klubbarna borde vara rädda om tränarna!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Marti Cifuentes, Hammarbys tränare, sa det själv: ”Ni lägger för stor vikt vid oss tränare när det är spelarna det handlar om.”

Ja, inte bara vi. I den stora fotbollsvärlden, där klubbar som Liverpool och Manchester dominerar, kan man få över 150 miljoner om året i lön, för en förväntad ligaseger och vinst i Champions League. Tränarna är Gudar.

Andreas Brännström, 40 år, gör succé med sitt Mjällby. han kommer närmast från Jönköping och Dalkurd.

Frågan har alltid varit på tapeten; tränarens eller spelarnas andel av framgången eller skuld till fiaskon. De mest storsinta tränarna har skänkt framgångsrosorna till spelarna och tryckt fiaskostämpel i sitt eget pass.

Är tränaren som tar guld i Malmö FF garanterat bättre än den som räddar kvar Mjällby eller Varberg?

Uppdragen ligger på olika nivåer som kräver varierande ledarskap. Det kan vara ha-begäret mot snåljåpen. Han som måste se till att laget, som förväntat, tar en topplacering och han som till varje pris minimerar risker, inte slösar med bollbjudningar.

Nöjda med mållös match

Just nu ligger Mjällby från Listerlandet, med sex omgångar avverkade, på andra plats i Allsvenskan, mellan vårens mest sprudlande anfallslag Hammarby, och det bäst försvarande laget, Malmö FF.

Betyder det att nye tränaren Andreas Brännström håller på att meritera sig för titeln Årets tränare, att han har också de egenskaper som krävs för att gå in i Malmö FF:s strikt styrda organisation med med ordförande, några direktörer och en sportchef över sig, starka ledare och en spelarkultur och en supportermakt som också vill säga sitt, med 20 000 på läktarna och en hel storstad som vill bli förknippad med fotbollsframgångar?

Hammarbys nye spanske tränare, Marti Cifuentes, tycks ha fått struktur på ett Hammarby som alltid varit frejdigt,  och framåtlutat men ibland i så övermått att det straffat sig bakåt.

0-0 i det förväntade stormötet mellan Allsvenskans anfallsgladaste lag och det just nu försvarsstarkaste (ett insläppt mål på sex matcher). Men skillnaden är minimal. Hammarby har bara släppt in två. Men gjort tretton, dubbelt så många som MFF.

0-0 brukar de flesta tränare vara glada åt. Mål vill ju ingen släppa in. Och så utvecklades den stora matchen på Söderstadion i måndags; lagen blev mer och mer rädda för att förlora. För Hammarby hade det inte varit någon katastrof, för MFF hade gapet till toppen ökat till sju poäng.

Vill leka Barcelona

Milos Milojevic i Malmö har, när MFF spelat som bäst, exponerat en aggressiv och forcerande fotboll med önskad bolldominans utan att förfalla till det lättstraffade småplottrandet som gjort lag som t ex Sirius och Degerfors närmast pinsamt naiva. Hans spanska kollega i Hammarby tycks vara inne på samma spår; risktagande och riskminimering i symbios. 

Många vill ”leka Barcelona” eller varför inte Manchester City med bollinnehav till varje pris. Degerfors uppträdde som ett juniorlag och lät Elfsborg härja fritt och jag får väl ta åt mig lite grann av det naiva tänkandet när jag i en tidigare krönika hyllade de många lag också på Allsvenskans nedre halva som försöker sig på passningsinriktad bollhållarfotboll när det nu visar sig att flera av dem inte har vare sig spelare eller flexibel spelidé för att klara av det. Straffen har varit kännbara, som sagt, lagen blåögda i överkant.

Att vara modig istället för övermodig kan också vara att erkänna sin otillräcklighet och söka primitivare alternativ. Att ha stora förebilder kan också förblinda.

Den stora utvandringen

Anders Brännström i Mjällby och Joakim Persson i Varberg är två tränare som lyckas få ut mera av sina spelare än vad de egentligen tror om sig själva. Det är för mig att tecken på kloka tränare som inser realiteterna, hjälper de lite tillkortakomna på traven och ger dem nycklarna till en enklare fotboll som de själva begriper och behärskar.

Det har under några år gett oväntat goda resultat.

Av Mjällby kan man inte vänta sig mera än att laget håller sig kvar i Allsvenskan. 

Minns att dåvarande klubbdirektören i IFK Göteborg, den gamle målvaktsveteranen från Åtvidaberg och Blåvitt, Thomas Wernersson, en gång sa till mig: ”Tränarfrågan är ett kapitel för sig. När klubben har spelare och en fotbollsfilosofi man tror på gäller det att hitta en tränare som inte förstör för mycket.”

Att rätta munnen efter matsäcken är en av många kloka sentenser att hålla fast vid.

Förr, långt innan utvandring var nästan lika stor som på Kal Oscars och Kristinas tid, var spelartrupperna intakta under många år. En och annan fixstjärna försvann men det fanns en stor och gedigen stomme att hålla sig till under lång tid. Då var det kanske poäng med att byta tränare ibland för att få in nya influenser och tankegångar, tillföra nya element och kunskaper, taktisk utveckling, teknisk förfining.

Nu lever många klubbar med vetskapen om att trupperna förändras radikalt på bara något eller några år. Kanske borde man börja tänka på att behålla sina tränare lite längre.

En norsk förebild

Om man vill ha utländska förebilder härvidlag kan man titta på Pep Guardiola som stannade fyra år i Barcelona och nu är på sitt sjätte år i Manchester City. Jürgen Klopp gjorde storsuccé under sju år i Borussia Dortmund och är nu  i Liverpool sedan 2015 och har förlängt sitt kontrakt till 2024. Diego Simeone har varit Atletico Madrid trogen sedan 2012. 

Nils Arne Eggen, som gjorde norska Rosenborg till en klubb som gick till Champions League-slutspel år efter år, tjänstgjorde i klubben sammanlagt nitton år i olika perioder mellan 1972 och 2011, med en längsta period på nio år mellan 1988 och 1997. Trogen sin spelidé nådde han flest slutspel i världens starkaste klubbtävling än någon annan nordisk klubb hittills.

I Sverige snurrar spelarkarusellen så att klubbarna nästan får yrsel. Mikael Stahre har avverkat sex klubbyten på tio år, Helsingborgs IF har haft åtta tränare sedan 2010, Malmö FF har haft nio tränare sedan 201l. Där har det ibland inte ens räckt med SM-guld för att få (kunna?) jobba vidare.

Undantagen finns hos bland andra Häcken (Peter Gerhardsson sju år mellan 2009-2016), Nanne Bergstrand tio år i Kalmar (2003-2013) plus ett par kortare inhopp, Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöf sex år i Sirius (2012-2018), nu på det fjärde året i Djurgården.

Tydligare linjer och filosofi i klubbarna, längre tränarperioder och spelarköp anpassade efter vad klubben vill och behöver för att fortsätta utvecklas efter en klart utstakad linje.

Det är något jag kan efterlysa.

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.