Fredrik förverkligar tanken...
Jag brukar normalt sett förorda lång och noggrann planering inför ett event, givet för att säkerställa kvaliteten i alla led.
Men när jag såg inbjudan till insamlingskväll för offren i Nepal den 7 maj på City Conference Center i centrala Stockholm tänkte jag om.
Rätt på alla sätt
Fredrik Strängs initiativ – tillsammans med sina äventyrarvänner Renata Chlumska och Lars Cronlund - till en insamlingskväll för offren i jordbävningsdrabbade Nepal känns det helt rätt på alla sätt och vis:
• Initiativet sker snabbt. Hjälpen behövs nu, och därmed också pengarna.
• Kopplingen är naturlig och hänger samman med ett stort och varmt hjärta för Nepal som land och befolkningen i Nepal. Alla tre äventyrarna har gjort ett flertal expeditioner i landet.
• De har på rekordtid lyckats få ihop både företag och namnkunnig artist som alla ställer upp utan ersättning. Nu är det bara att hoppas att de 800 platserna på galan, som var och en betingar ett pris av 200 kronor, går åt lika snabbt som behovet av hjälp i Nepal. Alla pengar går oavkortat till hjälpinsatser i det jordbävningsdrabbade området i Nepal.
• Artisten Martin Stenmarck engagerar sig och är på plats och uppträder. Han har en passion för Nepal vilket gör honom extra relevant.
• Galan sker i samarbete med Röda Korset, vilket garanterar att hjälpen kommer fram och att pengarna används på rätt sätt.
Idrottssponsring bir allt större
CSR-sponsringen har ökat de senaste åren, även om vi såg ett ”hack i kurvan” i de senaste siffrorna från IRM, Institutet för reklam- och mediestatistik, som avser 2014. Jag tar den siffran med en nypa salt. Idrottssponsringen med fokus på barn och ungdomar ökar nämligen – och i den ökningen döljer sig en hel del CSR-aktiviteter.
Att vara Det Goda Företaget och Den Goda Organisationen har blivit allt viktigare de senaste åren. Kunderna kräver numera schyssta arbetsvillkor för arbetarna i främst u-länder, minimal miljöpåverkan med naturvänliga materialval, engagemang och passion för de svaga och drabbade och mer samarbete med organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter.
Kanske är det så att Fredrik Strängs initiativ inspirerar till Den Goda Människan, och att stå upp för de svaga och de drabbade.
Många blivande inspiratörer
Det blir i så fall något att tänka på för många företagsledare, att inte bara det egna företaget ska ha en sund värdegrund som efterlevs av medarbetarna, utan i högsta grad även av chefen som ett gott föredöme.
Extra intressant blir detta i ljuset av att investeringarna i de företagsinterna eventen ökade så mycket som 17 procent under 2014, enligt IRM.
Min fundering är därför - när får vi se det första helt igenom värdegrundsbetonade, interna företagseventet med en genomtänkt hållbarhetsstrategi där alla medarbetare går ut som inspirerade ambassadörer som brinner för att göra gott i samhället – i sitt företags namn?
Sex frågor till Fredrik Sträng
1. Varför tar du det här initiativet?
- Därför att jag kan. Sverige är ett av de säkraste/tryggaste länderna i världen. Nepal är ett av de fattigaste länderna i världen. Mitt hjärta finns i Nepal och till det givmilda folket som har gett så mycket. Jag kallar Nepal för mitt andra hem och det är min moraliska plikt att ge tillbaka. Jag gör det av kärlek till det Nepalesiska folket och för att jag vill leva efter principen som Dalai Lama förespråkar: Meningen med livet är att bidra till andra människors lycka.
2. Varför tillsammans med Renata Chlumska och Lars Cronlund?
- Jag vill samla Sveriges äventyrar elit som har starka band till Nepal. Jag har även andra eminenta talare som t.ex. Martin Stenmarck, Peter Degerfeldt och Tommy Gustavsson som alla har stark anknytning till Nepal. Tommy Gustafsson är bl.a. en av grundarna till savingmounteverest.org, Peter Degerfeldt fotar/filmar växthuseffektens påverkan på glaciärerna i Nepal och Martin Stenmarck har bl.a. skrivit en bok om sin resa genom Nepal på mountainbike.
3. Hur har företag och artist reagerat när du bett dem ställa upp med så här kort varsel och arbeta ideellt?
- Samtliga har varit positiva och redan vid första samtalet sagt: vi hjälper! City Conference Centre Stockholm tog 1 timme på sig att fixa lokalen som vi kommer att använda under insamlingskvällen och de såg det som en självklarhet att vara med på denna viktiga välgörenhet. Röda Korset som jobbar frenetiskt har varit fantastiska och stöttat mig hela vägen. Jag är tacksam och ödmjuk för det stöd som företagen och frivilliga visar i denna katastrof!
4. Hur mycket hoppas du samla in under kvällen?
- Jag vill fylla salen med 797 betalande gäster = 159 400 kr samt att jag hoppas på att deltagarna under kvällen kommer att sms:a vänner/bekanta/företag att bidra till Röda Korsets viktiga akuta och långsiktiga arbete i Nepal.
5. Vad blir din egen roll i insamlingsarbetet fram över - planerar du att åka till Nepal och hjälpa till?
- Jag kommer även att hålla en liknande insamlingskväll i Gävle den 18:e Maj i samarbete med Folkets Hus Gävle samt GD. Efter det hoppas jag att flera företag kan gå in och sponsra projekt som jag och en ingenjör kan utföra i Nepal, projekt som delegeras av t.ex. Röda Korset och/eller MSB. Det som behövs är bl.a. hjälp i otillgängliga bergsområden där min expertis kommer till nytta.
6. Slutligen: vad önskar du dig mest av allt just nu?
- Att så många som möjligt inte bara klickar på "like" på Facebook utan att de också handlar efter principen "Action speaks louder than words! = lämnar ett bidrag. T.ex. strunta i bio filmen i helgen och lägg slantarna till förmån för Röda Korset i Nepal.
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.