Skillnad på rika och ännu rikare
Tidigare var det bara ligor i mindre länder som var riktigt ojämn och förutsägbara. Portugal, Grekland och Skottland är några skräckexempel. I Portugal har sedan andra världskriget bara vid två tillfällen någon utanför de tre stora (Benfica, Sporting CP och Porto) vunnit ligan. Celtic och Rangers respektive Olympiacos och Panathinaikos har varit lika dominerande i sina länder.
En allt smalare topp
På senare år har även större ligor börjat få en smalare topp. Den engelska ligan är ett exempel. Kampen om ligatiteln står mellan ett fåtal klubbar. Det känns väldigt annorlunda jämfört med 70-talet när landsortsklubbar som Derby County och Nottingham Forest vann. I dagens England ligger de fyra högst värderade klubbarnas spelartrupper på ca 400 miljoner euro, medan hälften av de övriga lagens spelartrupper är värderade till under 100 miljoner euro.
I tyska ligan dominera Bayern München fullständigt. Laget har efter 23 omgångar en ledning på 20 poäng, vunnit 21 av 23 matcher. Bayern Münchens ekonomiska muskler är på en helt annan nivå än konkurrenters. Dortmund har en trupp vars värde är på runt 60 procent av Bayerns.
Två tredjedelar av klubbarnas trupper är värderade till mindre än en femtedel av Bayerns.
Bara att titta på resultaten
Nu tycks denna i mitt tycke inte så gynsamma utvecklingen även drabbat Champions League. Några få klubbar dominerar och har seglat ifrån de övriga.
Gruppspelet i Champions League på hösten har en längre tid betraktats mest som en formalitet, med få sensationer. Säsong 2013/14 var Galasatarays avancemang på Juventus bekostnad den enda stora skrällen. Den tillkom å andra sidan under märkliga former. Den avgörande matchen påminde mer om vattenpolo än fotboll.
Nu framkommer klasskillnaden även så långt in som i åttondelen. I den spelar gruppettor mot grupptvåor. Gruppettorna som Real Madrid och PSG lottades mot de tyska lagen Schalke 04 och Bayer Leverkusen. Schalke 04-Real Madrid slutade 1-6 och Bayer Leverkusen-PSG 0-4.
De rikaste dominerar allt mera
Ser man resultaten i ljuset av respektive lags värde på spelartrupperna kanske det inte är så konstigt. Reals trupp är värderad till 571 miljoner euro och Schalke 04s till 186 miljoner euro. PSGs till 371 miljoner euro och Bayer Leverkusens till 166 miljoner euro.
Bayer Leverkusen och Schalke 04 låg när matcherna spelades på andra respektive fjärde plats i högt ansedda Bundesliga som är den tredje högst rankade ligan enligt UEFA, ändå var de chanslösa.
Inför returmatcherna har knappas spelarna i de bägge lagen och deras fans så stort hopp. Jag betraktar i alla fall båda matcherna som icke händelser. Inte heller Reals och PSG:s fans kan väl bli särskilt upphetsade.
De med allra bäst resurser
Många rankar Premier League som den bästa ligan, fast den officiellt är rankad tvåa av UEFA. Två av topplagen, Arsenal och Manchester City, tog emot Bayern München respektive Barcelona och förlorade med 0-2. Det är inte särskilt förvånande
- Barcelona har den högst värderade spelartruppen 588 miljoner euro och är rankad etta på UEFA:s officiella lista.
- Bayern München är rankad tvåa av UEFA och har den tredje dyraste spelartruppen 525 miljoner euro.
Två så hypade lag som Arsenal och Manchester City stod sig ganska slätt när de möte de riktiga storfräsarna.
Handlar bara om några få
Förhoppningsvis börjar man från ansvarigt håll att reflektera över utvecklingen av den europeiska klubbfotbollen.
Det blir synnerligen märkligt med max en handfull lag som tänkbara vinnare. Dvs Barcelona, Bayern München, Real Madrid och PSG och möjligen också Chelsea har realistisk chans att vinna Champions League och ingen annan.
I mitt tycke skulle hela systemet med de intäkter som UEFA får från TV-och sponsoravtal fördelas efter en utjämnande princip. Det skulle möjliggöra att även gruppspelet och åttondedelarna innehåller kamp och spänning.
EFA bör också överväga fördelningen av pengar sker inom de olika ligorna. De borde finna en formel som har en utjämnande effekt inom respektive liga samtidigt som den inte äventyra klubbarnas internationella konkurrenskraft.
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
ATG:s ledning har ägnat mycket tid och ansträngningar till att bygga förtroende.
Nu kommer belöningen. Regeringen vill ge dagens ledning eget ansvar och det innebär att den statliga kontrollen upphör. Nyordningen ska gälla med start under 2025.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.