RF är inte Fifa men viktigt ändå

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Att det blir en hel del taktik inför valet av ny ordförande i RF, Riksidrottsförbundet behöver man knappast vara Einstein för att inse.
Riksidrottsstämman nalkas. Snart samlas de styrande inom svensk idrott för att framför allt välja en ny ordförande. Foto::

 

För om den yngre Eriksson (Tomas) väljer att ställa upp i ordförandevalet mot den äldre Eriksson,(Björn) riskerar den yngre att helt missa en styrelseplats, om han inte blir ordförande. Och frågan är om han vågar riskera det.

Valet av ny ordförande i Riksidrottsförbundet är inte av samma dignitet som valet av ny ordförande i Fifa och kommer inte att ge något större eko ute i den stora världen ”utanför Sundbyberg”*. Men för svensk del betyder nog ordförandevalet i RF en hel del, inte minst med tanke på vart idrotten ska ta vägen. Vill man att idrotten ska fortsätta inta en försiktig hållning framöver, vill man att den ska drivas som aktiebolag eller vill man ha en professionell  blandstyrning?

Det är väl just denna tveksamhet om vad idrotten egentligen står som bidragit till att försvaga den.

Med eller utan pengar

För å ena sidan är den ideella delen av idrotten fortfarande avgörande för att idrotten ska fungera, tänk på alla mammor och pappor och andra nära som deltar som funktionärer, ledare och tränare i alla sina barns idrottsföreningar, i ur och skur. Och så har vi alla andra ledare som aktiv deltar i styrelsearbete i dessa föreningar och klubbar, för att de brinner för idrotten, och för att de känner att de gör en insats i samhället, och för sina efterkommande.

Det är den ena sidan av idrotten.

Den andra sidan är det stora fokuset på, och därmed pengarna, inom de stora bollsporterna som ishockey och fotboll. Här finns också många ideella krafter kvar, men de finns på en nivå som knappt någon i toppen ser. För här pratar vi avlönade ledare, högavlönade spelare, avlönad styrelse på det ena eller andra sättet, ett kansli som inte enbart drivs av ideella krafter och en marknadsorganisation som måste fungera. Kort sagt, ett företag i idrott.

En hög röst och klar linje

Att få ihop dessa världar, utan att tappa fart, utan att någon del känner sig förfördelad, är ingen lätt mach.

Och vem klarar den? En diplomat, en taktiker, en strateg, en med hög röst eller en med låg?

Jag tror att det är här man måste bestämma sig. Vad vill RF? Vill man fortsätta att spela samma anonyma roll som man gjort de senaste åren eller vill man ta plats i debatten, externt utåt för idrottsrörelsen? Det är det frågan gäller. Eller för att ta till en sportklyscha, det handlar om att vinna eller försvinna. Och jag är övertygad om att idrottsrörelsen inte har råd att försvinna.

Och ska man höras i bruset behövs det nog en med både hög röst och en klar linje, och en stor erfarenhet både av det ideella, och av runtfärder i Sveriges myndighetsvärld. Därtill en som inte bara hanterar media, utan också älskar den och har sina oneliners färdiga.

Rätt man - i dag

Jag brukar aldrig förfäkta äldre herrar, men just när det gäller Björn Eriksson kan jag nog göra ett undantag. Han är visserligen ingen ungdom, faktiskt 70 år och bara nio år yngre än Sepp Blatter som åter vill bli omvald som ordförande i Fifa och som åter, därmed, kommer att kunna lägga sina gammalmodiga och korrumperade åsikter inom  världen största idrott.

Men skillnaden mellan Eriksson och Blatter är så mycket större än de nio åren vill göra gällande. Jag tror att Eriksson den äldre är precis den obekväma och tydliga person som behövs just nu för att RF inte ska dö sotdöden. Tydlig och högljudd, skitjobbig om man inte håller med honom, men med en obändig vilja till förändring. Om nån skulle kunna ta debatten och föra fram idrottens position idag så är det nog Eriksson, dä. Om nån ska kunna genomdriva fler gympatimmar i skolan så år det Eriksson. Om nån ska kunna genomföra likartade fördelar för tjejer och killar i idrotten, så är det Eriksson.  

Och det är det som behövs, just nu.

+ + +

För övrigt borde man införa fem timmars skolgymnastik redan nu. Alla vet att man blir klokare och får mer energi av att röra på sig. Istället för att hojta om skatter hit och dit, som s-ministrar och andra folkhälsoministrar gärna gör, så prata med skolministern och se till att våra skolelever rör på sig åtminstone fem skoltimmar i veckan. Det skulle både barnen, deras föräldrar och OECD uppskatta.

*utanför Sundbyberg syftar förstås på Peter Dalles underbara ”uppfinnare” i Lorry.

Cecilia Giertta

Urban Bengtson, Umeå (inte verifierad)

lör, 2015-05-09 09:59

1. Idrottsutveckling med "Arena Sportklubb" - "Anläggningars AB/IK"

Efter 55 år som idrottsaktiv, och f n, ser jag svårigheterna med att leda föreningar ideellt där vissa föräldrar gör ett jättejobb, men ofta slutar när barnen/ungdomarna lägger av sin sport. Samtidigt finns en annan utveckling som kan ge vissa lösningar på ledarproblemen och lyfta idrotten. Det är framväxten av alla nya hallar, arenor och idrottsområden (t ex konstsnöspår) som drivs, av kommuner, klubbar, privata företag eller en blandning. Finns också kombinationer med skola och kommers. Varför inte skapa en "Hallens IF", "Arena Sportklubb" eller "Elspårets Idrotts Training Camp"! D v s anläggningarna, där idrotterna utövar sina sporter i och på, är ansvariga, arrangerar tävlingar och sköter träning ihop med de aktiva, f d aktiva, föräldrar, unga ledare, supportar, m fl som då inte behöver det stora ledaransvaret. Fria träningskort får säkert många att ställa upp idéellt också. Ett embryo till ett Anläggningars AB/IK är studentorternas idrottshallar/klubbar, här i Umeå där jag bor och verkar, IKSU (Idrottsklubben Studenterna Umeå) med IKSU Sportcenter, en av Europas största och i världstopp besöksmässigt. Känns som om Cecilia Gierta är kvinnan och Björn Eriksson kan bli mannen som gillar dessa idéer för idrottsframtiden i Sverige, en "idrottovation" som då ger både ringar på vattnet i idrottsrörelsen och svallvågor till näringsliv och politik att gå vidare med, tycker Urban Bengtson, simmare och löpare fortfarande, + idékläckare, Umeå

NAMN. Tre Kronor meriterade Markus Åkerblom 55 år får lämna hockey- allsvenska AIK med omedelbar verkan. ”Nygammal” i båset blir Roger Melin, 68 år och som därmed inleder sin fjärde tränar-sejour i föreningen. Han har också själv blivit sparkad tre gånger under en lång tränarkarriär.

Det är ett nytänt intresse som egentligen alla idrotterdrömmer om att få upleva. Då ungdomarna kommer både enskilt och i grupper och är vetgiriga. När de är på gränsen till för många och det blir ett problem.

I den situationen är Bordtennis i dag. Angenämt på sitt sätt, men det vållar kö och trängsel och det vill klubbarna helst slippa.Men hur stor skillnad från ett normalläge handlar det om egentligen? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Ulla Andersson köpte en prenumeration på Joyna – ett digitalt lotteri från ideella Folkspel – och vann 100 000 kronor. En likadan summa tillfaller Ulricehamnbygdens Ridklubb.

– Nu blir det en ny häst till vår verksamhet, säger Anna Castanius, styrelsemedlem och lotteriansvarig i föreningen.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.