Skillnad på rika och ännu rikare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Visst styr pengarna. Det är ingen nyhet, men nu visar det sig även i Champions League, den penningstinna turneringen med de allra rikaste. I kväll är det nya matcher.
Europacupen för mästarlag har pågått sedan 1955/1956 men blev Champions League 1997/98. Flest titlar har Real Madrid med sammanlagt nio erövringar. Regerande mästare 2012/13 är Bayern München. Men nu börjar skillnaden i kapital, och därmed spelartrupper, att märkas. Foto: TT

 

Tidigare var det bara ligor i mindre länder som var riktigt ojämn och förutsägbara. Portugal, Grekland och Skottland är några skräckexempel. I Portugal har sedan andra världskriget bara vid två tillfällen någon utanför de tre stora (Benfica, Sporting CP och Porto) vunnit ligan. Celtic och Rangers respektive Olympiacos och Panathinaikos har varit lika dominerande i sina länder.

En allt smalare topp

På senare år har även större ligor börjat få en smalare topp. Den engelska ligan är ett exempel. Kampen om ligatiteln står mellan ett fåtal klubbar. Det känns väldigt annorlunda jämfört med 70-talet när landsortsklubbar som Derby County och Nottingham Forest vann. I dagens England ligger de fyra högst värderade klubbarnas spelartrupper på ca 400 miljoner euro, medan hälften av de övriga lagens spelartrupper är värderade till under 100 miljoner euro. 

I tyska ligan dominera Bayern München fullständigt. Laget har efter 23 omgångar en ledning på 20 poäng, vunnit 21 av 23 matcher. Bayern Münchens ekonomiska muskler är på en helt annan nivå än konkurrenters. Dortmund har en trupp vars värde är på runt 60 procent av Bayerns.

Två tredjedelar av klubbarnas trupper är värderade till mindre än en femtedel av Bayerns.

Bara att titta på resultaten

Nu tycks denna i mitt tycke inte så gynsamma utvecklingen även drabbat Champions League. Några få klubbar dominerar och har seglat ifrån de övriga. 

Gruppspelet i Champions League på hösten har en längre tid betraktats mest som en formalitet, med få sensationer. Säsong 2013/14 var Galasatarays avancemang på Juventus bekostnad den enda stora skrällen. Den tillkom å andra sidan under märkliga former. Den avgörande matchen påminde mer om vattenpolo än fotboll.

Nu framkommer klasskillnaden även så långt in som i åttondelen. I den spelar gruppettor mot grupptvåor. Gruppettorna som Real Madrid och PSG lottades mot de tyska lagen Schalke 04 och Bayer Leverkusen. Schalke 04-Real Madrid slutade 1-6 och Bayer Leverkusen-PSG 0-4. 

De rikaste dominerar allt mera

Ser man resultaten i ljuset av respektive lags värde på spelartrupperna kanske det inte är så konstigt. Reals trupp är värderad till 571 miljoner euro och Schalke 04s till 186 miljoner euro. PSGs till 371 miljoner euro och Bayer Leverkusens till 166 miljoner euro. 

Bayer Leverkusen och Schalke 04 låg när matcherna spelades på andra respektive fjärde plats i högt ansedda Bundesliga som är den tredje högst rankade ligan enligt UEFA, ändå var de chanslösa. 

Inför returmatcherna har knappas spelarna i de bägge lagen och deras fans så stort hopp. Jag betraktar i alla fall båda matcherna som icke händelser. Inte heller Reals och PSG:s fans kan väl bli särskilt upphetsade.

De med allra bäst resurser

Många rankar Premier League som den bästa ligan, fast den officiellt är rankad tvåa av UEFA. Två av topplagen, Arsenal och Manchester City, tog emot Bayern München respektive Barcelona och förlorade med 0-2. Det är inte särskilt förvånande

  • Barcelona har den högst värderade spelartruppen 588 miljoner euro och är rankad etta på UEFA:s officiella lista.
  • Bayern München är rankad tvåa av UEFA och har den tredje dyraste spelartruppen 525 miljoner euro.

Två så hypade lag som Arsenal och Manchester City stod sig ganska slätt när de möte de riktiga storfräsarna.

Handlar bara om några få

Förhoppningsvis börjar man från ansvarigt håll att reflektera över utvecklingen av den europeiska klubbfotbollen. 

Det blir synnerligen märkligt med max en handfull lag som tänkbara vinnare. Dvs Barcelona, Bayern München, Real Madrid och PSG och möjligen också Chelsea har realistisk chans att vinna Champions League och ingen annan.

I mitt tycke skulle hela systemet med de intäkter som UEFA får från TV-och sponsoravtal fördelas efter en utjämnande princip. Det skulle möjliggöra att även gruppspelet och åttondedelarna innehåller kamp och spänning. 

EFA bör också överväga fördelningen av pengar sker inom de olika ligorna. De borde finna en formel som har en utjämnande effekt inom respektive liga samtidigt som den inte äventyra klubbarnas internationella konkurrenskraft.

Håkan Bång

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.