Ett hjälplöst fotbollslandslag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Janne Andersson åker inte till Qatar.

Det är hans sätt att protestera mot att VM avgörs i ett land som aldrig borde få arrangera några mästerskap.

Så den moraliska kompassen behöver vi inte tvivla på, men…

Med sitt landslag har han gått vilse fullständigt. 

Det är möjligt att det hade varit bra att åka till VM och studera åt vilka håll den internationella fotbollen utvecklas, men det finns TV. Och redan nu kan han sätta sig ner och titta på andra matcher för att se att någonting sker som svenskarna inte riktigt hänger med i. 

Det påminner en del om damfotbollen i somras där det var alldeles uppenbart att länder som Tyskland, England, Frankrike och Spanien sprungit ifrån Sverige.

Total hjälplöshet

Janne hade förstås gärna velat åka till Qatar, alla moraliska aspekter hade ju fått stå tillbaka om Sverige varit kvalificerat för VM.

Men Sverige får inte vara med i VM och inget bakslag är större än det för en svensk förbundskapten. Och efter att ha sett den totala hjälplösheten i 1-4-matchen mot Serbien känns det på sätt och vi skönt att Sverige inte behöver exponera sina tillkortakommanden inför hela världen.

Sverige missade VM, Sverige åkte ut mot Ukraina i EM och Sverige har förlorat sju av de tio senaste matcherna och håller just nu på att ramla ur B-gruppen i den här märkliga mästerskapskonstruktionen som kallas Nations League. Vid kan kalla det träningsmatcher på allvar men med så mycket allvar ändå att man kan tappa seedningspositioner och få ett svårare EM-kval nästa gång det bär till.

Sverige skulle tillbaka till grunderna i den här matchen nere i Serbien. Spelarna gillade det, de tycktes samstämmigt mena att experimentstadiet (som ändå inte var så dramatiskt) var överståndet. De kände sig trygga med att återgå till den gamla svenska stabiliteten, den som handlar om att stå i vägen, irritera, tackla, skära av bollbanor, plocka bollar av motståndarna, gillra fällor, bygga murar.

Svenskarna lättsårade

Det gick inte alls. Det såg faktiskt inte ett dugg ut som någon återgång till det gamla. Redan Janne Anderssons startuppställning aviserade att, ”nu har vi en massa offensivt inriktade spelare i landslaget, så då kör vi på det.”

Serberna drog igenom det svenska mittfältet lika enkelt som det är att smuggla knark över Öresundsbron. Inte en tullare i sikte. 

Erik Hamrén, om ni minns, trodde också i ett av sina mera ystra ögonblick att Sverige skulle kunna spela fotboll som Barcelona men det gick åt helvete. Som mycket annat under Hamréns tid. Janne Andersson och hans trogne vapendragare Peter Wettergren tittade ut över sin spelartrupp för något år sedan och insåg att många defensiva pjäser hade checkat ut och att de offensiva talangerna dominerade. Alltså; vi måste förändra vårt spel så att vi kan få ut maximalt av spelare som Alexander Isak, Dejan Kulusevski, Robin Quaison med flera. Det gick inte bra. Utan ett trygghetssystem blev svenskarna för lättsårade. Alltså; åter till det gamla, genuina svenska ”tråkspelet”. Lättare sagt än gjort. Ett helt försvar hade ”muckat” sedan sist och när matchen startade nere i Belgrad kom Sverige ut med innermittfältare som Jens Cajuste och Mattias Svanberg. Spännande gossar, fina spelare. Men båda framåtlutade. Inga destruktiva söndrande råskinn, inget aggressivt Albin-Ekdahl-jobb på mittfältet, det blev naivt och lättfångat och när byten gjordes kom Kristoffer Olsson in, en underbar liten fotbollsspelare, men inte heller han hör till grovarbetarskrået. 

Danskarna mycket bättre

Det är det stora problemet just nu för Janne Andersson och hans stab; att han måste ihop en backlinje som fungerar, en taktik som håller, ett arbetsschema och befattningsbeskrivning för mittfältare där de lättfotade icke göra sig besvär. 

Det är blod, svett och tårar som måste prioriteras. Och så en adapter som förvandlar svetten till genialitet så att också de offensiva pjäserna får det understöd som krävs. Jag tyckte Viktor Gyökeres såg spännande ut, där finns Kulusevski, Alexander Isak, Anthony Elanga. Men de behöver alla en stenhårt jobbande, fullt fungerande servicestab.

Sverige kan inte som Danmark bjuda upp de bästa länderna till dans på lika villkor. Jag såg Danmark och Kroatien spela en alldeles underbar match häromkvällen; högt tempo, fantastiskt passningsspel, helgjutet, rejält över hela planen. Danmark skall till VM, Danmark spelade semifinal i EM och när man ser laget spela är det en helt annan nivå än den svenska. Danska talanger är mognare, redan färdiga att ta ordinarie platser i bra lag utomlands. Sverige brister i just det avseendet,

Inte bara Janne Andersson utan hela Fotbollförbundets organisation borde inse att det var varningsklockorna som ringde på serbisk mark. Och handla därefter.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen