Men jag älskar Radiosporten!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag älskar Radiosporten. Jag älskar public service. Jag försvarar public service rätt att finnas på alla plattformar. Men jag vill gärna att den också ska finnas i etern, på FM. Och jag vill slippa höra samma format i radion, år efter år efter år.
Sändning pågår! Radiosporten sänder och många lyssnare, men... Foto: TT

 

Det finns många sätt att racka ner på människor, och därmed inte ta deras åsikter på allvar. Ett av de vanligaste är att okunnigförklara dem, och därmed sätta sig på sina höga hästar. Därför vill jag tydligt klargöra mina åsikter om Radiosporten och också om public service, vilket tydligen verkar behövas. 

Ömma tår

Jag kan inte tycka att en kvinnlig referent är ett stort framsteg. Inte dryga 30 år efter att de första kvinnorna började som sportjournalister.

Att vara politisk korrekt i alla läger är inget jag strävar efter. Inte heller att alltid hålla med dem som skriker högst, eller att ha den totala bilden i alla dess detaljer klar för mig. Jag skriver utifrån det jag tycker, ser och hör, jag har varken bakomliggande rapporter eller 100-procentiga bevis för mina åsikter, det är min rätt som krönikör och inte journalist. Att vara journalist slutade jag arbeta med för 15 år sen, och även om mina band till journalistiken fortfarande är ganska många, skriver jag mina krönikor i Idrottens Affärer utifrån åsikter. Har jag en offentlig källa, anger jag den. Som i fallet med Sepp Blatter, tex. 

I krönikan om Radiosporten har jag tydligen trampat på många ömma tår i för små skor, och att det blir mothugg är då begripligt. Och också väldigt generöst av Radiosporten att bjuda in på studiebesök. 

Få egna nyheter

Problemet är nog ändå att det inte riktigt är det som är grejen. Utan syftet med min krönika var att belysa exempel på sånt om jag som lyssnare av Radiosporten tycker. Jag lyssnar nämligen mycket på Radiosporten, även om många tycks vilja tro att jag inte gör det, och det är som slående är 1) Otroligt få kvinnor i både expert-, producent-, referent- och programledarrollen och 2) väldigt lika format med ungefär samma dramaturgiska uppbyggnad samt 3) ganska dåligt med egna nyheter.

Radiosporten är överallt, med lokala reportrar, regionala reportrar, frilansare och tipsare. De egna nyheterna om spelarövergångar t ex, om planerade satsningar, med egna intervjuer med de berörda, borde därför vara många. Jag som lyssnar på Radiosporten, upplever inte att det är så. 

Radiosporten är överallt, mer eller mindre alla journalister tycker att det vore en häftig grej att få jobba där, vare sig det nu är på en webredaktion med fast anställda medarbetare som får både fasta anställningsavtal och löner som är pensionsgrundande, eller direkt i etern, med samma villkor. Att då vara inte bara bäst jämfört med andra sportredaktioner att ha kvinnliga medarbetare i etern, på webben osv, utan att vara jämlikt så att man faktiskt har ungefär lika många tjejer som killar så att könstillhörigheten blir totalt oväsentlig; det är något jag skulle se som målsättning för redaktionen. 

Borde vara en föregångare

Radiosporten är överallt; ett ständigt arbete med att förbättra formaten, utveckla reportrarna, motivera reportrarna och programledarna att vilja förkovra sig i allt från ekonomi till snabbpratande i bilder som får lyssnaren att förstå precis hur loppet löps, eller bollen spelas; det är något Radiosporten borde kunna göra. För alla sina medarbetare.

Radiosporten är överallt; får redaktionen tillräckligt med pengar för att kunna vara det? Får man pengar som satsar på framtida strategi och anställningar, får man uppskattning och resurser, eller tvingas man avstå från bevakning på plats för att det saknas pengar och intresse?

Det är nämligen det jag vill. Att Radiosporten får så mycket resurser och intresse från de övriga i radiohuset, att Radiosporten faktiskt kan finnas överallt, med de piggaste reportrarna, som Tommy och Lasse, med de bästa analytikerna och experterna. Där arbetet inte handlar om att förvalta, utan om att förnya och förbättra, där det går.

Om Radiosporten går först med sin jämlika satsning, är jag säker på att andra redaktioner skulle komma efter.

Cecilia Giertta

Fakta

Här hittar du Cecilia Gierttas inledande krönika om Radiosporten - och i sin tur, kommentaren från Radiosportens redaktionschef, Markus Boger.

Kalle (inte verifierad)

ons, 2015-09-02 00:44

1. Noll koll

Precis som i din första del av krönikan märks det att du lyssnar väldigt lite på Radiosporten. OM du gjort det borde du ha märkt att de "piggaste reportrarna Tommy och Lasse" sedan länge inte har några utmärkande roller. Visst Tommy gjorde friidrotts-VM nu senast som vanligt med bravur och på en nivå som ingen annan på nuvarande Radiosporten håller men det är också allt han gör på radiosporten numera, lite punktinsatser från olika friidrottstävlingar. Lasse Granqvist har inte jobbat på Radiosporten sedan hösten 2013. Så när du skriver dina krönikor nästa gång - läs på lite.

