Frågan - hur lojala är fansen?
Jovisst; fotbollsabstinensen har varit påtaglig. Champions League och allsvensk vår i spirande grönska hör ju till glädjeämnena i livet.

Men jag vågar inte jubla över beskedet att idrotten fått klartecken för tävling. Trots de restriktioner som trots allt inte är lag känner jag oro. Det kan vara en stor risk man tar när t ex Allsvenskan i fotboll drar igång i mitten av juni.
Det sker i en tid då koronan alltjämt skördar liv och hämmar livet för så många. När tvetydigheterna är många, när experter tycker olika, när ingen riktigt vet någonting. Är pandemin på tillbakagång, tar den en paus, knäcks den av eventuellt höga sommartemperaturer, kommer den tillbaka i ett andra skov?
Det finns ingen som vet.
Nu tycks många trösta sig med en utökad testning, men testerna säger inte mer än att Du har, eller inte har, corona just nu. Ingenting om i morgon. Ja, testerna säger inte ens det. Är de negativa kan du ändå ha sjukdomen, säger vissa.
Det mest bedrägliga är att det kan ge en falsk trygghet som ökar riskbenägenheten.
Fotbollens starka kraft
Fotbollen är den största folkrörelsen i Sverige, den största publiksporten, den med högst ekonomiskt värde. Fotbollens röst är starkast, hörs mest. Det är nog mycket fotbollens samlade agerande (klubbarna, Svensk Elitfotboll, Svenska Fotbollförbundet) som ”vi” skall tacka för att de allsvenska matcherna kommer igång igen och att hela seriesystemet får dra igång.
Det är mycket bygdegemenskap, ungdomsglädje, sysselsättning och nyttigheter som går förlorade i en pandemi.
Det är också fotbollens siffror som berättar om vilka värden som står på spel. De klubbar som hade mest i ladorna vid ingången till det här annorlunda året kommer med matematisk nödvändighet att klara sig bäst. Malmö FF med sina överlägsna 513 miljoner, Norrköping med 111, Djurgården med 100, Häcken med sina 72, AIK med 62, Hammarby med 50. Resten av klubbarna för en hård kamp även i vanliga fall med att få allt att gå ihop.
Notera, siffrorna ljuger
Men också siffror ljuger. Malmös största förmögenhet ligger i en stor Stadionanläggning som också drar enorma summor per år. Utan inkomster grävs också den rikastes ekonomi ur rejält.
Det klubbarna nu måste hoppas på - men i alla delar knappast kan begära - är att TV-pengarna kommer in som vanligt, sponsorerna är lojala trots att de inte haft några möjligheter att få sina varumärken exponerade, att spelarna håller nere sina löner och att alla supportrar ställer upp och stöttar när det behövs som mest.
Inget klubbarna har rätt att förvänta sig. Vem vill betala för en läktarstol som står tom?
Oklart hur detta kommer att lösas. Tag Hammarby som exempel. 16 430 (fantastiskt!) årskort sålda. Stora uppoffringar för många som vill garantera sig en plats på Tele2. Och så ingenting tillbaka. Klubbar vädjar nu till sina årskortsköpare att avvakta, ta det lilla lugna och vänta på klubbarnas besked om vad de har att erbjuda i förlängningen. Något smakfullt måste man ju ersätta dem med som i lojalitet nu lånar ut miljoner till sitt hjärtas klubb.
Slappare hållning
Förlusterna redan tydliga. Häcken pratar om 40 miljoner (uteblivna Gothia cup), MFF 20 t ex.
Hammarby har gått ut och vädjat till sina supportrar. Hoppas förstås också på förståelse hos sponsorer och varför inte delägare. Kanske kan Han som lägger stora pengar på lyxbilar rent av gå in som garant för att hans hjärtas nya kärlek står säker i stormen.
Det blir en fotboll med restriktioner. Men det är också här - jag tar Hammarby som exempel igen - som det finns anledning att känna oro. Tydliga tecken på en slappare hållning har redan märkts. Inte minst i storstäderna, allra mest i Stockholm. Min
pålitlige rapportör, nybliven söderkis, berättar om hur Söder ser ut en vanlig solig lördag i maj. Massor av folk ute. Inte en ledig stol. Inte så noga med avstånden. Hur kommer det att se ut under matcherna?
Klubbarna kan bara ansvara för att man följer Regeringens och Folkhälsomyndighetens reglemente som tillåter 50 närvarande personer på arenan. Den siffran nås lätt med 22 spelare på planen, fyra domare, övriga funktionärer, ledare, medicinska team, sjukvårdspersonal, arrangemangsansvariga, avbytare.
Ingen publik att räkna med under hela sommaren. Dessutom bryderier med arrangemang i samband med resor.
Det blir som ett kosläpp
Men vad händer på stan? Stockholmsderby på Tele 2? Ingen tror väl att alla sitter hemma framför teven. Gissar att risken är stora att folk samlas i stora skaror lite överallt. En risk som också ökar med sol, värme, ledighet och förstärks av extrema attraktioner som ett hett fotbollsderby.
Det är inte bara fotbollen och dess klubbar som har ett stort och viktigt folkhälsoarbete att göra för att se till att pandemin inte tar fart igen.
Det blir samhällets, polismyndigheten, näringsidkarna som ställs på svåra prov. Det är som bekant inte lätt att hantera exalterade supporterskaror i vanliga fall. Nu blir det som att monumentalt kosläpp. Släpp fångarna loss, det är vår. Alla vill ut i friheten, upprymda och glada och i varje på avstånd festa och glädjas och vara delaktiga i matchen. Det kan bli stökigt.
Det är här den stora faran ligger. Det är för detta, svårkontrollerade, som jag hyser störst oro.
Men det blir som med allt annat. Inget vet förrän framåt jul om Tegnell gjort rätt. Jag hoppas. Han är värd en liten triumf efter allt vad den stackarn fått utstå. Det verkar ju som att folk till och med tycker att det är han som ansvarar för att en misskött äldrevård har inneburit många onödiga dödsfall. Dåraktigheterna har också högsäsong.
Kulan i luften. Det är bara att hoppas att det inte blir punktering. En vurpa med flera dödsoffer.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.
Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.
I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen - tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar