Bevisligen - England dominerar Europa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det har stått rätt klart för mig ett bra tag; den mest sevärda fotbollen i Europa spelas just nu i England. Ingenstans tvingas topplagen gå så på högvarv för att också klara av undre halvans lag i sin liga, ingenstans är löpviljan, aggressiviteten - kryddad med spelintelligens - och styrkan så förnyad till framgång som just där. 

Därför spelar, helt logiskt, Chelsea och Manchester City, final den 29 maj i Istanbul, i den Champions League som vi kanske nu, efter miljardärernas försök till en utbrytarliga i Europa, värderar ännu högre.  Även Europa League kan, för att ännu mera betona dominansen, vinnas av ett engelskt lag i år.

Den moderna fotbollen

Det är ju inte i huvudsak engelska spelare som dominerar i de här lagen men det verkar ändå som att energin, viljan att jobba hård, de raka, effektiva linjerna, som vi förknippat med engelsk fotboll genom åren, överantvardas till de spelare som ansluter sig till Premier League-klubbarna. 

Det händer mycket, det är blod och svett och spända muskler och så ser den moderna fotbollen idag; det räcker inte med individuell briljans, det krävs duktiga löpare, taktisk slughet, lagspel. Det var så uppenbart när Manchester City spelade ut det stjärnspäckade Paris SG och det stod lika klart när det pånyttfödda Chelsea gjorde 2-0 mot de mesta Champions League-vinnarna Real Madrid, ett resultat som mycket väl kunde varit det dubbla. Nästan alla de stora målchanserna kom från Chelseas frenetiska spelarna.

Underverket i Chelsea

Det mest imponerande just nu är det som den tyske tränaren Thomas Tuchel skapat sedan han kom till Chelsea i vintras efter att, på självaste julafton, fått sparken av PSG:s klubbledning. 

Han dög uppenbarligen inte i Paris trots att han tog laget till dess första final i Champions. Det var uppenbarligen inte hans fel att det skar sig. Paris vill spela på sitt vis. Riskfyllt, individuellt i överkant, nonchalant. 

Klubben har satsat stort för att bli mästare i Europa men stjärnparaden har inte gett väntat resultat. M´Bappe, Neymar och di Maria är briljanta, individuella stjärnor kan vara hotfulla nog men ända sedan Zlatans tid har de fått ge vika ute i Europa mot dem som satt laget för jaget.

Chelsea låg på nionde plats i Premier League när Tuchel tog över, långt ifrån chanserna till topplaceringar och säkrat Europaspel också nästa år, men nu kan laget mycket väl vinna både Champions och FA-cupen mot Leicester. 

Det är en högst anmärkningsvärd prestation som inte kan förklaras på annat sätt än att Tuchel har ett vinnarkoncept som kombinerar alla de egenskaper som krävs i dagens fotboll.

Spaniens dominans bruten

Det finns en annan förklaring; i flera länder i Europa har standarden sjunkit på senare år. Italienska ligan - som Inter vann - har haft många starkare årgångar än den vi nu ser. Den spanska likaså. 

När Barcelona och Real Madrid var som bäst, när Ronaldo och Messi var lite yngre och fräckare, dominerade Spanien, både på klubb- och landslagsnivå. 

Där har inte de senaste rönen slagit igenom, där har klubbarna inte på samma sätt som de engelska till övriga ingredienser lagt detta med hårt arbete, löpvilja och mera av det raka spårets enkelhet och effektivitet. 

Mellan 2014 och 2018 hamnade CL-buckan i Spanien och under den tiden vara också Athletico Madrid en europeisk toppklubb att räkna med med tre segrar i Europa League och två finaler i Champions. Då med Antoine Griezmann i sina bästa år och försvarsjättar som Juanfran och Godin.

