"Belöna kreativa sponsorer!"

Det kan på sikt vara förödande för rättighetsinnehavaren då sponsorn lätt tappar intresset och söker andra evenemang att engagera sig i där utbytet bedöms vara bättre.
Skillnad i dag
Förr begränsades sponsring till att vara en passiv insats för sponsorn där samarbetet egentligen bara utgjordes av exponeringsmöjligheter av loggan mot en betalning.
Sponsring idag innebär istället en högre integration mellan rättighetsinnehavare och sponsor där sponsorns aktivering bidrar till att öka upplevelsen för målgruppen.
Den här utvecklingen beror inte på slumpen utan har till stor del drivits av att sponsorerna vill få högre avkastning på sina insatser.
Ett win-win föhållande
Aktiva sponsorer bygger rättighetsinnehavarens varumärke och ger positiva effekter för alla i sponsorstrukturen, inte minst kundupplevelsen och de som besöker eventet. På samma sätt stärker rättighetsinnehavarens varumärke sponsorns varumärke – ett win-win förhållande.
Många rättighetsinnehavare pratar nu om vikten av att ha aktiva och kreativa sponsorer, men det kräver också en del tillbaka av rättighetsinnehavaren. För att aktiveringen ska vara så effektiv som möjligt och få rätt spridning så krävs en dubbelriktad delaktighet och ett gemensamt synsätt om att aktiveringen ska gagna alla parter.
Det är rättighetsinnehavarens ansvar att hålla i såväl taktpinne som den röda tråden så att konceptet håller ihop och stärks över tiden.
Krav som kan stärka samarbetet
Det finns en viktig anledning till att sponsorer och rättighetsinnehavare ska arbeta tillsammans. Båda gagnas av aktiveringen som i sin tur både lyfter och utvecklar varandras varumärken. En utveckling som innebär att det idag måste finnas en långsiktighet.
Det är viktigt att man har ett gemensamt mål med tydliga målsättningar över tid. Besökare och deltagare ställer allt högre krav på evenemangen som helhet idag.
Ett exempel är kravet på ständiga förbättringar som stärker behovet av ett ökat samarbete.
Riskerar en felaktig prismodell
Rättighetsinnehavare är idag duktiga på att värdera och prissätta sina evenemang och varumärken där exponering och aktivering ingår.
Men här gäller det att inte gå i en fälla för rättighetsinnehavaren.
Risken finns att en felaktig prismodell etableras där aktiva sponsorer straffas för deras engagemang och kreativitet. Detta kan urholka långsiktigheten i samarbetet med sponsorerna.
Uppmuntra genom kreativ prissättning
Med ökade krav i företagen på att varje satsad krona på sponsringsaktiviteter ska resultera i reella effekter i form av nya eller fördjupade kundrelationer är idag en av de stora utmaningarna att skapa en kreativ prissättning som får sponsorerna att anstränga sig till ytterligare aktivering.
Som sponsor är det viktigt att känna att samarbetet är fruktsamt och att det inte resulterar i en ensidig vinst för rättighetsinnehavaren.
Nöjda samarbetspartners blir långsiktiga i sina samarbeten och blir mer fokuserade på målgruppen och kundupplevelsen. Dessutom tror vi att nya sponsorer kan lockas till rättigheter där man ser att företaget verkligen uppskattar och uppmärksammar aktiva sponsorer.
Kom med kreativ prissättning!
Med gängse prissättningsmodeller innebär det att en sponsor som aktiverar sig i högre grad riskerar att se sina avgifter till rättighetsinnehavaren öka som ett resultat av aktiveringen. När det egentligen borde vara tvärt om.
Som sponsor välkomnar vi kreativa prissättningsmodeller. Vi uppmanar dig som rättighetsinnehavare att inte bara tänka kortsiktigt utan även långsiktigt.
Belöna sponsorn, det kommer du att tjäna på!
Mest lästa just nu
Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr
Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.
Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.
SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.
Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.
Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR). Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.
Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.