Är det för mycket tv-idrott?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Har vi blivit mätta på tv-sport? Eller är vi tittare bara förvirrade när vi ska hitta den sport vi gillar mest? SVT:s siffror som presenterades nyligen ger visserligen ett ganska tydligt svar, tittarantalet minskar. Men beror det på att vi tittare tappat intresset? Eller beror det på att vi inte längre hittar i utbudet?

Foto: Alex Antropov, CC0

Svara ärligt. Vet du på rak arm vilken tv-kanal som sänder SHL? Basketligan? Fotbollsallsvenskan? Handboll?

Oundviklig och nödvändig reklam

På rak arm kan jag personligen inte svara längre. Och när det är svårt att veta väljer jag att avstå. Resultatet kan jag kolla sen, och dessutom slipper jag all reklamavbrott.

Ja jag vet att både ligorna och tv-kanalerna, och därmed klubbarna, är beroende av reklamen. Och jag tillhör sannolikt den äldsta generationen tittare som försöker acceptera reklamen för att jag vet att den behövs. Men herregud så tråkigt det är!

Och vad trist mellansnacket blir när vi talar en minut före ”pausen” och två minuter efter, och resten är reklam. Inte minst spelreklam för allehanda spelbolag som man inte vet vem som är avsändare till, och om bolaget är hederligt eller inte.

Proffsig produktion

Jag vet, jag är gnällig. Och jag tycker att de flesta tv-sändningar är fantastiska i sin proffsighet, då man satsar på många kameror, journalister som intervjuar och kloka experter.

Men där man drar ner på journalistiken och bara satsar på profiler så blir det ganska tråkigt. Profiler är oftast inte superbra på att intervjua idrottsmän och tränare.

Och där idrotten som visas blir urvattnad och tom på nyheter och journalistik och profiler, och kanske till och med blir något bara för inbördes beundran...ja då är det inte sevärt. För handen på hjärtat, tittar man på SVTs statistik är det ganska uppenbart det som är verkligheten. Vissa idrotter är på väg att dö. Som speedway eller som bandy. Vi älskar när Sverige blir världsmästare i bandy eller speedway, men däremellan blir det ganska ointressant. Om det inte finns några riktigt starka profiler att bygga idrotten kring. Så diskuterade man kring damfotbollen för 40 år sen. En del har hänt, men turneringar lockar mer än serilunket.

Leksand tittarmagnet

Nu kan ett lag påverka tittandet väldigt mycket. Leksand är en sån tittarmagnet till exempel i SHL, utan Leksand blir detfärre tittare.

Men även nyheter lockar. En riktigt bra journalistisk vinkel. Bra reportage. Och har man inte sändningsrättigheterna kan man alltid göra bra reportage och intervjuer. Där tycker jag SVT missar ett gyllene tillfälle. Utan rättigheter men med dagliga sändningar har man ju en unik chans att göra nyheterna och reportagen. Den chansen borde man ta tillvara på mycket bättre.

Men problemet kvarstår. Vi vanliga tittare som är inte är extremt intresserade av en sport som tex handboll, hittar inte rätt kanal längre.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.