Att Manchester City nu nått sin första Champions League-final kan nog till dels förklarats av att tränaren Pep Guardiola mjukat upp sin strikta filosofi att klubben till varje pris skulle vinna bollinnehavet i varje match. Nu är det lite rakare spår, hela tiden framåtinriktat, snabbt aggressivt passningsspel, alltid med vägvinnande ambitioner. 

Det kan bli en briljant final mellan två ruskigt bra engelska lag som båda imponerade stort och vann sina semifinaler utan diskussion.

Djurgården imponerar stort

Champions League är ett värmande ljus i coronamörkret, men trots att jämförelserna så lätt kan göras, och är alldeles uppenbara, njuter jag likväl av de allsvenska matcherna. 

I år är det hittills Djurgården som stått för den absolut bästa fotbollen och med tendenser som går att hänföra till just dagens engelska klubbfotboll; det blev alldeles tydligt i den senaste matchen där de svenska mästarna från Malmö totalt krossades av de blårandiga. Det var en kopia i mindre format av matchen mellan Manchester City och PSG -ett lag, Djurgårdens, med alla spelarna involverade, med högsta tempo påslaget från första minuten, med energi, klokhet och effektivitet, det andra laget förlitande sig på måhända namnkunnige spelare men handfallna, tveksamma, till synes lite loja. 

En Ola Toivonen på halvfart och synbart halvt ointresserad tillför inte alls det som klubben måste ha hoppats och betalat för.

I Djurgården finns Allsvenskans just nu mest värdefulle spelare, Magnus Eriksson. Med energi, smartes, kloka passningar och ett outtröttligt jobb på både bredden och djupet dominerar han totalt. Som han spelar nu är han landslagsmässig och fortsätter han så här har jag svårt att tro att det här uppoffrande, löpstarka laget kan rubbas. 

Jag utnämnde faktiskt - lite får man skryta - Djurgården till favorit i årets Allsvenska efter att ha sett laget i Cupsemifinalen mot Hammarby. Det finns en energi i hela den här klubben - med den härlige entusiasten, sportchefen Bosse Andersson, i spetsen och Kim Bergstrand/Thomas Lagerlöf är uppenbarligen ett suveränt tränarpar.  

MFF räknar pengar

Om det är något lag som just nu ser ut som ett lag med bra chans i ett Champions League-kval så är det Djurgården - men det är MFF som skall upp till bevis i sommar.

Om klubben klarar första omgången av kvalet till Champions är man minst inne i gruppspelet i Conference League, den tredje nivån i det omstrukturerade europeiska klubbspelet. 

Sportsligt inte lika attraktivt som Europa League men, enligt nya uppgifter, lika bra ekonomiskt. Det senaste Europaäventyret gav MFF ytterligare 100 miljoner kronor. 

Sedan år 2010 har klubben spelat in 70 miljoner euro, motsvarande 712 miljoner kronor. Närmast ofattbart med svenska mått mätt.

MFF har pengarna men Djurgården drar in poängen. Sedan länge har det viskats högt att MFF till sommaren skall sälja sin 22-årige mittback Anel Ahmedhodzic och det påstås finnas bud på över 70 miljoner kronor. Av det jag sett i vår är det en klar övervärdering. I senaste matchen mot Djurgården kunde dessutom jämförelsen lätt göras med Djurgårdens lika unge sensation Hjalmar Ekdahl, Albins lillebror. Medan hans MFF-kollega stod villrådig i backlinjen och mest spelade i sidled, bryter Ekdahl hela tiden mönster; placeringssäker, modig, spelbegåvad, alltid med blicken högt  och kreativ i sitt framåttänkande. 

En av allsvenskans mest intressanta unga spelare i år och den jag skulle satsa mest pengar på om jag hade dessa två 22-åringar att välja mellan.

Så Djurgården står kvar som min storfavorit; MFF har mycket mera att bevisa och vad tränaren John Dahl Thomason har för planer återstår att se. Någon plan B hade han uppenbarligen inte senast.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.