Landslaget saknar flyt och harmoni
Semifinal i EM. Det måste väl ses om en svensk fotbollsframgång av betydande mått.
Eller? Ärligt talat; jag är besviken på det jag sett av det svenska landslaget hittills.
Den lätta vägen till semifinalen ger ett lite falsk sken över en svenska statistiska framgången.

Det var ett trögt, tungrott och oskärpt svensk lag vi såg i total dominans men med ofunktionella och tafatta handlingar i det område där målen görs. En gammal svensk sjuka som vi kanske trodde var delvis botad vid det här laget med hjälp av Stina Blackstenius, Asllani, Rolfö och några till.
Rättvist resultat
En minut och 46 sekunder in på övertiden, med en förlängning hotande nära, klämde så Linda Sembrant in segermålet mot Belgien sedan Asllani servat med en fin hörna och bollen efter en luftduell hamnat framför den svenska mittbackens fötter. Roligt för Sembrant som missade de två första matcherna på grund av skada.
Det var, naturligtvis, sett till händelseutvecklingen på planen ett fullkomligt rättvist resultat mot ett lag (Belgien) som helt inriktade sig på att hålla sin målnolla, kämpa sig igenom en förlängning och ge sig själva en chans i en straffsskjutning. Sådana kan ju gå hur som helst. Skönt att slippa den pinan för Sverige är naturligtvis i stora delar av spelet ett mycket bättre fotbollslag än Belgien som totalt saknade möjligheter att hota det svenska laget.
Siffrorna för möjliga chanser slutade på 34-3, hörnorna med 13-2, Belgien är ett svagt lag och man kan väl säga att matchen rätt så bra illustrerar tillståndet i internationell damfotboll just nu.
Toppen är oerhört smal, klasskillnaderna nästan generande stora. Men toppen, lagen som spelat den mest utvecklade och bästa fotbollen i den engelska EM-turneringen, har tagit betydande och spännande steg mot spelets fulländning.
Stor underhållning
Det är en bit kvar tills all taktisk listighet och all koreografisk fantasi och teknisk precision förädlat damfotbollen men det vi stundom sett från lag som England, Tyskland, Frankrike och Spanien i denna turnering har varit av högt underhållningsvärde, ett tydligt utvecklingssteg där fart, frenesi, styrka, teknik och precision förenats.
Jag kan inte, av det som hittills visats upp, få in den Fifa-rankade tvåan Sverige i den där gruppen.
Men jag måste naturligtvis ändra mig på tisdag om Sverige slår England i semifinalen. Just nu och efter de spelade kvartsfinalerna kan jag inte riktigt begripa hur det skall gå till. England flyger medan Sverige fortfarande står på startplattan och försöker snurra igång propellern.
Det fanns inget flyt, ingen harmoni i det svenska spelet i kvartsfinalen, men, som sagt, i en ojämna toppen av damfotbollen kan man med lite flyt i slutspelsträdets förgrening hamna i semfinalen på de ofullgångnas bekostnad.
Jo, jag vet; försvarsspel räknas också i fotboll och Belgien såg sin enda chans att packa sig tätt på egen planhalva och stänga ute Sverige och jag vet också att det krävs tålamod men framför allt teknik och uppfinningsrikedom på ficktjuvsnivå för att ta sig igenom barriärerna och in till målet. Om inte det lyckas så har ju Sverige enligt uppgift en sjusärdeles styrka att utnyttja vid hörnor. Det fanns tretton sådana möjligheter men det räckte inte med ordinarie 90 minuter för att få till den där lite slumpartade avslutningen. Förlösningen krävde övertid.
Vart tog Rolfö vägen?
I statistiken syns inte sånt där och siffrorna talar om ett siffermässigt framgångsrikt EM med fyra spelade matcher och ingen förlust.
Det finns flera vägar till framgång. Man kan kämpa som Island med en brinnande glöd, man kan kriga som Österrike gjorde med hårda vapen mot Tyskland men jag har fått för mig att Sveriges ambition har varit att vinna framgång utan snaror och tjuvtricks och byggda murar och att man vill utmana fotbollsvärlden med fotbollskonstens hela palett.
Hittills måste vi dessvärre säga att Sverige hamnat på efterkälken.
I varje fall tänker jag hålla fast vid den uppfattningen tills någonting extraordinärt på tisdag får mig att ändra åsikt. England känns som ett oöverstigligt hinder just nu.
Men det är upp till Asllani, Blackstenius, Rytting-Kaneryd, Fridolina Rolfö med flera att bevisa att jag har fel. Mot Belgien kunde man inte skymta någon medaljglans och den stora besvikelsen hittills för mig är den högt haussade Barcelona-spelaren Rolfö. Trodde hon skulle glänsa här. Vart tog hon och hennes berömda vänsterskott vägen?
Sammanfattningsvis; en torftig prestation men en betydande framgång. Favoriten är inte favorit längre.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.
MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
För att stötta svenska spelare i deras elitsatsningar inleder Svenska Tennisförbundet samarbete med tennisakademin Good to Great Tennis Academy som därmed blir ett rekommenderat utvecklingscenter.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.