Inför VM, många vill lätta egna samveten
Fotbolls-VM - det största av alla mänskliga evenemang.
Det spelas i Qatar. Det har varit klart sedan 2010 men det finns tydligen alltjämt världsfrånvända naivister som tror att evenemanget går att stoppa.
Det borde ha stoppats. Kunde ha stoppats. Om rätt spelare agerat i rättan tid.
Så vad gör vi nu? Tittar på matcherna så klart. Vi måste får leva även i en tid när pengar och gangsters styr världen.
Det är fullkomligt obegripligt att tjugofyra Fifa-höjdare fattade detta beslut den andra december 2010 i Zürich. Eller säg så här; med tio miljarder insatta på Fifas konto från kungligheterna i Qatar var det förstås den mest självklara sak i världen.
Blatter och Platini
Först pengarna (eller maten som Brecht skriver i Tolvskillingsoperan) - sedan moralen. Alltför många intressenter som - precis som när VM gick i militärdiktaturen Argentina 1978 och när Sovjet, Ryssland och Kina fått arrangera olympiska spel - agerar just så. Har mästerskapen gjort världen bättre och säkrare?
När det sedan blev räfst och rättarting och Fifa-presidenten Sepp Blatter och hans anhang rensades ut kom nya uppgifter om hur valet av Qatar gick till.
Uefa-presidenten Michael Platini i maskopi med den franske presidenten Nicolas Sarkozy satt i möte med den qatariska ledningen och då gällde det stora affärer;
Sarkozy ville blidka det lilla landet vid Persiska viken med en VM-turnering för att i utbyte få till stånd en jätteaffär av robotsystem och flygplan och Platini lovade sin röst och fick med fyra ledamöter från de beslutande i Fifa-exekutiven och vände en omröstning som höll på att gå i USA:s favör till beslutet att lägga VM i Qatar.
Flygplansaffären gick hamn och när den avsatte Blatter numera får frågor om VM i Qatar, frånsäger han sig helt ansvaret och menar att det var Platinis fulspel som avgjorde allt.
Slag i luften
Hur som helst; det var då alla inblandade skulle satt stopp. Då skulle de globala, ekonomiska intressenterna sagt ifrån, då skulle TV-bolagen vägrat sända, då skulle fotbollsländerna i världen sagt; vi spelar inte några kval till en turnering som vi inte vill ha. Inte i Qatar med sin vidriga syn på kvinnor och homosexuella, med sitt manliga förmyndarskap och med sina sharialagar, sina grymma straff, sitt ointresse för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.
Och med en gräslig behandling av de gästarbetare som byggt arenor och infrastruktur.
Men som alltid; det är när det drar ihop sig till mästerskap som det börjar tjafsas om bojkotter och demonstrationer.
Men det blir bara symbolpolitik, fredande av egna samveten - vi gör i alla fall något - men det är slag i luften.
Man behöver inte fråga fotbollspelare hur det känns att spela VM i Qatar. Man skall angripa på den höga nivå där besluten tas.
Det finns ambassader, kulturella utbyten, etablerade företag (också svenska) i länder vars regimer vi inte alls sympatiserar med men det är först när är dags att resa till ett OS eller VM i fotboll som frågorna kommer.
Idrotten är stark och skall påverka men det är i en betydligt vidare kontext som omvärlden måste ta itu med länder som Qatar och många andra.
Ondskan tar paus
Qatar är dessutom olämpligt i så många andra sammanhang. Det är inget stort fotbollsland, där fanns inga arenor, det är femtio grader varmt under den tid då det ursprungligen var avsikten att turneringen skulle spelas - därför flytten till november-december.
Alkohol är förbjudet i Qatar. Men den som har en matchbiljett får dricka öl tre timmar före matchen och en timma efter. Det är närmast skrattretande.
Dylika kosmetiska eftergifter har gjorts i alla tider, redan under de tyska olympiska spelen under nazisttiden då Hitler och hans anhang tillfälligt tog bort skyltar som förbjöd judar och hundar entré, halade nazistflaggorna i Garmisch-Partenkirchen 1936 och där nazikoryfféerna krängde av sig uniformerna och valde en mera civil outfit vid sina officiella framträdanden.
Det är bara ett litet spel för galleriet medan ondskan tar en tillfällig paus.
Jag klandrar inte dem som åker dit. Janne Andersson och hans landslag behöver inte skämmas för att de sörjer över att inte få vara med.
Jag kan inte anklaga spelare som Alexander Isak för att han råkar spela i ett lag som ägs av Saudiarabien, inte de spelare och landslag som är inbegripna i ett större sammanhang; klubbar, organisationer, turneringar där oönskade diktaturer har fingrarna med i spelet.
De är, som vi alla, fångar i en värld där så mycket av vårt dagliga liv, utan att vi ibland vet om det, styrs av internationella krafter som enskilda människor inte kan påverka.
Klart vi skall titta
Det är när man direkt, som enskild person som bestämmer över sitt eget engagemang - David Beckman med flera som officiellt stöttar Qatars regim och spelar in PR-filmer och talar om landets förträfflighet - som det går att rikta kritik.
Då handlar det om personliga val - om gigantiska pengar - för att vara PR-man åt en diktatur. Det måste alltid klandras.
Så visst kommer vi att titta på VM. Precis som vi följde våra skidåkare i Sotij och Peking. Vi behöver inte ha dåligt samvete för det. Jag ser en massa filmer på mina inköpta extrakanaler och när jag läser eftertexterna ser jag att Harvey Weinstein producerat nästan varenda en.
Han är ett svin - men stian luktar inte hemma hos mig i alla fall och man kan ju vara både genialisk och svinaktig samtidigt. Människan är en komplex varelse.
Jag hörde om en gosse från Uppsala som istället för att titta på VM bestämt sig för att streama matcherna från VM 2006 istället. Den som vill freda sitt eget samvete får naturligtvis göra det. Men vem vill se Klose och Podolski snurra upp ett svenskt försvar en gång till?
Det kommer inte att kännas som en fest för jag gillar inte festplatsen och arrangörernas avsikter. Men jag kommer att klara av att för en månad ge fotbollen ett eget litet reservat i skallen, njuta av spelet och de många fantastiska landslag som kommer att framträda.
Jag har ett andra hemmalag bara tjugo minuter bort. Jag kommer nog att ta tåget över bron ett par gånger till mina vänner i Köpenhamn och följa det danska landslagets matcher.
Precis som vi gjorde på 80-talet under den fenomenale Michael Laudrups tid. Det här är nog det bästa danska landslag vi sett sedan dess.
Bu för Qatar - men leve fotbollen! Och Heja Danmark!
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC, fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.
Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar