Det är mänskligt att fela

Jag har följt Åtvidabergs FF på nära håll när det var Sveriges bästa fotbollslag, jag har mitt sommarhus i kommunen, brukar besöka Kopparvallen någon gång varje sommar, se en match och prata med de gamla stjärnspelare som ännu bor på orten och på ett eller annat sätt är engagerade i föreningen.
Inget medvetet brottsligt
ÅFF spelar, på trots mot verkligheten, i Allsvenskan. Det borde inte vara möjligt men det sker något i det samhället som är svårförklarligt, det finns en bollkultur som är omisskännligt, tradition av allsvenskt spel men det är en storklubb i småklubbskostym, den har väl sina fel och brister och kanske brister det i viss professionalitet.
Om nu laget skulle förlora sina åtta inspelade poäng och börja om från noll, nej, det gör ont att tänka den tanken.
Det är ju inget medvetet brottsligt som ligger bakom att två spelare, Mohammed Abubakari och Emmanuel Dogbe, från Ghana inte förnyat sina arbetstillstånd.
Bestraffa hellre med böter
Det är förstås slarvigt.
Det finns ju varnande exempel sedan tidigare men också en praxis som säger, att när det handlar om mänskliga tillkortakommanden, god tror och administrationsmissar, så kan man bestraffa med böter.
Det vore det rimliga i det här fallet.
Jag tror inte någon av de klubbar som Åtvidaberg tagit poäng av i årets allsvenska vill ha skrivbordspoäng sig tilldelade i efterhand.
Jag tror det finns en unison förståelse för att i det virrvarr av papper som numera måste hanteras så kan misstag begås.
Detta byråkrat-Sverige
Sportchefen, den gamla allsvenske backen Mats Karlsson, tar på sig fadäsen, han har glömt att dubbelchecka att arbets- och uppehållstillstånden gällde under kontraktstiden.
Möjligen kan det vara förvirrande information från Migrationsmyndigheten som gjort att klubben och spelarna levt i god tro, att nödvändiga tillstånd gällde under hela kontraktstiden.
I byråkrat-Sverige är det naturligtvis inte en hållbar juridisk förklaring men det finns också en djup mänsklig sida i misstaget som begåtts.
Kan de nöja sig med böter?
Spelarna har ju alla nödvändiga, sportsliga papper klara. Ingen har ju försökt mygla in en icke spelklar spelare i laget.
Nu måste väl misstaget anmälas antar jag. Eller så kan Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté ta upp fallet ändå.
Då tror jag de flesta hoppas att kommittén ser att inget medvetet bedrägeri begåtts.
Och nöjer sig med böter.
Juristen behövs
Samtidigt är det nog flera föreningar än Åtvidabergs FF som bör fundera över om inte en jurist är minst lika viktig som en ekonom i dagens styrelsekonstellationer.
Nu när hela världens spelarmarknad också ligger öppen för de svenska klubbarna.
Migrationsverket skulle ju, t ex, kunna intyga att man möjligen invaggat spelarna i tron, att de kontrakt de har, med förbundets godkännande, räcker föra att göra dem spelklara säsongen ut.
Jag skriver det utan att veta detaljerna.
En förhoppning
Det är inte lätt att vara spelare heller i en djungel av ett främmande lands paragrafer. Och inom idrotten, inte minst, bör man väl vara särskilt förstående.
Medvetna brott skall bestraffas hårt, när någon gått vilse i paragraflabyrinterna bör det finnas en mjukare väg. Den hoppas jag att Fotbollförbundets disciplinnämnd väljer.
Jag tror alla skulle ha förståelse för det.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Christer Derger (inte verifierad)
tors, 2014-04-24 08:32
1. Poängavdrag är fel
Att spelaren och Åtvidaberg har klantat sig är obestridligt. Att straffa genom poängavdrag är enligt min mening totalt fel påföljd. Att ändra idrottsliga prestationer med byråkrati i efterhand blir konstigt med stora konsekvenser. Inte bara för Åtvidaberg utan även för de andra lagen. Åtvidaberg bör ha andra påföljder som böter eller spel inför tomma läktare. Systemet med poängavdrag i efterhand borde avskaffas helt, då det får konsekvenser för andra klubbar, inte bara den felande klubben.Hans Törnqvist (inte verifierad)
tors, 2014-04-24 10:42
2. ÅFF
Nu är det ju så att regler är ju till att följas. Konsekvensen av en friande dom är ju att man kan glida på bedömningen om vilka utländska spelare man vill värva. Dessvärre bör ÅFF drabbas av bestraffning m poängavdrag.Aber (inte verifierad)
tors, 2014-04-24 20:42
3. Där är du helt fel ute
Där är du helt fel ute Hans! Svenska Fotbollförbundet börjar inte sin process för en ny spelare förrän uppehålls- och arbetstillstånd är klara. Därmed får inte en utlänsk spelare licens förrän alla papper är klara. Problemet uppstår då kontrakt förlängs då finns inte den kontrollen från förbundet, men det kan inte vara svårt att ordna för allas bästa.