Lars-Christers erfarenhet är ovärderlig

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svenska Fotbollförbundet kommer att välja en ny ordförande den 25 mars.

Ett oerhört viktig val - för det är ett splittrat förbund som behöver enas.

Tre kandidater återstår och för mig är valet givet: Lars Christer Ohlsson är den ende av de tre med tillräckliga fotbollskunskaper både nationellt och internationellt för att klara jobbet.

Lars-Christer Ohlsson har gått i lära hos svensk fotbolls store ledare, Lennart Johansson. Här ses de vid prisutdelning 2006 när Barcelona med Ronaldhino (och Henrik Larsson) har vunnit UEFA-cupfinalen

Nu har de tre - Olsson, Helene Barnekow och Fredrik Reinfeldt - fått presentera sig för fotbollsfolket efter att ha gallrats ut som mest lämpade av de åtta nominerade. En föreställning stängd för allmänhet och media.

I slutet av januari har SEF (Föreningen Svensk Elitfotboll) sitt medlemsmöte där två representanter från var och en av klubbarna i Allsvenskan och Superettan skall dryfta frågan.

En begränsad tid

Det är inte så svårt att gissa att Lars-Christer Ohlsson är favorit hos elitfotbollsklubbarna. Han har varit ordförande för deras organisation, han satte igång den stora förvandlingen i svensk fotboll 2012 tillsammans med Mats Enquist, han var mellan åren 2003 till 2007 generalsekreterare i UEFA under Lennart Johanssons presidentperiod. Han har sammanlagt trettio års erfarenhet av arbete med fotboll på högsta nivå, väl insatt i de tunga frågorna.

Konkurrenterna Helene Barnekow är en 58-årig civilekonom som jobbat hos Microsoft, Ericson, Telia med flera, Fredrik ”Öppna era hjärtan” Reinfeldt är mest känd som svensk statsminister som satte igång en okontrollerbar invandring, försvårade en redan misslyckad integration och rustade ner det svenska försvaret.

Jag är inte säker på att någon av dem är beredd att släppa sina nuvarande liv och åtaganden för att hundraprocentigt kasta sig in i ledningen för svensk fotboll. Särskilt inte i en tid då uppgiften de närmast åren kräver en insats långt över fyrtio timmars arbetsvecka.

Lars-Christer Ohlsson var först inte intresserad när han tillfrågades. Han hade en svår, men dessbättre lyckosam, cancerhandling att gå igenom och han är, trots allt, 72 år gammal. Nu är han frisk och åldern är bara en siffra.

Den skulle möjligen ändå kunna ligga honom i fatet i ett åldersfixerat land, men han har gjort klart, att han inser problemet med splittringen, både ideologiskt och ekonomiskt i svensk fotboll och är beredd att under en begränsad tid - minst två år - göra jobbet som krävs för att ena parterna. Jag kan inte se att någon av de övriga kandidaterna ens är i närheten av hans förutsättningar att lyckas med det uppdraget.

Succéfyllt maktskifte

Det var Lars Christer Ohlsson som tillsammans med Mats Enquist tog över ledningen för Elitfotbollen 2012 och de har tillsammans på tio år åstadkommit ett maktskifte i svensk fotboll, en statushöjning av den inhemska fotbollen och en ekonomisk upprustning av succéartade mått. Genom att ta över hela ansvaret för elitklubbarna och skriva de inkomstbringande TV-avtalen. Omsättningen har höjts från cirka 270 miljoner till drygt 800. Intresset för svensk fotboll - särskilt allsvenskan - har ökat till att det i siffror blivit dubbelt så stort som intresset för Premier League.

Det finns rörelser inom svensk fotboll, tydligtgjort speciellt i en Göteborgsmotion, som vill att större summor pengar silar ner genom seriesystemet. Man anser sig förfördelade när SEF nu sköter sin egen business och Svenska Fotbollförbundet står för bredden och har sina inkomster främst från ”försäljningen” av landslaget. 

När jag talar med Mats Enquist, som lämnar sin chefstjänst hos SEF under våren, är han noga med att betona ett gott förhållande med Svenska Fotbollförbundet. Och vikten av att en stark kraft med mycket tid och stor arbetskapacitet tar över förbundet. Varken han eller SEF som organisation agerar i lobbyn för någon av kandidaterna, det är upp till klubbarna att enskilt rösta, men det är inte så svårt att räkna ut att Enquist stöder sin gamle arbetskamrat och vet hans kapacitet. Det krävs en man med långvarig insyn i fotbollens problem och med blicken höjd över futiliteter och ut över världen.

Varierande klagomål

Svenska Fotbollförbundet måste - nu när elitklubbarna sköter sitt - bli mycket bättre på det som försummats och som håller på att ge utslag i landslagsverksamheten. Ordföranden Nilsson och generalsekreterare Håkan Sjöstrand har inte svarat upp mot förväntningarna. Varierande klagomål från både distrikten och elitklubbarna. Det måste mera resurser till för talangverksamheten ute i Sverige och en kvalitetsförbättring av akademierna så att Sverige bättre kan stå emot dem som lockats i alltför tidiga åldrar och försvinner i den stora mängden.

Pengarna är en sak men också ideologiskt har det skurit sig; ute i distrikten och i lägre serier vill man stärka sina egna akademier och njuta frukterna av talangerna som blommar, elitklubbarna anser att stjärnskotten hellre skall växa i elitklubbarnas akademier istället för att säljas ut på den internationella marknaden alldeles för tidigt. Till förfång för både allsvenskan och landslaget. Just talangutvecklingen har stannat av, något som bl a förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck påpekat, en kritik som landar hos den nuvarande ledningen som låtit förfallet pågå för länge.

Mats Enquist citerar den nuvarande förbundsbasen när han säger: ”Vi måste i våra olika roller vilja varandras framgång i svensk fotboll.” Han menar, kan jag tro, att svensk fotboll måste hänga ihop, rollfördelningen vara tydlig. 

Sammanhållen fotboll

Själv har han aldrig fört resonemanget att Elitklubbarna bör starta eget utanför Förbundet, han vill ha en sammanhållen fotboll eftersom han menar att allt så tydligt hänger samman, från juniorerna i division två-klubbar till kvaliteten på landslaget.

Det är förbundets ansvar att få slut på käbblet, ordning i leden och en genomtänkt satsning på hela fotbolls-Sverige.

Svenska Fotbollförbundet är inte betjänt av en staffage-figur. Ordförandeposten är idag en rejält avlönad tjänst som förväntas uppta merparten av innehavarens arbetstid. Jag har svårt att tro att Helene Barnekow och Fredrik Reinfeldt är beredda att lämna allt och alla sina övriga uppdrag och inkomster - för att ägna all sin tid åt fotbollen.

Kvarstår endast Lars-Christer Ohlsson för att kratta ihop ett hanterbart revir för en mera långsiktig ordförandelösning om ett par år. Han är rätt man att se till att elitfotbollen får verka i ett eget revir och införstådd med att det är på förbundsnivå man måste kavla upp ärmarna och slipa knivarna, skaffa resurserna som tillfredsställer bredden.

Missnöjet med den nuvarande generalsekreteraren Håkan Sjöstrand måste också undanröjas på ena eller andra sättet. Han saknar just nu förtroende i stora delar av fotbollsfamiljen.

Mats Enquist lämnar SEF i vår. Det vore e klokt att han och Lars-Christer går samman igen och ”får ordning på pastoratet”, som Lennart Johansson brukade säga.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.