Ingen maktkamp i fotbollförbundet

Uppgiften sa att Elitklubbarnas (SEF) ordförande Lars Christer Olsson utmanar förbundsordföranden Karl Erik Nilsson om både ordförandeposten i förbundet och och en viktig plats i UEFA:s nya exekutivkommitté (val i Helsingfors i april).
Satsar på internationell karriär
Men Olsson satsar istället på sin internationella uppgift, att som ordförande för Europeiska ligornas intresseorganisation (EPFL) bli den maktfaktor i fotbolls-Europa som håller tillbaka de storklubbar och finansiärer med kortsiktiga vinstintressen som vill bryta sig loss från fotbollsorganisationer och starta eget.
En livsviktig uppgift för en sammanhållen fotboll. Ett uppdrag lika betydelsefullt som när UEFA-basen Lennart Johansson (under en tid med just Lars Christer Olsson som sin generalsekreterare) fick G14 (de starkaste klubbarna i Europa) att slå bort tankarna på att starta en egen, sluten liga.
Det ligger ett stadigt tryck från den europeiska fotbollens tyngsta finansiärer - ryska oligarker, kinesiska statsintressen, miljardärer från mellanösterns oljeländer och amerikanska bjässar knutna till sportbranschen.
Alla vill åt ägandet i attraktiva klubbar, de globala TV-inkomsterna och den internationella marknadsföringen.
Det blir bl a Olssons uppgift att dirigera Den Girige på en scen där FIFA, UEFA, storklubbarna, spelarnas intresseorganisation och de 32 europeiska ligorna slåss om huvudrollerna.
Det blir alltså ingen konkurrens om ordförandeposten i Svenska Fotbollförbundet vid nästa årsmöte, Karl Erik Nilsson ersatte 2012 Lars Åke Lagrell på posten.
Nilsson mot exekutivkommittén
Nilsson är också Svenska Fotbollsförbundets kandidat till en av de åtta platserna i UEFA:s exekutivkommitté som skall tillsättas på kongressen i Helsingfors i april.
Det är ett viktigt val. Tron är stark ute i Europa på att den i september nyvalde UEFA-presidenten, 48-årige Aleksander Ceferin från Slovanien, skall kunna bli den man som styr upp den europeiska fotbollsskutan, som Michael Platini höll på att kapsejsa med, på rätt köl igen. Får han bara en ny exekutiv med starka, ”rättänkande” personer omkring sig som kan hålla emot kraven och utbrytningsförsöken från de starka finansiärer som numera styr storklubbarna, har han en god chans att lyckas.
Lars Christer Olsson har av vissa tidigare betraktats som en reformvänlig ledare som inte varit främmande för att sälja ut också Allsvenskan till högstbjudande.
Han har uppenbarligen kommit på andra tankar och vill nu stärka de nationella ligornas position i fotbollens maktsfär. På sikt vill han se att UEFA genom en stadgeändring öppnar för representation i sin styrelse för representanter från både spelarnas och ligornas organisationer.
Han har varit med förr...
Därför jobbar han numera halva sin tid för svensk elitfotboll, den andra halvan för att stärka de nationella ligornas status i egenskap av ordförande för deras intresseorganisation EPFL. Det han strävar mot är nationella ligor som är så starka, att de står emot de storklubbar som med jämna mellanrum för fram tankar på att bryta sig loss för en egen stängd liga endast för gräddan av den europeiska fotbollsadeln.
Olsson har varit med förr. När han satt som högste tjänsteman för UEFA hade han och presidenten Lennart Johansson att hantera dylika utbrytningsförsök.
En allt mera inkomstbringande Champions League blev ett av motargumenten jämte en skicklig retorik för en demokratisk och mera solidarisk ordning. Storklubbarna blev varse att en sammanhållen europeisk fotboll, där de fattigare länderna och de mindre klubbarna också fick en del av den stora kakan, tjänade alla i det långa loppet. Viktigt är att också hålla grytorna kokande i de länder som förser storklubbarna med spelare till anständiga priser.
Målet för Olsson och hans organisation är nu att hålla emot de finansiella intressen som vill slå sönder ett fungerade system för egna, kortsiktiga, ekonomiska syften. Han sitter stark på ett hundraprocentigt mandat de närmaste tre åren. Ordförandeposten i Svenska Fotbollförbundet intresserar honom inte längre (”Karl Erik Nilsson gör ett bra jobb, det är ett svårt fögderi att sköta, och vi har ett bra samarbete”) men han stänger nog inte dörren ännu till att en gång komma in i UEFA:s styrelse.
Ingen mellanmjölksliga
I höstas cirkulerade idéer om en europeisk mellanmjölksliga med Norden, Belgien, Österrike, Schweiz m fl, Atlantic Alp-League, där det fanns olika tankar om utformningen; en liga med lag helt separerade från de inhemska, eller en konstruktion i formen av ett Champions League-kval.
Olsson gillar inte alls idén och den verkar uppriktigt sagt urvattnad redan på tankestadiet. Jag tror att inget land - allra minst Sverige - skall underskatta den dynamik som gömmer sig i det nationella dramat, i den starka institution som t ex Allsvenskan blivit, rivaliteten mellan storstäder och regioner och inte minst respekten för fansen.
Det kommer alltid att ligga en konflikt inbyggd i det faktum att nationsförbunden ansvarar för landslagen, hänvisade till att det är klubbarna som avlönar och levererar spelarna. Olsson och hans ligaorganisation kan bli en stabilisator som får alla att inse värdet av en nationell ligaidentitet och en nationell stolthet som byggs med ett landslag i internationell konkurrens.
Denna balans kan förstöras av kortsiktiga, giriga magnater i stormakter som Kina, Ryssland, oljeländerna och USA när de vill operera i den världsdel där de starkaste klubbarna finns - Europa.
Där har Lars Christer Olsson sin stora uppgift. Att det är för folket, inte för bankerna, fotbollen finns som världens största sport. Och att demokratin är värd att försvara. Även här.
- - -
PS. Den Girige, komedipjäs av Moliére. Premiär i Paris 1668.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.