Sak samma om vi buntades ihop
Idrott är något som ska finnas och alltför många tar den inte på allvar. Det kan kännas ovant och konstigt för dig som läser detta, för dig som har idrott som ett intresse eller som är utövare.
De ska också orka...
Många organisationer och studieförbund har fått ökat anslag från regeringen för att underlätta inkludering och integration. Idrottsförbundet har fått en pott där kravet är att det ska finnas en anställd person som är ansvarig och som delar ut bidragen till de föreningar som vill inkludera.
I mitt jobb ingår att vara länken mellan idrottsföreningen och idrottsförbundet men noga avväga så inte övrig verksamhet blir lidande på detta. Första kvartalet har handlat om att informera, väcka tanken och väglett föreningar så att ansökningar håller måttet när den hamnar hos idrottsförbundet. Det finns tydliga kriterier varav ett är samverkan.
Nästa steg har varit att inkludera fler aktörer än idrotten för att få en långsiktighet och att inte ta död på de asylsökande, kvotflyktingar som ensamkommande (samt boendehandledning). Det är lätt att överskölja dem med för mycket aktiviteter och slå ut varandras verksamheter.
Ibland ingen måtta på utbudet
Därför är ett viktigt steg att samverka, vara eniga och tänka smart.
När jag säger tänka smart menar jag inte att slita ut den ideela kraften utan att samverka och avlasta varandra.
Golfklubben erbjuder prova på verksamhet för en grupp, samtidigt så finns ett Studieförbund som erbjuder språkinlärning för en annan grupp och den tredje lär sig att binda flugor med ett annat studieförbund. Allt sker den dagen på Golfklubben.
Nästa dag erbjuder Svenska kyrkan läxläsning, Rotary har rundvandring runt närliggande område och visar vart man ska vända sig med olika frågor och Konståkningsföreningen får hjälp med att sy naya dräkter till årets show.
Dagen därpå har ett studieförbund trafikvett på cykel i sina lokaler, biblioteket har bokstund med lättlästa böcker och Simklubben lär kvinnor, flickor att lära sig simma på samma tider etc.
Varför så upprörda?
I alla dessa samtal som utspelar sig så lägger man in information, småprat om normer, lagar och dessa oskrivna uppförandekoder. Vi börjar lära barnen i samma ögonblick som de öppnar sina ögon hur de ska uppföra sig i Sverige och blir sedan vansinniga när andra inte förstår dem!
Varför blir vi så upprörda när ett gäng ungdomar spelar fotboll, bollen rullar in på kyrkogården och matchen fortsätter men går ut på att sparka ut bollen därifrån, när ett gäng kommer gående tvärsöver vår gräsmatta och inte fattar att så kan man inte göra eller att folk tittar på dem när de använder paraply när det snöar.
I veckan hade nätverket för det Civila samhället i Lycksele möte. Vi fick vara med och Södra Lappmarkens Polisdistrikt närvarade. De har utarbetat ett paket med olika ämnen som de vill ta vidare och i slutänden så utbildare de Ambassadörer, ett slags körkort för att ha genomgått olika stadier i svenska samhället.
De sökte samverkan med olika aktörer eftersom deras arbete ligger mycket på brottsförebyggande och tiden räcker inte till för dem att regelbundet utbilda. De hade som oss andra klurat ut att ta hjälp av det Civila Samhället.
Samma sak skulle ske här
De tryckte väldigt hårt på att de egentligen vill ha en utbildning där även svenska män skulle ingå. Varav alla satt lite undrande. De förklarade sig med att det dör en kvinna varje vecka i våldsbrott och det är mer den svenska mannen som begår dessa. Att våldtäkt inte är tillåtet, att våldtäkt inom äktenskapet även det är ett brott som att ha samlag med personer under 15 år. Vilket är en tanke som väckte många tankar hos de medverkande.
De fortsatte med att säga att bråken inom olika boenden är inte på grund av olika religioner. Utan det är pgr av att man buntar ihop för många människor på en liten yta.
Tänk er att 30 personer från Finland kommer och bor tätt ihop på ett boende. Vad händer då? När 30 personer från Norge på samma ställe eller från Danmark. Den som tror att de ska komma bättre överens lever i förnekelsens mörker.
Vad bidrar du med för att inkludera asylsökanden, ensamkommande flyktingar och kvotflyktingar i din kommun? Eller är du bara en av dessa proffstyckare utan större grund för dina uttalanden?
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar