TV-bolagens lösning på gordiska knuten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En gordisk knut är en invecklad uppgift som kan lösas förvånansvärt enkelt genom en drastisk åtgärd. Kanske har SVT och TV4 funnit den inför OS.
Sotji börjar fyllas av aktiva atleter. Lite varstans i stan ses trupper av idrottare på väg till eller från träningar. Foto: TT Nyheter


Inget av bolagen har sändningsrättigheter för OS. Men de har funnit sin egen väg och tittarna ska nog ändå bli rätt nöjda.

När nöden är som störst

OS denna gång blir inte likt något annat. Med MTG:s övertagande av rättigheterna har varken SVT och TV4 fått ackreditering. Båda bolagen skickar reportrar som ska bli improvisationens mästare. De får köpa biljetter som vilken enskild åskådare som helst och de får göra intervjuer och andra reportage utanför arenan.

Viasat har ensamrätt och tänker ta tillvara den maximalt.

Nu har i och för sig SVT och TV4 en legal nyhetsrätt så den vägen blir det en bevakning. Men senaste nytt är att bolagens reportageteam har kommit överens om att samarbeta.

Vad gör man inte när nöden är som störst. Och tänk om det fungerar bra. Vilka konsekvenser får det?

Nu vill vi inte fler reportage

Hittills har vi tittare överösts med väldigt många reportage om våra OS-stjärnor och ett extra insatt OS-program.

För många i äldreboende blir det inget OS alls, man har helt enkelt inte de kanaler som behövs för att pensionärer ska kunna titta. Och det är ju för jäkligt.

Reportage i all ära, men nog är det själva tävlingsmomentet som är det mest spännande i alla tävlingar? Intervjuer och reportage är roligt när en person/ett lag gjort något riktigt bra, eller dåligt, men intetsägande frågestunder med personer som ska med till OS och ännu inte riktig presterat nåt sånt där riktigt bra...det är faktiskt ganska trist.

Vilken kanal denhär gången?

Det är fullt begripligt att MTG som köpt rättigheterna inte släpper någon annan "jävel över bron". Men det är också fullt begripligt att kritiken är stenhård över det faktum att sändningarna kommer bli mer svårtillgängliga för alla.

Och även med tillgång till kanalerna blir det ett ständigt letande och frågande – vilken kanal gäller nu, TV3, någon av Viasat-kanalerna eller vilken är det?

Enligt en undersökning  ska fyra av tio svenskar se OS på arbetstid. Det förutsätter inte bara att företaget har bedömt det som nödvändigt att ha tillgång till MTG:s kanaler  utan att anställda också får lämna sin arbetsplatser och ta en stunds paus.

Undersökningen vill också göra gällande att männen har en större benägenhet att titta på OS och tar sig friheter att att göra det...

Finns det ett så stort hockeyintresse?

Mitt i alla OS-förberedelser strävar SVT på med sin Hockeykväll. Marie Lehman är jättebra, liksom Micke Renberg, men jag tycker så synd om dem eftersom SHL har på tok för många omgångar för att vara riktigt intressant.

Allvarligt talat, vem bryr sig om en match i januari när slutspelet sker om några månader? Och när det inte längre är fulla omgångar, utan tre matcher då och tre matcher en annan gång? Varför har ingen i hockey-Sverige modet att säga "stopp stopp, det blir inte bättre av hundrafemtio omgångar, vi tjänar inga pengar på det, det blir skittrist för publiken och vem pallar?"

Och så Expressens ibland extremt mansdominerade tv-sport, som nu toppar med tre tjejer på mittuppslaget. Här finns de snabba nyheterna, medan Aftonbladet har planeringen. Vad väljer vi tittare? Allt? Eller inget?.

Att media just nu genomgår en av sina största förändringar är ett välkänt faktum. Men samma sak gäller för både papperstidningar, webb och vanlig TV; slarv och hafs lönar sig aldrig i längden. Vill Bonnier behålla greppet om svensk media får man nog se till att satsa lika mycket som Schibsted; annars är det så kört.

Cecilia Giertta

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Gösta (inte verifierad)

tors, 2014-02-06 19:06

1. "Media"

Varför specificerar inte skribenten vilka medier som avses? "Att media just nu genomgår en av sina största förändringar..." är slarvigt och slappt uttryckt. "Media" = medier, ett utmärkt svenskt ord som enkelt går att använda i olika former. "Media" är ett ord helt utan förpliktelser. Läs hos Språkrådet, TT-språket, SAOL, Mediespråksgruppen t.ex.

SHL-laget Leksands IF , på 11:e plats och slutspelsmiss, redovisar ett minusresultat på 18,3 miljoner för säsongen 2024-2025.  Föreningens väntas dock klara Svenska Ishockeyförbundets licensnämnds krav på soliditet och likviditet. Kravet är ett eget kapital på fem procent av nettoomsättningen.

Enligt föreningens hemsida uppgår soliditeten till 15 miljoner det innebär att föreningen inte behöver utnyttja det utökade borgenlöftet från kommunen under 2025.

Riksidrottsförbundet har under de senaste året stärkt arbetet för långsiktig planering av platser för idrott. Under Almedalsveckan lyfter RF frågan om ett statligt anläggningsstöd för att stimulera nytänkande i samverkan mellan idrottsföreningar och kommuner.

– För att svensk idrottsrörelse ska kunna göra mer för fler behövs statligt stöd i form av ett anläggningsstöd. Riksidrottsförbundet har rätt kunskap, metoder och lokal närvaro i hela Sverige för att leda arbetet med att skapa mer plats för idrott och rörelse, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet, högaktuell just nu i Almedalen.

På söndag inleds årets Gotland Runt, för 78:e gången, Nära 200 båtar från tio länder samlas i Sandhamn för världens största årliga havskappsegling. Tävlingen har arrangerats sedan 1937 och lockar både elitbesättningar och entusiastiska amatörseglare i en unik mix av båtklasser och nationaliteter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Du som gillar bordtennis kommer att jubla. Nu står det klart att SVT ska sända världstouren WTT Series och VM till och med 2028 ( först ut är VM i Doha nästa vecka) Satsningen innebär både livesändningar och massor av höjdpunktsklipp. Samtidigt är Jan-Ove Waldner klar som expertkommentator.

Supertalangen från Kallinge SK (moderklubb), Rödeby AIF och Malmö FF Roony Bardghji vet vad han vill och dit skall han. Efter fem säsonger i FC Köpenhamn – han värvades dit som 14-åring - ansluter han i början av juli till Barcelona, en klubb han drömt om sedan barnsben. Endast den obligatoriska läkarundersökningen återstår.