Skillnad på rika och ännu rikare

Tidigare var det bara ligor i mindre länder som var riktigt ojämn och förutsägbara. Portugal, Grekland och Skottland är några skräckexempel. I Portugal har sedan andra världskriget bara vid två tillfällen någon utanför de tre stora (Benfica, Sporting CP och Porto) vunnit ligan. Celtic och Rangers respektive Olympiacos och Panathinaikos har varit lika dominerande i sina länder.
En allt smalare topp
På senare år har även större ligor börjat få en smalare topp. Den engelska ligan är ett exempel. Kampen om ligatiteln står mellan ett fåtal klubbar. Det känns väldigt annorlunda jämfört med 70-talet när landsortsklubbar som Derby County och Nottingham Forest vann. I dagens England ligger de fyra högst värderade klubbarnas spelartrupper på ca 400 miljoner euro, medan hälften av de övriga lagens spelartrupper är värderade till under 100 miljoner euro.
I tyska ligan dominera Bayern München fullständigt. Laget har efter 23 omgångar en ledning på 20 poäng, vunnit 21 av 23 matcher. Bayern Münchens ekonomiska muskler är på en helt annan nivå än konkurrenters. Dortmund har en trupp vars värde är på runt 60 procent av Bayerns.
Två tredjedelar av klubbarnas trupper är värderade till mindre än en femtedel av Bayerns.
Bara att titta på resultaten
Nu tycks denna i mitt tycke inte så gynsamma utvecklingen även drabbat Champions League. Några få klubbar dominerar och har seglat ifrån de övriga.
Gruppspelet i Champions League på hösten har en längre tid betraktats mest som en formalitet, med få sensationer. Säsong 2013/14 var Galasatarays avancemang på Juventus bekostnad den enda stora skrällen. Den tillkom å andra sidan under märkliga former. Den avgörande matchen påminde mer om vattenpolo än fotboll.
Nu framkommer klasskillnaden även så långt in som i åttondelen. I den spelar gruppettor mot grupptvåor. Gruppettorna som Real Madrid och PSG lottades mot de tyska lagen Schalke 04 och Bayer Leverkusen. Schalke 04-Real Madrid slutade 1-6 och Bayer Leverkusen-PSG 0-4.
De rikaste dominerar allt mera
Ser man resultaten i ljuset av respektive lags värde på spelartrupperna kanske det inte är så konstigt. Reals trupp är värderad till 571 miljoner euro och Schalke 04s till 186 miljoner euro. PSGs till 371 miljoner euro och Bayer Leverkusens till 166 miljoner euro.
Bayer Leverkusen och Schalke 04 låg när matcherna spelades på andra respektive fjärde plats i högt ansedda Bundesliga som är den tredje högst rankade ligan enligt UEFA, ändå var de chanslösa.
Inför returmatcherna har knappas spelarna i de bägge lagen och deras fans så stort hopp. Jag betraktar i alla fall båda matcherna som icke händelser. Inte heller Reals och PSG:s fans kan väl bli särskilt upphetsade.
De med allra bäst resurser
Många rankar Premier League som den bästa ligan, fast den officiellt är rankad tvåa av UEFA. Två av topplagen, Arsenal och Manchester City, tog emot Bayern München respektive Barcelona och förlorade med 0-2. Det är inte särskilt förvånande
- Barcelona har den högst värderade spelartruppen 588 miljoner euro och är rankad etta på UEFA:s officiella lista.
- Bayern München är rankad tvåa av UEFA och har den tredje dyraste spelartruppen 525 miljoner euro.
Två så hypade lag som Arsenal och Manchester City stod sig ganska slätt när de möte de riktiga storfräsarna.
Handlar bara om några få
Förhoppningsvis börjar man från ansvarigt håll att reflektera över utvecklingen av den europeiska klubbfotbollen.
Det blir synnerligen märkligt med max en handfull lag som tänkbara vinnare. Dvs Barcelona, Bayern München, Real Madrid och PSG och möjligen också Chelsea har realistisk chans att vinna Champions League och ingen annan.
I mitt tycke skulle hela systemet med de intäkter som UEFA får från TV-och sponsoravtal fördelas efter en utjämnande princip. Det skulle möjliggöra att även gruppspelet och åttondedelarna innehåller kamp och spänning.
EFA bör också överväga fördelningen av pengar sker inom de olika ligorna. De borde finna en formel som har en utjämnande effekt inom respektive liga samtidigt som den inte äventyra klubbarnas internationella konkurrenskraft.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp. Med början på onsdagen inleds den nya podden: "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar.
– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.