Tillbaka där Helsingborg hör hemma

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Se där; mitt i adventstid och Granen upptänd och fin igen med glitter och kulor.

Där stod han, mannen som personifierar lagspel, kämpatag, energi och lojalitet, och lyste med hela ansiktet.

Andreas Granqvist lyckades - om än inte på planen - föra tillbaka sitt Helsingborgs IF till Allsvenskan.

Lite oväntat men fullt välförtjänt. Halmstad BK tvingades till slut inse att det inte räcker med bra försvar om man vill vinna något.

Jag har hört det sedan jag flyttade till Skåne (Malmö); i Helsingborg betraktar man HIF som ett allsvenskt lag även när de spelare i andra divisioner.

HIF och Olympia, det är varumärken så hårt instämplade i den svenska fotbollshistorien att man tar Allsvenskan för given.

En fotbollens gigant

När laget åkte ur Allsvenskan 1968 tog det 24 år och 11 dagar innan klubben tog sig upp igen - med Mats Magnussons och Henke Larssons hjälp - och när de väl var där var det ingen som låtsades om något annat än att laget varit allsvenskt hela tiden.

En lite drömsk men charmig attityd kan man tycka.

Och visst, HIF tillhör de stora - främst genom sin gamla historia.

Klubben bildades 1907, har varit med i Allsvenskan sedan den startade 1924  och har gjort 68 säsonger, vunnit den sju gånger och ligger sexa i Maratontabellen.

Det är en fotbollsgigant vi talar om även om historien besudlats med inkompetent styrning, svindlande ekonomiska förlustaffärer och sportsliga tillkortakommanden.

Det går inte att nämna HIF utan att skriva ner Henrik ”Henke” Larssons namn. Han är klubbens störste spelare genom tiderna, han var med om att spela upp laget i Allsvenskan igen 1992 efter de 24 åren ute i öknen och vände tillbaka 2006 efter spel i Feyenoord, Celtic, Barcelona och Manchester United.

Henke har också sin både lyckliga och trista historia med HIF. Det var kval den gången. 2016. Förlust mot Halmstad, fansen gav sig på Jordan och Henke gick till försvar.

Rätt inställning vann

Nu var det Halmstad igen  - och vilken revansch. HBK har imponerat på alla allsvenska lag med sitt försvarsspel under dirigenten Andreas Johansson, 39. Men förr aller senare måste man framåt, göra flera mål än man släpper in och det som kan vara en bra taktik i det långa loppet kan bli till rena fördärvet när det är ren utslagning. HBK blev räddhågset, började försvara sin allsvenska plats som ett tag såg säker ut men returmötet på Örjans vall var HIF:s match. Aggressivare, resolutare och bättre i allt jämfört med den vemodiga insatsen (0-1) hemma några dagar tidigare. HBK visade tydlig rädsla över att kunna förlora allt, HIF, som trea i Superettan, hade egentligen bara en bonus att kvittera ut. Segern helt rättvis. Rätt inställning vann.

Stor triumf för Jörgen Lennartsson förstås, en erfaren tränare med meriter både på landslagsnivå (U21) och i 

klubbar som Häcken, Elfsborg, IFK Göteborg och norska Lilleström.

Det är han och den rutinerade spelaren (88 landskamper) Andreas Granqvist som nu skall sätta sig ner och forma kravbilden för nästa års allsvenskan. 

En vacker kravbild

Och kravbilden i Helsingborg formas inte bara av klubbens ledare. Det finns sponsorer och fans som vet vad de vill och vad klubben en gång har kunnat. De minns det stora året 1999 då klubben vann Allsvenskan och slog ut Inter i kvalet till Champions League helt oväntat och efter en fenomenal straffräddning på San Siro av Sven Andersson, alltjämt kvar i klubben som målvaktstränare. 

Och många har kanske glömt och det tål att nämnas i t ex jämförelse med MFF:s insatser i årets Champions League, att HIF tog fem poäng i gruppspelet mot PSG (dock inte samma stjärnlag då som nu), Rosenborg och Bayern München. 1-1 mot PSG, seger och oavgjort mot norrmännen, 0-0 borta mot München, den enda poäng tyskarna tappade på sin hemmaplan i hela turneringen.

Det är så där drömbilden ser ut. Ett HIF som tar för sig ute i Europa. Men det är också i samband med de internationella satsningarna som klubben ruinerat sin ekonomi och fått stå med mössan i näven inför både allmänhet, sponsorer och politiker för att klara sig undan konkurs.

Nu garanterar sportchefen Andreas Granqvist att han inte tänker ramponera HIF:s ekonomi. Den är, som han säger, ”stabil”. Och skall så vara.

Icke desto mindre; årets upplaga räcker inte i Allsvenskan.  Förstärkning behövs i alla lagdelar. Uppskattningsvis får klubben ca 50 miljoner mera att disponera inför nästa säsong. 

- - -

PS: Obegripligt, ansvarslöst beteende av HIF-spelarna att slita av sig tröjor och springa ut till sina fans och kramas. I dessa tider. Borde inte alla inom idrotten, i tacksamhet över att ändå kunna få spela inför publik, uppträda med respekt inför en farsot som drabbar alla. Och ännu har ingen kunnat förklara för mig poängen med att ta av sig tröjan när man gjort mål. Är det inte då man vill ståta med nummer och namn?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockeyettans hårt kritiserade ordförande, Ronnie Glysing, ger upp och avgår som ordförande med omedelbar verkan. En majoritet av Hockeyettans klubbar, av totalt 40, har begärt att extra årsmöte ska hållas den 22 januari, nu på lördag, på ett hotell i Upplands Väsby.

Han  förekommer därmed årsmötet vars enda punkt på dagordningen är val av ny ordförande. Här har föreslagits Håkan Svensson, tidigare ordförande i AIK.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Kennerth Andersson står för idrottens representation vid fjärde upplagan av ”över Atlanten”, Disocverys tittarsucce. Thomas Wassberg, Anders Limpar, Henrik Larsson och Frida Hansdotter är föregångarna.

Med Kenneths entré blir det tredje spelaren från oförglömliga VM-succén 1994. Nu ska han, liksom Limpar och henrik, visa att han kan vara en duktig matros,

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.