit direkt ofördelaktiga för Boden Hockey – men till fördel för Hockeyettan. Nu flaggas för en extern utredning i frågor där RIN:s ordförande, Krister Malmsten redan satt ned foten. I mail till Idrottens Affärer skriver Anders Larsson ”i nästa steg ska uppdraget reciseras, och sedemera kommer en ansvarig jurist att utses”.
Förbundet anser att det ännu finns många frågor att reda ut. En elak passning till RIN-ordföranden Krister Malmsten.
Vilka frågor kan man undra?
Är det så svårt att tolka RIN-domen? Paragraf 6:1 som tvingar lag i förbundsserier att tillhöra ligaorganisation, här Hockeyettan, ”är en tävlingsregel som står i strid med svensk lagstiftning”. Det är bara att läsa innantill.
Ja, jag tycker att Anders Larsson ska kliva av taburetten. Genom sitt öppna trots mot RIN-domen har Anders förverkat sitt mandat och förtroende i hockey-Sverige.
Kaos kunde ha undvikits
Det kaos som nu råder i Hockeyettan hade kunnat undvikas. Varför inte en tågresa till Boden, och där på plats mött representanter för Boden Hockey. Tagit del av deras invändningar mot det tvångsavtal med Hockeyettan som är grund till nuvarande, för ishockeyn, pinsamma situation.
Björn Erikssons avslutningsord förtjänar att upprepas.
-Jag tycker man borde hitta en lösning inom förbundet. RIN domen finns där och den får ishockeyn förhålla sig till. RIN finns för att idrotten inte ska behöva belasta civilsamhället med tvister. Det vore förskräckligt om vi fick en sådan utveckling.
Det senaste beskedet från Piteå HC var på torsdagseftermiddagen att de i n t e tänkte åka till Boden för fredagens möte i Hockeyettan Norra. I lojalitet med ligaorganisation Hockeyettan. Karusellen snurrar vidare med oförminskad hastighet.
Kjel Nilsson
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar