Nilla Fischer var majestätisk

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsgalor är alltid förbryllande.

När man, som jag, varit där en massa gånger har man möjligen en förlåtande attityd. På plats och med lite vin i västen är det en hyggligt, mysig personalfest, men som rak och pliktskyldigt granskad underhållning på bästa sändningstid får den inga höga betyg.

Dessutom; varför skall landslaget och damerna ha en gala för sig, Allsvenskan en alldeles egen om en vecka. Obegripligt!

Slå ihop påsarna till en!

Nilla Fischer, fotbollsspelare, Sverige, vinnare av Diamantbollen. Foto: Lasse Allard, TT

För nog är det lite komiskt. Allsvenskan är grundbulten i hela verksamheten. Den står i fokus hela året, den är loket som drar hela ruljansen och mest folk, får massiv publicitet, engagerar flest; den lämnas därhän. Eller rättare sagt till C More, kanalen med de allsvenska TV-rättigheterna, som om en vecka har någon sorts egen hyllning av de bästa i den inhemska herrfotbollen. Där har dessutom valda delar av den svenska sportjournalistkåren satt sig som gisslan i juryerna, oförmögna att granska och kritisera valen.

Isaksson glömdes

Jag har absolut ingenting emot att ojämlikheten har suddats ut på den riktiga Fotbollsgalan, hyllningen var fin till Lotta Schelin och Nilla Fischer var majestätiskt värdig när hon gick upp till kamp för alla tjejerna och för allas lika värde. Men det blev ändå herrlandslaget och damfotbollen som delade på gracerna.

AIK fick visa upp sig lite i förbigående. Den allsvenske skyttekungen nämndes inte ens. Och en av Sveriges främsta målvakter genom tiderna, Andreas Isaksson, som nu slutar efter en lång och stor karriär, valde att inte ens gå till Globen, medveten om att han inte utgjorde någon programpunkt för kvällen. Förra året, när Kim Källström, Andreas Isaksson och Zlatan Ibrahimovic bestämt sig för att sluta i landslaget fanns de på scenen, som dock helt överlämnades åt Zlatan medan Kim och Andreas fick gå ut bakvägen med en blomsterkvast i näven. Helt i skuggan. Och nu glömde man ”Isak”. Igen. 

En levande staty

Nu utnämndes Zlatan till bäste forward fast han inte har ett dugg med svensk fotboll att göra längre. Han hade dessutom den dåliga smaken att ta åt sig äran - nej, inte med glimten i ögat, det var andra gången jag hörde honom säga det - till att det var fullsatt i Globen. Publiken hade inte kommit om inte han varit där. Det börjar bli minst sagt pinsamt och tröttsamt. Han delade dessutom ut ett pris på en miljon kronor (det gick till Grunden Bois, en klubb som gör storverk med funktionsnedsatta) - inte ur egen ficka förstås utan ur Volvos.

Malmö stad har i dagarna beslutat att upplåta plats för den gigantiska staty av Zlatan som nu står klar. Han är absolut värd att stå staty. Den dagen han inte står på egna ben. Statyer över levande människor är både ovanligt och - lite osmakligt. 

Allsvenskan i skymundan

Det är som sagt märkligt, att när Svenska Fotbollförbundet drar ihop en galafest efter fotbollsåret så lämnar man den starkaste institutionen, den nationellt - och numera inkluderas ju hela Sverige också i fotbollens karta - viktigaste och totalt dominerande institutionen utanför. Märkligt. Räcker det inte med alla andra eftergifter åt TV-kanalerna? 

Allsvenskan är större och starkare än någonsin, den förtjänar att hyllas på den finaste scenen som alla kan beskåda.  Allt behöver inte visas i direktsänd TV. Gör ett sevärt program kring det största och viktigaste, låt övriga utdelningar passera revy i ett collage, och se till att gräddan av underhållnings-Sverige också engageras och ger fart och ger stil åt evenemanget. Frånsett Henrik Schyfferts drift med valda delar av landslaget vid en fiktiv reklaminspelning var det tunt med underhållningen. 

Guldbollen - för tidigt?

Victor Nilsson-Lindelöf - den senaste i raden av Guldbollsvinnare.

Har sett hans senaste framträdande i Manchester United och han har verkligen tagit steg och periodvis ser han ut som dirigenten därbak i José Mourinhos lag. Han var stark under VM, han har haft den press på sig som alla vet hur tung den kan vara för den som kommer utifrån och skall ta en plats i en engelsk backlinje. Han har klarat det och han kommer att växa.

 Jag tycker dock han fick priset lite för tidigt. Han har ännu inte nått den dominerande nivån där f d mittbackar och guldbollvinnare som Julle Gustafsson, Orvar Bergmark, Björn Nordqvist, Glenn Hysén, Patrik Andersson och Olof Mellberg befann sig när de belönades. I min värld höll jag Viktor som trea i årets omröstning, efter Robin Olsen och Andreas Granqvist.

Men just detta urval är ju det riktigt trevliga. När alla tyckte att det bredde ut sig en öken efter Zlatans utträde ur svensk fotboll, så fanns alltså tre så starka kandidater att välja på och valet av Viktor går absolut att motivera. Han gjorde en strålande VM-turnering och spelar i det högst rankade klubblaget av alla svenskar. Möjligen kan Emil Forsbergs Leipzig (just nu trea i Bundesliga) konkurrera och Forsberg hade ju, med en normal och skadefri säsong, också varit en av konkurrenterna.

Att Nilla Fischer efter lång och trogen tjänst äntligen skulle få Diamantbollen var snarast en formsak.

- - -

PS. Någon omotiverad snurregubbe dyker alltid upp i en idrottsgala. Nu var det en uppenbarligen kaffesugen galning i träningsoverall, upptäckt på ett supporterklipp från ett VM-reportage i somras, som fick låna rampljuset en stund och jag begrep aldrig varför. Klippet, om det var spontant, var dock kul.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa. 

Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats. 

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.