Ta inte anhängarna för givna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Din klubb, min klubb, alla klubbar måste uppskatta sina medlemmar, åskådare och fans. Det är dags att lojalisera istället för att kannibalisera på relationer och ta dem för givna.
Föreningarna bör definiera sin kärnmålgrupp och öka kunskapen om vilka de är, vad de tycker, drivs av och vill ha mer av, skriver Daniel Hegborn. Foto: TT

 

Klubbarna måste bestämma sig för vem idrotten egentligen är till för och styra sin verksamhet efter detta. 

April är hetaste idrottsmånaden, med allsvensk premiär och avgörande i vinteridrotterna samtidigt som greenerna börjar bli gröna och sommaridrotterna vaknar till liv.

Deras närvaro ett signum

Gemensamt är att idrottens utövare, medlemmar och fans mobiliserar sitt intresse och engagemang. 

Deras närvaro är ett signum för utövare, publik och medlemmar.

Det är deras intresse media vill fånga som läsare och helst prenumeranter. Det är dem sponsorerna vill få till kunder. Idrottens aktörer lägger med all rätt strategier för att generera PR och etablera nya sponsorer. Men hur mycket gör de för att säkra och öka engagemanget från sin kärnmålgrupp. För utan dem finns inte idrotten. 

Människorna är varumärket

Grundläggande i alla verksamheter är att definiera sitt existensberättigande. Många idrottsaktörer har också formulerat en s.k. värdegrund. Men har de på riktigt funderat över varför och för vem de finns till? Och agerar de utifrån detta? 

Dessvärre är det få idrottsorganisationer som styr sin verksamhet efter svaret på de existentiella frågorna. I många fall är värdegrunden ett dokument som är fint att visa upp, men som inte betyder något på riktigt. 

Förhoppningsvis svarar många breddföreningar att de finns till för utövarna. Och lika många elitlag att de finns där för publiken. 

Men tyvärr fokuserar många verksamhetsbeslut enbart på den idrottsliga prestationen kopplat till ett representationslag. Att verksamheten finns till för en serieplacering. Paradoxalt nog det enda idrotten inte kan påverka. Och sett över tid är ju resultatet av relativ betydelse.

Frågan är om föreningarna inser att det faktiskt är utövare och fans som är varumärket. Att det är individer som formar och förmedlar värderingar, associationer och berättelser. Utan dem finns det ingen verksamhet. 

Har idrotten rätt fokus?

Samtidigt fortsätter idrotten att sätta sin tillit till ett konstant ökande engagemang hos publik, utövare och medlemmar. ”De gillar oss så mycket, klart de vill betala lite till. De kan täcka upp intäkterna som behövs för att täcka ökade kostnader för A-laget. Vi lägger till fler matcher. Vi höjer medlemsavgiften. Vi låter fansen köpa plats på tröjan”. 

Men när kommer gränsen för deras engagemang? 

För tänk om idrotten skulle tappa den innersta kärnan. Då skulle media, sponsorer och samhälle i sin tur tappa intresse och betalningsvilja. 

Öka deras intresse

De engagerar sig för att nå fram till den konsumenten (läs utövare/fans), genom att låna lite av idrottens passion och erhålla möjligheter för att fånga deras engagemang. 

I tider av ökad konkurrens om tid och pengar, bör inte idrotten ta lojalitet från utövare och publik för givet. Snarare tvärtom. 

Idrotten måste agera för att öka deras intresse. Att aktivt motivera och stärka deras engagemang. 

Ett första steg är att definiera sin kärnmålgrupp. Att öka kunskapen om vilka de är, vad de tycker, drivs av och vill ha mer av. Att identifiera hur deras passion ser ut, och hur idrotten de facto kan sponsra sin egen målgrupp. 

Idrotten har äkta lojalitet

Inom företagsvärlden pratar fler om betydelsen av befintliga kunder. Företag lanserar lojalitetsprogram för att bevisa hur mycket de tycker om sina kunder. De aktiverar sina kunder som ambassadörer för att skapa positiv kommunikation. 

Det förvånar att vi fortfarande inte har sett något liknande inom idrotten. 

För idrotten har naturligt haft det företag drömmer om - äkta lojalitet, frivilligt engagemang, äkta känslor. 

Idrottens föreningar behöver ett lojalitetsprogram. Ett program som utgår från och belönar de trognaste kunderna. Att förbund, klubb eller evenemang uttalat visar hur mycket de värderar utövare och aktiva. Aktiviteter som stärker relationen med de som verksamheten finns till för. 

Och då inte bara för att locka publik till 15 hemmamatcher 2x45 minuter varje säsong. 

Nej, det måste finnas aktiviteter som ger tillbaka, som stärker utövarnas engagemang, som hyllar och belönar deras stöd. 

Daniel Hegborn

Mats på Höjden (inte verifierad)

tis, 2015-04-21 11:03

1. Daniels artikel Anhängare...

Bra skrivet Daniel! Tål verkligen att funderas på och på alla nivåer inom klubbarna. Volleybollfreak sedan 47 år och nu mitt i SM-finalerna med mitt lag Hylte/Halmstad Volley vs Engelholm.Här har vi inom den lilla sporten volleyboll kanske lättare att identifiera och komma nära våra anhängare är t ex HV71 m fl. Minns vad Sv Volleybollförbundet gjorde senast när våra landslag kvalade i Halmstad till EM och alla spelarna var länge ute i entre´n för att träffa oss supportrar. Jisses vilket intresse inte minst bland ungdomarna/barnen. Här fick dom sitt lystmäte att träffa "stjärnorna" under inte så upphausade former. Det tål att utvecklas på många sätt. Ett annat är att jag jobbat som skogvaktare och medlem inom skogsföretaget SÖDRA som ägs av 50 000 skogsbrukare. Här är vi ägare/supportrar i FOCUS året runt i olika former. Här påtalas det ofta att DU är SÖDRA för din egen skull, för din egen skog och dina skogsprodukter (pappersmassa, bräder, trähus mm)vilket gör att DU SJÄLV känner en stark tillhörighet. Samma som i en idrottsklubb men där du bara är en "vanlig" supporter alltför ofta. STOLTHETEN över SÖDRA-ägarskapet eller att vara med i Hylte Halmstad Volley är fundamentalt och det som driver/utvecklar. Här finns mazzor att börja jobba med kring "korsbefruktning" av de olikas tankesätt/arbetssätt. Hoppas på fler aktiva inlägg..... Mats på Höjden Smålandsstenar

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.