Tyvärr, det kan hända igen
SVT:s Uppdrag granskning gick över gränsen flera gånger i sitt program om Leksands kommuns ekonomiska stöd till Leksands IF. Det konstaterade vi redan innan programmet sändes och efteråt, bland annat i en krönika här i Idrottens Affärer den 8 mars.
Givetvis anmälde vi programmet, och nyligen tog Granskningsnämnden för radio och tv vårt parti. Uppdrag granskning fälldes (för första gången på flera år) för bristande saklighet. Det känns bra.
Varumärket starkt
Det enorma genomslag som programmet fick påverkade oss negativt på kort sikt. Det kostade Leksands kommun både tid och pengar att bemöta SVT:s grova faktafel - tid och pengar vi hellre hade använt till annat.
Men på lång sikt tror jag inte att programmet har påverkat bilden av Leksand negativt.
Tvärtom är varumärket Leksand fortsatt mycket starkt.
Helt nya förutsättningar
Efter att programmet sändes tog den ishockeyklubben steget upp i elitserien. Det innebär att de ekonomiska förutsättningarna radikalt förändrats.
Ökade intäkter från framför allt tv, men även högre publik- och sponsorintäkter gör att föreningen klarar driftskostnaderna utan extra anslag från kommunen.
För kommunen innebär det att vi åter endast betalar vår ursprungshyra som garanterar skolan, hockeygymnasiet, allmänheten och andra föreningar samma tillgång till isen som om kommunen själv ägt arenan.
Vid degradering står vi där igen
Men grundproblemet återstår. Om föreningen åker ur riskerar vi att stå där igen.
Förutsättningarna att betala driftskostnaderna för en ny, moderna idrottsarena finns bara med spel i högsta serien. Det gäller sannolikt de flesta föreningar i Svenska hockeyligan, SHL.
Systemet innebär per automatik stora risker för kommunerna som vanligtvis står med stora åtaganden i landets elitidrottsanläggningar.
Ett orimligt system
Riskerna gör det också svårt för banker och andra finansiärer att investera i anläggningarna utan någon form av kommunal säkerhet.
Rent finansiellt är det ett orimligt system.
Och, förresten, det är ju inte bara hockeyarenor det här gäller, villkoren är egentligen de samma för alla typer av arenor med någorlunda publikkapacitet.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.