Karismatisk skrinnare i innerspår
Det kommer att bli rätt - och det kan inte gå fel. Det är ur ett ymnighetshorn som Sverige bästa idrottare skall vaskas fram i år. Personligen lägger jag ner ens ett försök att jämföra eller ranka.
Svenska Dagbladets jury önskas lycka till med Mission Impossible.

Jag tänker inte vänta och kasta mig över resultatet (tisdag den 7 december) för att sedan sätta mig till doms eller strö blomster.
Det kan bara bli rätt - knappast fel.
I klass med Wilander
Men om det hade gått hela vägen för den lille spjuvern Truls Möregårdh borta i Houston och han hade blivit världsmästare i bordtennis som 19-åring och från en rankingposition som 77:e man i världen, ja, då hade jag nog gått upp i minareten och vrålat.
Det hade varit en bragd i klass med Mats Wilander seger i franska öppna i tennis som oseedad 17-åring 1982.
Då hade Truls varit i nivå med Stellan Bengtsson och JO Waldner och Jörgen Persson, bragden hade varit oemotståndlig och då hade jag nog argumenterat för honom. Lite beror det kanske på min egen bakgrund som pingisspelare på låg nivå, tränad i en gammal, dragig skolvind och i en tid då det var bortom allt förstånd att Sverige hade en finalist i VM, Tage Flisberg, som förlorade mot japanen Ogimura. 1954.
Flisberg fick ingen bragdmedalj (den knep nytända höjdhopparstjärnan Benke Nilsson), och VM-silver räcker inte i år heller mot olympiska guldmedaljörer i friidrott och hästhoppning och en karismatisk världsmästare på skridsko.
Ståhl-et blir till guld
Det är en rik pott att ösa ur även om man betänker att tre världsdominanter som tidigare belönats kanske inte ens kommer upp till diskussion. Sarah Sjöström, ett vattenfenomen på delfinnivå, har fått belöningen två gånger och mera än så tillåter inte statuterna. Tidigare prisade Tove Alexandersson (orientering) och världens bäste stavhoppare, Armand Duplantis, måste anses stå i särklass i konkurrensen för att få bragdmedaljen en andra gång.
Gör de det? En definitionsfråga. Duplantis är ett fenomen av sällan skådat slag i svensk idrott men där finns också diskusbjässen Daniel Ståhl. Hans säsong är också formidabel; obesegrad i internationell konkurrens, OS-guld, världsetta med 71,40 och med 14 tävlingar över 68 meter. Han är en värdigare vinnare än många andra genom åren. Den smittande glade Ståhl, med förmågan att kombinera professionalitet och lekfullhet, har blivit ett lysande ansikte utåt för svensk friidrott.
Personligen är jag rysligt svag för skrinnaren Nils van der Poel. En spännande personlighet, en egenartad, viljestark och annorlunda tänkare som inte ens visste om han skulle ta sig till VM i Nederländerna efter några säsongers uppehåll för att pröva andra spår i livet. Väl där slog han allt och alla, guld på 5000 och 10 000 (världsrekord).
Nu har han också världsrekordet på 5000. Skridsko är en liten men fascinerande sport, dess utövare extremer i snurrig ensamkamp mot mjölksyra och kramp i ryggen. Jag minns Tomas Gustafssons dubbla guldlopp i Calgary-OS 1988 (bragdguld förstås), han var också en djupsinnig och filosofisk solitär, värd all beundran.
Skriskosporten hade inte haft någon riktig fixstjärna sedan dess, men så dök Nils van der Poel upp som en av de mest spännande profilerna i svensk idrott just nu.
Gastkramande kamp
Det jag minns mest från idrottsåret 2021 är nog annars bilfärden från två månaders sommarvistelse i torpet i Björsäter ner till Malmö, lördagen den 7 augusti. Radiosportens Christian Olsson kan visserligen bli outhärdlig när han envisas med att hela tiden göra parodier på sitt överdrivna ordbajseri men när han tonar ner sig och tänker på lyssnarna mer än på sin egen profilering, så är han lite fascinerande.
Nu hade han att föra i mål Malin Baryard Johnson, Henrik von Eckermann och, inte minst, Peder Fredriksson (individuell silvermedaljör) som hade att avsluta en fullkomligt gastkramande kamp om guldet i banhoppning i en omhoppning mot USA. Peder sist ut på sin All In gjorde sitt livs ritt när det krävdes som mest. Det hängde på tiden. Peder Fredriksson, med individuellt silver, lagguld och för första gången rankad etta i världen är i mitt tycke en starkare kandidat än laget.
Det skall ju röstas om ett Jerringpris så småningom och där kommer varenda häst att rösta, så den tävlingen är nog redan avgjord. Idrottsgalan är inte förrän i januari men Radiosporten har redan diskvalificerad pingis-Truls. Han var för sent ute. Larvigt och stelbent i överkant.
Tag vem ni vill!
Stora prestationer i olika grenar och under varierande omständigheter är omöjliga att jämföra. Man får ta alla tillgängliga parametrar till hjälp. Konkurrens, sporternas globala utbredning, tävlingstillfällets speciella omständigheter, överraskningsmoment, favoritskap etc. När det gäller ridsport (liksom motorsport) måste nödvändigtvis den omständigheten beaktas, att hästar i världsklass är en förutsättning för prestationernas utförande. Ryttaren bara hälften av en bragd.
Dubbla sprintvärldsmästaren Jonna Sundlind (skidor), sensationelle världsmästaren Martin Ponsiluoma (skidskyttesprint) och British Open-vinnande Anna Nordqvist (golf) finns säkert också på kandidatlistan.
Men vinnaren finns i kvartetten Ståhl, van der Poel, Peder Fredriksson (alt. hopplandslaget) och - måste jag ändå vidhålla - världens bäste i världens svåraste friidrottsgren, Armand Duplantis. Fast han fick i fjol.
Tag vem ni vill. Valet får passera okommenterat.
Allt rätt, inget fel.
Ett synnerligen fint svensk idrottsår har skapat ett Mission Impossible.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.
MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.
Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess.
I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!
Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.