Det är mänskligt att fela

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vet inte om jag är helt objektiv i den här affären. Men ändå, det är ju inget medvetet brottsligt. Utan de där åtta poängen, nej, det är förödande.
Glädje kan förbytas till besvikelse. Mohammed Abubakari klappas om av lagkamraterna efter sitt 2-0 mot Elfsborg på Kopparvallen i Åtvidaberg. En seger som ÅFF kan bli fråntagen. Foto: Mikael Fritzon, TT

 

Jag har följt Åtvidabergs FF på nära håll när det var Sveriges bästa fotbollslag, jag har mitt sommarhus i kommunen, brukar besöka Kopparvallen någon gång varje sommar, se en match och prata med de gamla stjärnspelare som ännu bor på orten och på ett eller annat sätt är engagerade i föreningen.

Inget medvetet brottsligt

ÅFF spelar, på trots mot verkligheten, i Allsvenskan. Det borde inte vara möjligt men det sker något i det samhället som är svårförklarligt, det finns en bollkultur som är omisskännligt, tradition av allsvenskt spel men det är en storklubb i småklubbskostym, den har väl sina fel och brister och kanske brister det i viss professionalitet.

Om nu laget skulle förlora sina åtta inspelade poäng och börja om från noll, nej, det gör ont att tänka den tanken.

Det är ju inget medvetet brottsligt som ligger bakom att två spelare, Mohammed Abubakari och Emmanuel Dogbe, från Ghana inte förnyat sina arbetstillstånd.

Bestraffa hellre med böter

Det är förstås slarvigt.

Det finns ju varnande exempel sedan tidigare men också en praxis som säger, att när det handlar om mänskliga tillkortakommanden, god tror och administrationsmissar, så kan man bestraffa med böter.

Det vore det rimliga i det här fallet.

Jag tror inte någon av de klubbar som Åtvidaberg tagit poäng av i årets allsvenska vill ha skrivbordspoäng sig tilldelade i efterhand.

Jag tror det finns en unison förståelse för att i det virrvarr av papper som numera måste hanteras så kan misstag begås.

Detta byråkrat-Sverige

Sportchefen, den gamla allsvenske backen Mats Karlsson, tar på sig fadäsen, han har glömt att dubbelchecka att arbets- och uppehållstillstånden gällde under kontraktstiden.

Möjligen kan det vara förvirrande information från Migrationsmyndigheten som gjort att klubben och spelarna levt i god tro, att nödvändiga tillstånd gällde under hela kontraktstiden.

I byråkrat-Sverige är det naturligtvis inte en hållbar juridisk förklaring men det finns också en djup mänsklig sida i misstaget som begåtts.

Kan de nöja sig med böter?

Spelarna har ju alla nödvändiga, sportsliga papper klara. Ingen har ju försökt mygla in en icke spelklar spelare i laget.

Nu måste väl misstaget anmälas antar jag. Eller så kan Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté ta upp fallet ändå.

Då tror jag de flesta hoppas att kommittén ser att inget medvetet bedrägeri begåtts.

Och nöjer sig med böter.

Juristen behövs

Samtidigt är det nog flera föreningar än Åtvidabergs FF som bör fundera över om inte en jurist är minst lika viktig som en ekonom i dagens styrelsekonstellationer.

Nu när hela världens spelarmarknad också ligger öppen för de svenska klubbarna.

Migrationsverket skulle ju, t ex, kunna intyga att man möjligen invaggat spelarna i tron, att de kontrakt de har, med förbundets godkännande, räcker föra att göra dem spelklara säsongen ut.

Jag skriver det utan att veta detaljerna.

En förhoppning

Det är inte lätt att vara spelare heller i en djungel av ett främmande lands paragrafer. Och inom idrotten, inte minst, bör man väl vara särskilt förstående.

Medvetna brott skall bestraffas hårt, när någon gått vilse i paragraflabyrinterna bör det finnas en mjukare väg. Den hoppas jag att Fotbollförbundets disciplinnämnd väljer.

Jag tror alla skulle ha förståelse för det.

Åke Stolt

Fakta

Kan bli utan åtta poäng

Åtvidaberg riskerar poängavdrag i Allsvenskan sedan det avslöjats att två spelare saknar tillstånd från Migrationsverket. 

Mohammed Abubakari tillstånd upphörde den 30 november 2013 året. Han har gjort mål både mot Kalmar och Elfsborg.

Emmanuel Dogbes tillstånd upphörde den 15 mars i år. Han har varit avbytare utan att fått spela i två matcher

Risken finns att Åtvidaberg fråntas två vinster och två oavgjorda matcher som då blir till 0-3-förluster.

Christer Derger (inte verifierad)

tors, 2014-04-24 07:32

1. Poängavdrag är fel

Att spelaren och Åtvidaberg har klantat sig är obestridligt. Att straffa genom poängavdrag är enligt min mening totalt fel påföljd. Att ändra idrottsliga prestationer med byråkrati i efterhand blir konstigt med stora konsekvenser. Inte bara för Åtvidaberg utan även för de andra lagen. Åtvidaberg bör ha andra påföljder som böter eller spel inför tomma läktare. Systemet med poängavdrag i efterhand borde avskaffas helt, då det får konsekvenser för andra klubbar, inte bara den felande klubben.

Hans Törnqvist (inte verifierad)

tors, 2014-04-24 09:42

2. ÅFF

Nu är det ju så att regler är ju till att följas. Konsekvensen av en friande dom är ju att man kan glida på bedömningen om vilka utländska spelare man vill värva. Dessvärre bör ÅFF drabbas av bestraffning m poängavdrag.

Aber (inte verifierad)

tors, 2014-04-24 19:42

3. Där är du helt fel ute

Där är du helt fel ute Hans! Svenska Fotbollförbundet börjar inte sin process för en ny spelare förrän uppehålls- och arbetstillstånd är klara. Därmed får inte en utlänsk spelare licens förrän alla papper är klara. Problemet uppstår då kontrakt förlängs då finns inte den kontrollen från förbundet, men det kan inte vara svårt att ordna för allas bästa.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.