Mats Engstrand (inte verifierad)

ons, 2015-09-02 06:30

2. Rätt Cecilia!

Tack för att du vågar ta upp ett av de svåraste ämnen som finns; att kritisera Public Service sportbevakning. Radiosporten har tappat i journalistisk spänst i sin viktigaste del: Referaten. Språket är sämre. Noggrannheten är sviktande. Nyfikenheten är blekare. Radiosportens försvarstal kommer innehålla ess som Bengt Skött och Christian Olsson. Men jag pratar om helheten. Den klara och tydliga trenden av en Radiosport som blir lite, lite sämre för varje månad. Eller vecka. Eller kanske till och med dag… Cecilia, be aldrig om ursäkt för att du som krönikör formulerar åsikten som dina öron redan registrerat. Mats

Inger Nilsson (inte verifierad)

tors, 2015-09-03 12:50

3. Nya Radiosporten har fel fokus

Oavsett detaljerna kring medarbetarna på Radiosporten så vet jag många som stör sig på att referaten och referenterna blir svagare för Radiosporten för varje år. Den ende (förutom Åströms inhopp som nämns ovan förstås) som håller en nivå är Magnus Wahlman - inte samma språk som ikonerna från förr men samma flyt! Jag har i flera år uppskattat Lena Sundkvists rapportering men när sportens chef skriver ett stolt inlägg om henne så ska man veta att en mycket märklig coachning av henne ledde till hennes avhopp från Radiosporten då man istället skickade en okänd medelålders manlig reporter till VM i ishockey. Alla Radiosportens chefsrekryteringar senaste åren har kommit från nyhetssidan (Ekot och TT) och dessa herrar har tyvärr väldigt dålig koll på hur ett livereferat sport kan utvecklas! Tommy Engstrand och Lasse Granqvist hette två av cheferna fört - då hände det liksom lite mer i radiosportens utveckling av liveidrott - det som är alla sportkanalers USP!

Ola H (inte verifierad)

tors, 2015-09-03 21:35

4. Radiosporten

Jag skiter fullständigt i vilket kön en kommentator har och älskar att tex Christian Olsson fått mer utrymme. En sak jag håller med om är det konservativa tänket och vill även särskilt poängtera oförmågan att värdera olika sporter och evenemang i ett internationellt perspektiv. Radiosporten är helt uppslukad av herrarnas fotbollsallsvenska och SHL. Man kan till och med toppa en morgonsändning om vilka svenskar som gjort assist i NHL, en uppvisningsliga (eftersom den är stängd) i en mycket liten oglobal sport... Det kan inte vara vettigt att ha reporter på alla matcher i alla omgångar i dessa två sporter år efter år samtidigt som reportrar inte kan göra egna inslag eller åka ut och bevaka andra sporter som också borde få uppmärksamhet. Dessutom finns det reporter på plats från den lokala organisationen som webbsänder, varför inte utnyttja dem? Ett dyrt resursslöseri som är helt befängt! Att de lokala sportsändningarna begränsats till ett par få minuter är bara ett steg mot nedläggning och en miss. Ingen sportredaktion i landet har representation på 40 platser i landet - se det som en möjlighet! Jag håller alltså verkligen inte med om att radiosporten är "överallt". Jag skulle nog vilja påstå att refererandet fortsatt håller bra klass men intervjuer efter matcher kan utvecklas. Man kan inte nöja sig med att en hockeyspelare inleder varje svar med Ehhhh, naaeeeeej, vi måste åka mer grillor.... eeehhh vi hade dålig energi....

I engelska Premier League är den årliga snittlönen 63 miljoner kronor. I   Allsvenskan i fotboll, premiäromgången spelas i månadsskiftet mars-april visar på en tydlig uppdelning mellan de högst betalda spelare, med årslöner i mellan cirka 2.9 och 3,15 miljoner kronor

Dessa spelare hör hemma i de största klubbarna, läs Malmö FF, AIK, Djurgården och Hammarby.. Enligt sajten löneinfo.se har Malmös Oscar Lewicki en årslön på 3.15 miljoner kronor.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

 Ett historiskt Frölunda-guld fick ordföranden Mats Grauers att till och med gråta.

 Inför säsongen 2022-2023 startade Frölunda upp föreningens damishockey. Som sportchef anlände Damkronornas målvaktsikon Kim Martin och som tränare anställdes Erika Holst med  300 matcher för Damkronorna, och som första kvinna invald i svensk ishockeys Hall of Fame..

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I  en intensiv nyhetsflora  försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda  budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”. 

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.