Skillnad på rika och ännu rikare
Tidigare var det bara ligor i mindre länder som var riktigt ojämn och förutsägbara. Portugal, Grekland och Skottland är några skräckexempel. I Portugal har sedan andra världskriget bara vid två tillfällen någon utanför de tre stora (Benfica, Sporting CP och Porto) vunnit ligan. Celtic och Rangers respektive Olympiacos och Panathinaikos har varit lika dominerande i sina länder.
En allt smalare topp
På senare år har även större ligor börjat få en smalare topp. Den engelska ligan är ett exempel. Kampen om ligatiteln står mellan ett fåtal klubbar. Det känns väldigt annorlunda jämfört med 70-talet när landsortsklubbar som Derby County och Nottingham Forest vann. I dagens England ligger de fyra högst värderade klubbarnas spelartrupper på ca 400 miljoner euro, medan hälften av de övriga lagens spelartrupper är värderade till under 100 miljoner euro.
I tyska ligan dominera Bayern München fullständigt. Laget har efter 23 omgångar en ledning på 20 poäng, vunnit 21 av 23 matcher. Bayern Münchens ekonomiska muskler är på en helt annan nivå än konkurrenters. Dortmund har en trupp vars värde är på runt 60 procent av Bayerns.
Två tredjedelar av klubbarnas trupper är värderade till mindre än en femtedel av Bayerns.
Bara att titta på resultaten
Nu tycks denna i mitt tycke inte så gynsamma utvecklingen även drabbat Champions League. Några få klubbar dominerar och har seglat ifrån de övriga.
Gruppspelet i Champions League på hösten har en längre tid betraktats mest som en formalitet, med få sensationer. Säsong 2013/14 var Galasatarays avancemang på Juventus bekostnad den enda stora skrällen. Den tillkom å andra sidan under märkliga former. Den avgörande matchen påminde mer om vattenpolo än fotboll.
Nu framkommer klasskillnaden även så långt in som i åttondelen. I den spelar gruppettor mot grupptvåor. Gruppettorna som Real Madrid och PSG lottades mot de tyska lagen Schalke 04 och Bayer Leverkusen. Schalke 04-Real Madrid slutade 1-6 och Bayer Leverkusen-PSG 0-4.
De rikaste dominerar allt mera
Ser man resultaten i ljuset av respektive lags värde på spelartrupperna kanske det inte är så konstigt. Reals trupp är värderad till 571 miljoner euro och Schalke 04s till 186 miljoner euro. PSGs till 371 miljoner euro och Bayer Leverkusens till 166 miljoner euro.
Bayer Leverkusen och Schalke 04 låg när matcherna spelades på andra respektive fjärde plats i högt ansedda Bundesliga som är den tredje högst rankade ligan enligt UEFA, ändå var de chanslösa.
Inför returmatcherna har knappas spelarna i de bägge lagen och deras fans så stort hopp. Jag betraktar i alla fall båda matcherna som icke händelser. Inte heller Reals och PSG:s fans kan väl bli särskilt upphetsade.
De med allra bäst resurser
Många rankar Premier League som den bästa ligan, fast den officiellt är rankad tvåa av UEFA. Två av topplagen, Arsenal och Manchester City, tog emot Bayern München respektive Barcelona och förlorade med 0-2. Det är inte särskilt förvånande
- Barcelona har den högst värderade spelartruppen 588 miljoner euro och är rankad etta på UEFA:s officiella lista.
- Bayern München är rankad tvåa av UEFA och har den tredje dyraste spelartruppen 525 miljoner euro.
Två så hypade lag som Arsenal och Manchester City stod sig ganska slätt när de möte de riktiga storfräsarna.
Handlar bara om några få
Förhoppningsvis börjar man från ansvarigt håll att reflektera över utvecklingen av den europeiska klubbfotbollen.
Det blir synnerligen märkligt med max en handfull lag som tänkbara vinnare. Dvs Barcelona, Bayern München, Real Madrid och PSG och möjligen också Chelsea har realistisk chans att vinna Champions League och ingen annan.
I mitt tycke skulle hela systemet med de intäkter som UEFA får från TV-och sponsoravtal fördelas efter en utjämnande princip. Det skulle möjliggöra att även gruppspelet och åttondedelarna innehåller kamp och spänning.
EFA bör också överväga fördelningen av pengar sker inom de olika ligorna. De borde finna en formel som har en utjämnande effekt inom respektive liga samtidigt som den inte äventyra klubbarnas internationella konkurrenskraft.
Mest lästa just nu
Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.
Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.
CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.
Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor.
Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.
Max Peter Bejmer inför storpublik på sprinten i Oskarshamn under O-Ringen 2024. Hugo Mattsson/Svensk Orientering
Hösten 2018 fattades beslutet att O-Ringen skulle genomföras på Smålandskusten med Oskarshamn som nav. De operativa förberedelserna har pågått sedan dess och 21 700 besökare noterades fördelat på 19 250 deltagare och 2 450 medföljare.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.
FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott? Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.
Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.