Pamparnas urdåliga bortförklaringar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
UEFA-bossen Michel Platini såg inget fel i det. Inte heller Karl-Heinz Rummenigge. Varför skulle inte de få ta emot gåvor…
Karl Heinz Rummenigge hade plötsligt två guldklockor i resväskan... Foto: TT

 

Man skulle ju vilja att världens största och mest älskade sport styrdes som Sverige, Danmark, Finland eller Nya Zeeland - topp fyra på Transparency Internationals årliga korruptionsindex. Istället leds världsfotbollen av män som skulle känna sig hemma i regeringarna för Somalia, Nordkorea, Afghanistan och Sudan – världens mest korrupta stater.

"Har gjort mig förtjänt"

I veckan vägrade UEFA-bossen Michel Platini bestämt att lämna tillbaka den lyxklocka värd 175 000 kronor som han under fotbolls-VM fick i present av en av det brasilianska förbundets sponsorer.

”Jag har gjort mig förtjänt av den här klockan och kan förstå att sponsorn är nöjd med vad jag gjort för Brasilien”, sa Platini inte.

Istället lät UEFA-presidenten meddela att han ”är en väluppfostrad person som inte lämnar tillbaka gåvor”. Ett uttalande lika begåvat och förtroendeingivande som när Kim Jong-Un beskriver sitt Nordkorea som världsmästare på mänskliga rättigheter.

Trend med lyxklockor

Det här med ultradyra lyxklockor som present till fotbollens mäktigaste personer börjar bli en riktig trend. Samtliga chefer för VM-ländernas förbund plus andra toppar i den internationella fotbollsvärlden erbjöds 175 000-kronorsklockor - förmodligen inte för att säkert komma i tid till matcherna.

Fler än Michel Platini är så väluppfostrade att de valt att behålla de överdådiga gåvorna.

Trots att FIFA:s etiska regler uttryckligen förbjuder sina ledamöter att ta emot dyra gåvor ville FIFA:s generalsekreterare Jerome Valcke att samtliga delegater i FIFA:s exekutivkommitté skulle få inte en utan ytterligare två superdyra klockor i den lilla godispåsen under VM.

Här ligger det två Rolexklockor

FIFA:s etiska kommitté (Hur kul låter inte det…?) tvingades påminna sin egen generalsekreterare om att detta skulle vara ett brott mot de egna reglerna. (Plats för ännu mer gapskratt…)

Och i slutet av förra året stoppades den tyske fotbollspampen Karl-Heinz Rummenigge i tullen, på väg hem från ett besök hos VM-arrangörerna 2022, Qatar. I bagaget; två Rolexklockor till ett värde av mer än en miljon kronor.

”En present från en vän i Qatar”, förklarade Rummenigge, då chef för både Bayern Munchen och European Club Association, en mäktig gemensam organisation för de största och rikaste klubbarna i England, Tyskland, Spanien och Italien. 

Fotboll och etik oförenligt

Rummenigge var en mycket viktig röst i diskussionerna som ledde fram till att Qatar fick VM 2022 - ett av de sjukaste och mest oväntade besluten i idrottens historia.

Efterbörden till just den klockhistorien kom märkligt nog att handla mer om att Rummenigge försökt föra in värdefulla varor till Tyskland utan att skatta för dem än om det bisarra i att ta emot klockor för över en miljon från den mest korruptionsanklagade VM-arrangören någonsin.

Tidigare i år tillsatte FIFA ännu en utdragen utredning om korruptionsanklagelserna i samband med att Ryssland och Qatar fick VM 2018 och 2022. Mycket uppfriskande är att Hans-Joachim Eckert, den domare som nu ska besluta om vilka åtgärder som ska vidtas, efter att ha skummat igenom undersökningen konstaterar att han ”tvivlar på om fotboll och etik fortsättningsvis kan passa ihop". Eckert ska nu lusläsa rapporten och har lovat komma med sina förslag i början av november. 

Det minsta världens fotbollsvänner kan begära är att FIFA river upp beslutet om att spela VM 2022 i 50-gradig värme i ett privatägt land med 1,7 miljoner invånare - varav 85 procent är gästarbetare utan rättigheter.

En lista med namnen på FIFA-delegater som de senaste åren tagit emot dyra gåvor från Ryssland och Qatar vore inte heller fel. Kanske det räcker med att var och en av dem redogör för vad de har för armbandsur…?

Conny Hetting

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.