När trycket blir för stort på FIFA

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Transparens är ett av vår tids modeord. Företag, myndigheter och föreningar både förväntas och försöker bli mer transparanta. Det gäller även Fifa.
Omvärlden måste sätta ett större tryck mot FIFA och Sepp Blatter. Men det kommer, skriver Camilla Henning. Foto: TT

 

Diskussionen handlar ofta om ökad insyn och minskade möjligheter till fusk och dubbelmoral innanför organisationens väggar. Det är dock snarare trycket utifrån än inifrån som tvingar dessa organisationer att bli mer genomskinliga. Och trycket ökar. Människor förväntar sig idag insyn även i kommersiella verksamheter.

Oavsett om jorden är rund eller platt

Transparens är dock svårt. När det malaysiska planet skjutits ner över Ukraina för ett tag sedan intygade Finnair på Twitter att de inte flög över landet. Det visade dock sig vara osant. Mikko Laaksinen – en helt vanlig finländare – avslöjade bolagets lögn med en tweet. Till sin hjälp använde han en app. som i realtid gör det möjligt för vem som helst att följa all flygtrafik i världen.

Finnair försvarade sig och menade att Flightradar (som appen heter) inte är så exakt eftersom den inte tar hänsyn till att jorden är rund.

Flightradars personal, som tydligen lyssnat på samtalet, replikerade i sin tur att ”flyga över Ukraina faktiskt innebär att flyga över Ukraina oavsett om jorden är rund eller platt”. Finnair fick så småningom erkänna att Flightradar hade rätt och att jorden visserligen är rund men att det inte spelar någon roll. 

Här finns en parallell.

Finnairs svar är ett exempel på hur organisationers interna attityder läcker och blir synliga på utsidan. Ibland är exemplen nästan absurt övertydliga som i fallet med FIFA:s styrelserum. Om självaste Darth Vader skulle kliva in i rummet skulle han kännas självklar. Det borde få vem som helst att tänka om.

FIFA:s inredningsdesigner var influerade inte bara av Star Wars utan säkert också av filmen Dr Strangelove. Styrelserummet är nämligen en nästan osannolik kopia av ”The war room”. Filmen, av Stanley Kubrick, är ett satiriskt komedidrama om 60-talets missilkris och i ”The war room” vill Kubrick visa upp en känsla av både makt och att de som utövar makten kan göra det ifrån ett helt eget universum, frikopplat från den värld de påverkar. Självklart var det aldrig meningen att allmänheten, väljarna, i Kubricks samhälle, skulle se ”The war room”. Det hade varit förödande.

Och här finns en parallell.

Inte tillräckligt tryck

Känslan av gemenskap och ”building a better future for all through fotball” är Fifas mission, beskriven på utsidan. Och det är också de värderingar som de vill bli förknippade med och intala oss gäller på insidan. Pokalen med händerna som håller i en fotboll överensstämmer med den bilden. Den är gjord för att synas. Styrelserummet däremot, som säkert aldrig var tänkt för allmänhetens recenserande ögon, ger oss en helt motsatt känsla. Maktens högborg – eller ännu värre - en parodi på makt.

Nu är ju inte Fifa känt för att vara en öppen eller transparent organisation och skillnaden mellan händerna som håller pokalen, på utsidan, och styrelserummet (eller ”The war room”) på insidan, bekräftar. 

Och trots kritik från världens alla håll väljer de att bibehålla makten innanför de stängda dörrarna och så försöker de bygga image utanför dem. Det fungerar. Trycket från omvärlden är än så länge inte tillräckligt stort. Men utvecklingen mot ett mer demokratiskt och öppet samhälle kommer så småningom att drabba även Fifa. Om inte Darth Wader hinner före. 

Camilla Henning

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen