Tyvärr, det kan hända igen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Leksands IF gick upp i elitserien. Och Leksands kommun fick rätt mot SVT:s Uppdrag granskning. Men grundproblemet återstår. Om klubben åker ur elitserien finns det stor risk för ekonomisk kris igen. Rent finansiellt är det ett orimligt system.


SVT:s Uppdrag granskning gick över gränsen flera gånger i sitt program om Leksands kommuns ekonomiska stöd till Leksands IF. Det konstaterade vi redan innan programmet sändes och efteråt, bland annat i en krönika här i Idrottens Affärer den 8 mars.

Givetvis anmälde vi programmet, och nyligen tog Granskningsnämnden för radio och tv vårt parti. Uppdrag granskning fälldes (för första gången på flera år) för bristande saklighet. Det känns bra.

Varumärket starkt

Det enorma genomslag som programmet fick påverkade oss negativt på kort sikt. Det kostade Leksands kommun både tid och pengar att bemöta SVT:s grova faktafel - tid och pengar vi hellre hade använt till annat.

Men på lång sikt tror jag inte att programmet har påverkat bilden av Leksand negativt.

Tvärtom är varumärket Leksand fortsatt mycket starkt.

Helt nya förutsättningar

Efter att programmet sändes tog den ishockeyklubben steget upp i elitserien. Det innebär att de ekonomiska förutsättningarna radikalt förändrats.

Ökade intäkter från framför allt tv, men även högre publik- och sponsorintäkter gör att föreningen klarar driftskostnaderna utan extra anslag från kommunen.

För kommunen innebär det att vi åter endast betalar vår ursprungshyra som garanterar skolan, hockeygymnasiet, allmänheten och andra föreningar samma tillgång till isen som om kommunen själv ägt arenan.

Vid degradering står vi där igen

Men grundproblemet återstår. Om föreningen åker ur riskerar vi att stå där igen.

Förutsättningarna att betala driftskostnaderna för en ny, moderna idrottsarena finns bara med spel i högsta serien. Det gäller sannolikt de flesta föreningar i Svenska hockeyligan, SHL.

Systemet innebär per automatik stora risker för kommunerna som vanligtvis står med stora åtaganden i landets elitidrottsanläggningar.

Ett orimligt system

Riskerna gör det också svårt för banker och andra finansiärer att investera i anläggningarna utan någon form av kommunal säkerhet.

Rent finansiellt är det ett orimligt system.

Och, förresten, det är ju inte bara hockeyarenor det här gäller, villkoren är egentligen de samma för alla typer av arenor med någorlunda publikkapacitet.

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Idrottsgalan har blivit en institution i svensk idrott. Planering inför Idrottsgalan 2026 pågår och det säger något om omfattningen och allt bakomvarande jobb. Nu har staben inriktningen mot januari 2026. Då ska bl a 100:e bragdguldet delas ut.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.