TV-bolagens lösning på gordiska knuten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En gordisk knut är en invecklad uppgift som kan lösas förvånansvärt enkelt genom en drastisk åtgärd. Kanske har SVT och TV4 funnit den inför OS.
Sotji börjar fyllas av aktiva atleter. Lite varstans i stan ses trupper av idrottare på väg till eller från träningar. Foto: TT Nyheter


Inget av bolagen har sändningsrättigheter för OS. Men de har funnit sin egen väg och tittarna ska nog ändå bli rätt nöjda.

När nöden är som störst

OS denna gång blir inte likt något annat. Med MTG:s övertagande av rättigheterna har varken SVT och TV4 fått ackreditering. Båda bolagen skickar reportrar som ska bli improvisationens mästare. De får köpa biljetter som vilken enskild åskådare som helst och de får göra intervjuer och andra reportage utanför arenan.

Viasat har ensamrätt och tänker ta tillvara den maximalt.

Nu har i och för sig SVT och TV4 en legal nyhetsrätt så den vägen blir det en bevakning. Men senaste nytt är att bolagens reportageteam har kommit överens om att samarbeta.

Vad gör man inte när nöden är som störst. Och tänk om det fungerar bra. Vilka konsekvenser får det?

Nu vill vi inte fler reportage

Hittills har vi tittare överösts med väldigt många reportage om våra OS-stjärnor och ett extra insatt OS-program.

För många i äldreboende blir det inget OS alls, man har helt enkelt inte de kanaler som behövs för att pensionärer ska kunna titta. Och det är ju för jäkligt.

Reportage i all ära, men nog är det själva tävlingsmomentet som är det mest spännande i alla tävlingar? Intervjuer och reportage är roligt när en person/ett lag gjort något riktigt bra, eller dåligt, men intetsägande frågestunder med personer som ska med till OS och ännu inte riktig presterat nåt sånt där riktigt bra...det är faktiskt ganska trist.

Vilken kanal denhär gången?

Det är fullt begripligt att MTG som köpt rättigheterna inte släpper någon annan "jävel över bron". Men det är också fullt begripligt att kritiken är stenhård över det faktum att sändningarna kommer bli mer svårtillgängliga för alla.

Och även med tillgång till kanalerna blir det ett ständigt letande och frågande – vilken kanal gäller nu, TV3, någon av Viasat-kanalerna eller vilken är det?

Enligt en undersökning  ska fyra av tio svenskar se OS på arbetstid. Det förutsätter inte bara att företaget har bedömt det som nödvändigt att ha tillgång till MTG:s kanaler  utan att anställda också får lämna sin arbetsplatser och ta en stunds paus.

Undersökningen vill också göra gällande att männen har en större benägenhet att titta på OS och tar sig friheter att att göra det...

Finns det ett så stort hockeyintresse?

Mitt i alla OS-förberedelser strävar SVT på med sin Hockeykväll. Marie Lehman är jättebra, liksom Micke Renberg, men jag tycker så synd om dem eftersom SHL har på tok för många omgångar för att vara riktigt intressant.

Allvarligt talat, vem bryr sig om en match i januari när slutspelet sker om några månader? Och när det inte längre är fulla omgångar, utan tre matcher då och tre matcher en annan gång? Varför har ingen i hockey-Sverige modet att säga "stopp stopp, det blir inte bättre av hundrafemtio omgångar, vi tjänar inga pengar på det, det blir skittrist för publiken och vem pallar?"

Och så Expressens ibland extremt mansdominerade tv-sport, som nu toppar med tre tjejer på mittuppslaget. Här finns de snabba nyheterna, medan Aftonbladet har planeringen. Vad väljer vi tittare? Allt? Eller inget?.

Att media just nu genomgår en av sina största förändringar är ett välkänt faktum. Men samma sak gäller för både papperstidningar, webb och vanlig TV; slarv och hafs lönar sig aldrig i längden. Vill Bonnier behålla greppet om svensk media får man nog se till att satsa lika mycket som Schibsted; annars är det så kört.

Cecilia Giertta

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Gösta (inte verifierad)

tors, 2014-02-06 19:06

1. "Media"

Varför specificerar inte skribenten vilka medier som avses? "Att media just nu genomgår en av sina största förändringar..." är slarvigt och slappt uttryckt. "Media" = medier, ett utmärkt svenskt ord som enkelt går att använda i olika former. "Media" är ett ord helt utan förpliktelser. Läs hos Språkrådet, TT-språket, SAOL, Mediespråksgruppen t.ex.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.

Ludvig Åberg är den ende svensken som spelar The Masters. På torsdagen går han ut klockan 19.12, och på fredag slår han ut 15.58. 

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.