Alla har spring i benen...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Från Stockholm marathon med deltagare från 93 länder till lokala Skärholmsloppet och kvinnan, i slöja och en knallgul reflexväst med ”Crew” på ryggen, som välkomnade alla löpare välkomna vid tunnelbanan.
Uppemot 22 000 löpare var anmälda till lördagens Stockholm marathon. De ska klara att springa/lubba/gå drygt fyra mil. Det kommer att kännas. Foto: Janerik Henriksson, TT

 

Att arrangera motionslopp har blivit big business. Nästan 22 000 löpare var anmälda till Stockholm Marathon och de utgör alla en viktig del av arrangörsföreningarnas balansräkning. 

Nya annorlunda koncept

Konditionsvågen har skapat en hype kring träning och många vill testa sin form – både mot sig själv och andra. Varje år kommer allt fler och nya, ”fräscha” koncept som ska locka oss till att betala för att springa med nummerlapp.

Men vissa lopp sticker ut mer än andra.

För ett par veckor sedan var jag ute i Stockholmsstadsdelen Skärholmen för att heja på min flickvän som sprang Skärholmsloppet. Loppet skulle kunna vara som vilket motionslopp som helst, ett Stockholm Marathon i miniformat, men skenet bedrar och jag ska förklara varför så konkret jag bara kan. Vi börjar i en annan ände. 

Idrott – en nyckel i integrationsfrågan?

Enligt statistik från SCB som Stockholms stad sammanställde 2011 hade två tredjedelar av boende i Skärholmen utländsk bakgrund (definieras som att man antingen är utrikes född eller är inrikes född med två utrikes födda föräldrar). I Stockholm var det bara Rinkeby-Kista som hade en större andel invånare med utländsk bakgrund.

Du som läsare känner till fördomarna om invandrartäta stadsdelar lika bra som jag; det saknas i många fall en fungerande inkludering för personer med utländsk bakgrund att känna sig som en del av samhället. Här kan idrotten vara vägvisare. Idrottens språk är globalt och gör inte skillnad på vem du är, var du kommer ifrån eller hur dina släktingar ser ut.

Det finns idag flera bra initiativ som knyter samman idrott och integration, men jag vill gå tillbaka till Skärholmsloppet och arrangören Löparakademin.

Träning har blivit en lyx

Löparakademin anordnar förutom Skärholmsloppet även Kistaloppet och flera olika typer av träningar och utbildningar. Man är en ideell organisation som jobbar med individ- och områdesutveckling i Sveriges miljonprogramsområden. 

Allt överskott går tillbaka till verksamheten och syftet är enligt dem själva att ge förutsättningar för ”ett Sverige där alla ges möjlighet att uppnå sin fulla potential”.

Verktyget man valt för att uppnå det här är löpning. Löpning som har alla förutsättningar att vara en sport för precis vem som helst, men som snarare gått åt andra hållet; många springer, men träning tar tid och tid är en lyxvara för många familjer. Löpning – och framförallt motionsloppen – kommer allt högre upp i Maslows behovspyramid (självförverkligande).

I samband med loppen (Löparakademin arrangerar även Kistaloppet, som tillsammans med Skärholmsloppet utgör ”förortsdubbeln”) skapar man en happening i stadsdelarnas centrum, något de boende inte alltid är så bortskämda med. Adam Tensta, Panetoz, Ison & Fille med flera har hittills uppträtt under de år som loppen funnits.

Folkfest, gästfrihet och gemenskap

Men Skärholmsloppet är inte bara en folkfest i stadsdelen utan också ett uppskattat och innovativt lopp. Löparna springer genom Skärholmens köpcentrum (SKHLM) och tar därmed sannerligen ”fönstershopping” till en ny nivå. Samma upplägg finns i Kistaloppet och det är förstås jackpot för handlarna att bokstavligt talat få vara knutpunkt i folkfesten.

Effekterna av loppet kan på många sätt jämföras med vad Stockholm Marathon ger Stockholm i turisteffekter och besöksnäring, även om det i Skärholmen förstås handlar om betydligt mindre volymer. 

Fast å andra sidan är det inte riktigt rätt jämförelse att göra, idrottsturismen är en sak, men att på samma gång opinionsbilda och förändra attityder så som Skärholmsloppet är mer värt än ekonomi, som hotellnätter eller öka handel.

Dessutom ska den interna stoltheten av att tillsammans planera och genomföra ett stort arrangemang inte på något vis underskattas.

Med nummerlapp är alla lika

Jag kommer aldrig glömma kvinnan som hälsade löparna välkommen när de steg upp från tunnelbanan. Hon bar en stor slöja och ovanpå den en knallgul reflexväst med ”Crew” på ryggen. 

För mig blev det det en talande bild för en gästfrihet som jag hoppas alla maratonbesökare får känna. Det är trots allt många som kommer för att se det bästa av vår huvudstad, så jag hoppas vi tar emot dem lika öppet som kvinnan i slöja hälsade välkommen till Skärholmen.

Jag hoppas också att fler kommuner, stadsdelar och beslutsfattare ser vilka lokala folkfester som kan skapas med hjälp av den här typen av arrangemang. 

Bidrar till integrationen

Idrott har alla möjligheter att vara ett enkelt integrationsverktyg – och kanske är möjligheten som allra störst med just deltagaridrotterna.

Initiativ som Löparakademins ger förutsättningar att visa upp förorterna, sprida glädje och skapa stolthet och gemenskap. I min värld tickade Skärholmsloppet alla de delarna och jag åker gärna dit igen.

Bland de anmälda till Stockholm Marathon fanns förresten 93 olika länder representerade, men vem bryr sig om det, med nummerlapp på bröstet blir alla plötsligt helt lika. De blir vänner, hejar på okända och hjälper varandra att ta sig i mål – oavsett nationalitet eller hudfärg. Förstås.

Magnus Berglund

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked -   att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen