Vem är egentligen resultatfixerad?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det är en intensiv debatt kring hur ungdomsfotboll ska bedrivas. Från tid till annan är det olika saker som utmålas som det onda. Populärt är nu ordet ”resultathets”. Detta är något ont som måste motarbetas.
Vem ska sitta på avbytarbänken och hur mycket, är frågor som aktualiseras ideligen. Magnus Forslund påvisar här nya fakta. Foto: TT

 

Frågan är hur. Nyligen röstade Stockholms Fotbollförbund för att halva laguppställningen ska vara rätt ålder. Det ska inte längre vara möjligt att alla spelarna i laget är ett år yngre. På twitter utropar en del detta som en stor seger. 

Men det blir fel

Det jag inte förstår är hur det motverkar resultathetsen. Finns det någon forskning som styrker detta? Vad blir den faktiska skillnaden?

Såvitt jag kan förstå kommer det leda till att de lag som nu ställer upp med ett lag där alla är ett år yngre – och vinner stort, i framtiden ställa upp med ett ännu bättre lag och vinna ännu större. Vad är poängen med det?

En ny regel förändrar inte människors tänkande. Så mycket vet vi från forskning. Det kommer inte göra barnen mindre eller mer intresserade av att vinna. Det förändrar inte i sig tänkandet hos ledare. Visst innebär det ett ställningstagande. Frågan är dock, ställningstagande för vad? Låt mig få återkomma till det. 

Fokus på fel sak

För mig är det helt fel sak som fokuseras. Det är inte resultatmätning som är fel, det är hur vi förhåller oss till dem som är det avgörande.

I många andra sporter är det andra perspektiv. Är du inte tillräckligt duktig får du möta yngre. Jag har sett 50-åringar spela, vinna och förlora mot tio-åringar. Jag har sett 17-åriga tjejer förlora mot 12-åriga killar. Visst svider det, men det är ju något spelarna får lära sig hantera. I bordtennisens fall finns det i många fall inte heller så mycket alternativ.

Men är det fel? I gymnastik måste du klara en viss nivå innan du flyttas upp. Liknande finns i kampsporter. Ingen skulle komma på tanken att låta en brottare som väger 25 kilo möta en som väger 65 kilo, bara för att de är lika gamla. 

Enkelspårig debatt

Hela debatten är för enkelspårig. Vem är det egentligen som är resultatfixerad? Den som vill främja barnens utveckling och därmed försöker matcha dem så det blir så jämnt som möjligt?

Eller den som är så fixerad vid resultatet att hen helst av allt vill ta bort alla resultat. För hen kan inte hantera resultat. Hen kan inte förklara för barn att ibland vinner man, ibland förlorar man. Ibland förlorar man mot yngre, ibland äldre. Men det spelar ju ingen roll. Vi gör detta för att det är roligt.

Det viktiga är hur vi kan utveckla oss själva och varandra. Oavsett resultat.

Genom att införa dylika regler visar vi just att vi tycker att resultaten spelar enormt stor roll.

Magnus Forslund

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.

Ludvig Åberg är den ende svensken som spelar The Masters. På torsdagen går han ut klockan 19.12, och på fredag slår han ut 15.58. 

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.