Frågan måste vara fri!
Nu blir det mediaträning.
Så som den egentligen borde vara.
Inte den som politiker och näringslivshöjdare får och som går ut på att försöka undvika att svara på besvärliga frågor.
Nu är det Svenska Fotbollförbundet och dess olika befattningshavare som måste lära sig att frågan är fri i ett land där ordet är fritt.
Jag blir rent beklämd av att se och höra hur en så självklar sak som ett öppet och naturligt mediaumgänge försvåras och saboteras av de okunniga i svensk fotbolls ledning.
Låt mig säga det rakt ut: det är inte spelares, ledares, presschefers eller sportchefers uppgift att tala om för journalister vilka frågor de får ställa, vad som inte kan avhandlas på en presskonferens.
Fånigt med sådana regler
Det är sådant man håller på med i regimer som vi verkligen hoppas att vi aldrig behöver uppleva i det här landet.
Det är direkt fånigt när en presskonferens inleds med beskedet, att landslagets spelare inte får tillfrågas om deras situationer i klubblagen, om speltid, tränare, kritik eller trivsel. Det går inte an att säga, att när landslaget samlas får det bara ställas frågor som rör just landslaget.
Ingenting om klubblaget.
Fast sakerna så självklart hör ihop.
Vilka frågor som helst
Frågan är fri - svaren också.
Det är är en principfråga.
Journalister får ställa vilka frågor de vill, när de vill. Censur ägnar vi oss inte åt. Det är lika självklart att de tillfrågade får svara precis vad de vill. Säga ”no comments” eller inte svara alls.
Frågan måste alltid få ställas, svaren kan vi bara hoppas på och be om.
Men i ett avspänt och medialt avslappnat förhållande är detta inget problem.
Det var när målvakten Robin Olsen och innerbacken Victor Nilsson-Lindelöf passerade den s k mixade zonen efter Turkiet-matchen utan att stanna upp och ställa sig till mediernas förfogande som frågan blev brinnande aktuell.
Inför Rysslands-matchen satte sig de båda på ett podium och svarade på frågor. Om landslaget. Inte om någonting annat.
På presskonferensen, när förbundskaptenen Janne Andersson presenterade truppen, togs problemet upp och Janne Andersson duckade. Han hänvisade till andra befattningshavare. Närmast var det väl ett fall för den nye landslagschefen Stefan Pettersson.
Smet undan frågan
Jag tyckte Janne gjorde fel. Problemet blir nämligen hans hur han än vänder sig. För frågan riskerar att återkomma och hamna i hans knä. En irriterad stämning påverkar aldrig spelare väl och vad en förbundskapten behöver är spelare i harmoni, inte en massa sidotrams som skaver.
Att vara presschef handlar om balansgången att vara en förbindande länk mellan medierna och, i det här fallet, ett antal fotbollspelare. Han bör veta pressens spelregler, han bör kryssa mellan de olika viljorna så att alla blir nöjda. Och förklara hur det fungerar i ett land med pressfrihet.
Och han bör veta att frågan är fri. Det bör generalsekreteraren Håkan Sjöstrand, förbundschefen Karl-Erik Nilsson och förbundskaptenen Janne Andersson också göra.
Spelreglerna bör ligga fast.
Det är självklart, att det på en landslagssamling också ställs frågor om spelarnas situationer i sina klubblag. Det är ju insatserna där, om speltid och taktik och positioner och relationer och form, som ligger till grund för själva landslagsuttagningen. Spelarna är inte där på gamla landslagsmeriter. Landskamper är färskvara, dagsform avgör uttagningen, klubblagsspelet är avgörande. Allting hänger ihop.
Ställ krav nu, Janne!
Hur det kan vara ett problem begriper jag inte.
Och, som sagt; det är fritt fram att berätta det som går att berätta. Det är tillåtet att säga: ”det kan jag inte gå in på, det vill jag inte svara på”.
Svaren är lika fria som frågorna.
Ju snabbare Fotbollförbundet tar itu med problemet och gör klart för spelare vad som gäller vid landslagsspel desto bättre. Det borde redan vara gjort.
Och Janne Andersson - med den enormt starka ställning han har, bekräftat med förlängningen av hans kontrakt – borde uppmana sina chefer, att de med fast hand måste göra klart spelreglerna och eliminera de trassliga relationerna. Han måste kräva det för att få lugn och ro kring sitt landslag.
Hoppades att den nye landslagschefen Stefan Pettersson skulle slå an en annan ton än den arroganta, mediafientliga hållning som genomsyrade hans företrädare, Lasse Richts. Det var under hans tid det skapades en anda i landslaget, att intervjuer och presskonferenser var något nödvändigt ont. Spelare som Henke Larsson och Zlatan Ibrahimovic kunde komma släntrande som på väg till stupstocken för att sätta sig på ett podium med kepsarna neddragna långt ner i pannan för att demonstrera sin ovilja.
Är ledarna rädda?
Jag vet inte om ledarna är rädda för att spelarna skall tacka nej till landslaget om de inte får ställa villkoren. Men behöver de vara det nu när Zlatan inte finns med längre.
Men det borde vara en enkel sak för ett förbund, en sport - som ändå är så gränslöst bortskämd med oändligt mediautrymme - att göra klart för sina spelare hur betydelsefulla de är, hur viktigt deras uppträdande och tillgänglighet är också för att sälja produkten fotboll; landslaget som den yttersta spetsen mot den marknad som innehåller både biljettköpare, sponsorer, TV-bolag och ekonomiska intressenter.
Alla är förlorare i en infekterad situation. Förbundet, laget, publiken, spelarna själva.
Bjud in den förre förbundskaptenen Tommy Svensson till en föreläsning i ämnet. Med spelare och ledare närvarande.
Han kan berätta, av egen erfarenhet, hur fullständig öppenhet, avspänt mediasamarbete, ömsesidig respekt leder till harmoni i en trupp - och i bästa fall en medalj på VM.
Mest lästa just nu
Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna. Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...
En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.
Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.
Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar