Vi tvingas inse att mycket blir annnorlunda

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I år har idrottsledare blivit överraskade många gånger. Villkor har ändrats till följd av pandemin. Politikerna har minimal förståelse för hur idrottens ekosystem fungerar och det har tvingar förbund och föreningar att vända upp och ned på vedertagna rutiner och begrepp.

Idrottsledare har tvingats parera med olika lösningar i stället för att agera långsiktigt. Planering och framförhållning har varit omöjligt.

Ett hopp in i framtiden. Det ska vara snabbt och effektivt. Så måste klubbar och förbund agera när de formar en strategi

Nu läggs budgeterna inom de flesta idrotter för 2021. En uppgift som är otroligt svår, ja, näst itill  omöjligt. Flera idrotter arbetar på RFs uppmaning med scenarioövningar för att förstå vilka olika typer av framtid vi går till mötes. Scenarioövningar i all ära men utan förmåga hos RF, specialförbund och andraidrottsaktörer att agera och vara flexibla i sitt beteende kommer svensk idrott att monteras ned. 

Nu formas framtiden

Du i som idrottsledare behöver agera för att bestämma hur du vill påverka framtiden. Det kräver ledarskap, hängivenhet och förmåga att kunna anpassa sig och agera flexibelt.

Inom näringslivet har man under de senaste åren diskuterat begreppet VUCA till följd av en svårbedömd omvärld vilket bland annat beror på den snabba digitala utvecklingen som företag behöver förhålla sig till. 

VUCA är från början ett militärt begrepp som står för Volatility, Uncertainty, Complexity och Ambiguity. På svenska kan vi översätta detta till volatil, osäker, komplex och tvetydig. 

Scenarioövningarna som RF och specialförbunden nu genomför innebär att ledare behöver reflektera över hur man kan ta sig an olika typer av osäkerheter.

Snabb förändring

Volatilitet - syftar till att förändringar sker snabbt. I dessa fall behöver organisationer och ledare kunna agera kvickt och handlingskraftigt för att parera förändringarna. Handlingskraften stärks om man förstår både effekter och följdeffekter. Exempelvis på vad det innebär för lagidrotterna när svagare klubbar inte klarar av att fullfölja en säsong. Inte bara i form av de tävlingstekniska effekterna såsom ett annorlunda seriesystem utan även för möjligheten att hålla exempelvis en elitbredd i liv. Att accepter försämrad kvalité.

Osäkerhet – återkopplar till svårigheten att veta säkert både tid och omfattning av händelser och event. För en organisation brukar man tala om att man balanserar mellan olika möjliga framtider. Tanken med det nu pågående scenarioarbete som testas av av många SF är att kunna balansera mellan olika möjliga skiften  och nya villkor. Här är det viktigt att man skapar beredskap att kunna agera för att undvika negativa konsekvenser och inte bara gör en pasiv analys. 

Komplexitet – anknyter tillberoendet av har relationer med många intressenter som media, sponsorer, tävlingar, kommuner, ledare och aktiva för att nämna några. Denna komplexitet och inte minst styrkan och kraften i olika ekonomiska relationer glöms ofta bort eftersom man gärna vill se förenklade och tydliga strukturer enligt traditionella former. I den prekära situation är det viktigt att ordentligt analysera och förstå de ekonomiska kopplingarna och effekterna, eftersom dessa kan vara svåra att ersätta.   

Tvetydighet - den framtid vi står inför har många möjliga tolkningar beroende på vilket perspektiv man tar på frågan. Här behöver ledare och organisationer kunna anpassa sig och hantera olika intressen och perspektiv. Det finns inte en lösning utan många aktörer vill påvisa sitt perspektiv på orsak och verkan. 

Snabba -  och bra lösnningar

Idrotten befinner sig i en tid som kräver agerande och beslutsfattande som man inte kan planera för. Snabba lösningar behöver ha en strategisk riktning för att inte organisationer stressas sönder av alla anpassningar. 

Samtidigt är det mycket viktigt att förstå vad som kan skapa utvecklingskraft och hur vi kan påverka önskvärda förändringar. Detta är olika för varje idrott, men behöver planeras för.

För att göra det möjligt  krävs at RF ger specialförbunden större frihet. Pengar ska användas till att säkerställa att SF får igång de önskvärda motorerna för återhämtning och tillväxt.  En utmaning här är att idrottsorganisationer ofta är bemannade med personer som fokuserar på hjärtefrågor mer än på logiska och ekonomiska utmaningar – vilket är det som kommer att dominera morgondagen. 

Nu behöver Sveriges idrottsledare visa sina organisatoriska ledarförmågor för att få svensk idrott ska få tillbaka sin kraft. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.