RF är inte Fifa men viktigt ändå

För om den yngre Eriksson (Tomas) väljer att ställa upp i ordförandevalet mot den äldre Eriksson,(Björn) riskerar den yngre att helt missa en styrelseplats, om han inte blir ordförande. Och frågan är om han vågar riskera det.
Valet av ny ordförande i Riksidrottsförbundet är inte av samma dignitet som valet av ny ordförande i Fifa och kommer inte att ge något större eko ute i den stora världen ”utanför Sundbyberg”*. Men för svensk del betyder nog ordförandevalet i RF en hel del, inte minst med tanke på vart idrotten ska ta vägen. Vill man att idrotten ska fortsätta inta en försiktig hållning framöver, vill man att den ska drivas som aktiebolag eller vill man ha en professionell blandstyrning?
Det är väl just denna tveksamhet om vad idrotten egentligen står som bidragit till att försvaga den.
Med eller utan pengar
För å ena sidan är den ideella delen av idrotten fortfarande avgörande för att idrotten ska fungera, tänk på alla mammor och pappor och andra nära som deltar som funktionärer, ledare och tränare i alla sina barns idrottsföreningar, i ur och skur. Och så har vi alla andra ledare som aktiv deltar i styrelsearbete i dessa föreningar och klubbar, för att de brinner för idrotten, och för att de känner att de gör en insats i samhället, och för sina efterkommande.
Det är den ena sidan av idrotten.
Den andra sidan är det stora fokuset på, och därmed pengarna, inom de stora bollsporterna som ishockey och fotboll. Här finns också många ideella krafter kvar, men de finns på en nivå som knappt någon i toppen ser. För här pratar vi avlönade ledare, högavlönade spelare, avlönad styrelse på det ena eller andra sättet, ett kansli som inte enbart drivs av ideella krafter och en marknadsorganisation som måste fungera. Kort sagt, ett företag i idrott.
En hög röst och klar linje
Att få ihop dessa världar, utan att tappa fart, utan att någon del känner sig förfördelad, är ingen lätt mach.
Och vem klarar den? En diplomat, en taktiker, en strateg, en med hög röst eller en med låg?
Jag tror att det är här man måste bestämma sig. Vad vill RF? Vill man fortsätta att spela samma anonyma roll som man gjort de senaste åren eller vill man ta plats i debatten, externt utåt för idrottsrörelsen? Det är det frågan gäller. Eller för att ta till en sportklyscha, det handlar om att vinna eller försvinna. Och jag är övertygad om att idrottsrörelsen inte har råd att försvinna.
Och ska man höras i bruset behövs det nog en med både hög röst och en klar linje, och en stor erfarenhet både av det ideella, och av runtfärder i Sveriges myndighetsvärld. Därtill en som inte bara hanterar media, utan också älskar den och har sina oneliners färdiga.
Rätt man - i dag
Jag brukar aldrig förfäkta äldre herrar, men just när det gäller Björn Eriksson kan jag nog göra ett undantag. Han är visserligen ingen ungdom, faktiskt 70 år och bara nio år yngre än Sepp Blatter som åter vill bli omvald som ordförande i Fifa och som åter, därmed, kommer att kunna lägga sina gammalmodiga och korrumperade åsikter inom världen största idrott.
Men skillnaden mellan Eriksson och Blatter är så mycket större än de nio åren vill göra gällande. Jag tror att Eriksson den äldre är precis den obekväma och tydliga person som behövs just nu för att RF inte ska dö sotdöden. Tydlig och högljudd, skitjobbig om man inte håller med honom, men med en obändig vilja till förändring. Om nån skulle kunna ta debatten och föra fram idrottens position idag så är det nog Eriksson, dä. Om nån ska kunna genomdriva fler gympatimmar i skolan så år det Eriksson. Om nån ska kunna genomföra likartade fördelar för tjejer och killar i idrotten, så är det Eriksson.
Och det är det som behövs, just nu.
+ + +
För övrigt borde man införa fem timmars skolgymnastik redan nu. Alla vet att man blir klokare och får mer energi av att röra på sig. Istället för att hojta om skatter hit och dit, som s-ministrar och andra folkhälsoministrar gärna gör, så prata med skolministern och se till att våra skolelever rör på sig åtminstone fem skoltimmar i veckan. Det skulle både barnen, deras föräldrar och OECD uppskatta.
*utanför Sundbyberg syftar förstås på Peter Dalles underbara ”uppfinnare” i Lorry.
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.
Urban Bengtson, Umeå (inte verifierad)
lör, 2015-05-09 10:59
1. Idrottsutveckling med "Arena Sportklubb" - "Anläggningars AB/IK"
Efter 55 år som idrottsaktiv, och f n, ser jag svårigheterna med att leda föreningar ideellt där vissa föräldrar gör ett jättejobb, men ofta slutar när barnen/ungdomarna lägger av sin sport. Samtidigt finns en annan utveckling som kan ge vissa lösningar på ledarproblemen och lyfta idrotten. Det är framväxten av alla nya hallar, arenor och idrottsområden (t ex konstsnöspår) som drivs, av kommuner, klubbar, privata företag eller en blandning. Finns också kombinationer med skola och kommers. Varför inte skapa en "Hallens IF", "Arena Sportklubb" eller "Elspårets Idrotts Training Camp"! D v s anläggningarna, där idrotterna utövar sina sporter i och på, är ansvariga, arrangerar tävlingar och sköter träning ihop med de aktiva, f d aktiva, föräldrar, unga ledare, supportar, m fl som då inte behöver det stora ledaransvaret. Fria träningskort får säkert många att ställa upp idéellt också. Ett embryo till ett Anläggningars AB/IK är studentorternas idrottshallar/klubbar, här i Umeå där jag bor och verkar, IKSU (Idrottsklubben Studenterna Umeå) med IKSU Sportcenter, en av Europas största och i världstopp besöksmässigt. Känns som om Cecilia Gierta är kvinnan och Björn Eriksson kan bli mannen som gillar dessa idéer för idrottsframtiden i Sverige, en "idrottovation" som då ger både ringar på vattnet i idrottsrörelsen och svallvågor till näringsliv och politik att gå vidare med, tycker Urban Bengtson, simmare och löpare fortfarande, + idékläckare, Umeå