Vem är egentligen resultatfixerad?
Frågan är hur. Nyligen röstade Stockholms Fotbollförbund för att halva laguppställningen ska vara rätt ålder. Det ska inte längre vara möjligt att alla spelarna i laget är ett år yngre. På twitter utropar en del detta som en stor seger.
Men det blir fel
Det jag inte förstår är hur det motverkar resultathetsen. Finns det någon forskning som styrker detta? Vad blir den faktiska skillnaden?
Såvitt jag kan förstå kommer det leda till att de lag som nu ställer upp med ett lag där alla är ett år yngre – och vinner stort, i framtiden ställa upp med ett ännu bättre lag och vinna ännu större. Vad är poängen med det?
En ny regel förändrar inte människors tänkande. Så mycket vet vi från forskning. Det kommer inte göra barnen mindre eller mer intresserade av att vinna. Det förändrar inte i sig tänkandet hos ledare. Visst innebär det ett ställningstagande. Frågan är dock, ställningstagande för vad? Låt mig få återkomma till det.
Fokus på fel sak
För mig är det helt fel sak som fokuseras. Det är inte resultatmätning som är fel, det är hur vi förhåller oss till dem som är det avgörande.
I många andra sporter är det andra perspektiv. Är du inte tillräckligt duktig får du möta yngre. Jag har sett 50-åringar spela, vinna och förlora mot tio-åringar. Jag har sett 17-åriga tjejer förlora mot 12-åriga killar. Visst svider det, men det är ju något spelarna får lära sig hantera. I bordtennisens fall finns det i många fall inte heller så mycket alternativ.
Men är det fel? I gymnastik måste du klara en viss nivå innan du flyttas upp. Liknande finns i kampsporter. Ingen skulle komma på tanken att låta en brottare som väger 25 kilo möta en som väger 65 kilo, bara för att de är lika gamla.
Enkelspårig debatt
Hela debatten är för enkelspårig. Vem är det egentligen som är resultatfixerad? Den som vill främja barnens utveckling och därmed försöker matcha dem så det blir så jämnt som möjligt?
Eller den som är så fixerad vid resultatet att hen helst av allt vill ta bort alla resultat. För hen kan inte hantera resultat. Hen kan inte förklara för barn att ibland vinner man, ibland förlorar man. Ibland förlorar man mot yngre, ibland äldre. Men det spelar ju ingen roll. Vi gör detta för att det är roligt.
Det viktiga är hur vi kan utveckla oss själva och varandra. Oavsett resultat.
Genom att införa dylika regler visar vi just att vi tycker att resultaten spelar enormt stor roll.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.