Damerna i underläge på golfbanan
På Idrottens affärer har det skrivits en del om golf den senaste tiden, bland annat beroende på Stensons framgångar och golfens återintåg i OS-programmet.
Jag spelar inte golf och har som idrottsforskare inte alls ägnat mig åt att studera golfen. Således blev jag förvånad då jag för en dryg månad sedan kontaktades av en företrädare för en skånsk golfklubb. Hon ville att jag skulle komma och bidra med mina erfarenheter som idrottsforskare på ett seminarium om jämställdhet i golfsverige på Bokskogens golfklubb.
Långt ifrån jämställdhet
Seminariet var en avstämning inom Svenska Golfförbundets Vision 50/50 där målet är att öka antalet kvinnor inom golfen, både vad gäller spelare och beslutsfattare.
Golfen är nämligen långt ifrån jämställd. Av landets ca 456 000 golfspelare är nämligen 72 procent män och 28 procent kvinnor.
Tittar vi på personer i ledande positioner inom golfen, såsom PGA-tränare och klubbordföranden är den kvinnliga andelen 9 procent.
Förvisso ser det ännu sämre ut i många andra länder (t ex är andelen kvinnliga golfutövare i Storbritannien endast 14 procent), men det är ingen ursäkt för att inte agera. Därför inleddes första delen av satsningen Vision 50/50 hösten 2015 och löper fram till sommaren 2017.
Naturligtvis har inte jämställdhet uppnåtts då men frågan har kommit upp på agendan och arbetet med att öka den kvinnliga andelen aktiva har startat. Det är början på en process. I projektet har åtta pilotklubbar valts ut.
Förvånande fakta
Där handlar det om orsaker och strukturer och olika strategier ska arbetas fram och sjösättas med stöd både av företrädare för golfen och forskare.
Jag måste erkänna att jag blev lite förvånad över att golfen inte är mer jämställd än den är. Golfen borde ha alla förutsättningar att vara jämställd.
En del undersökningar visar på att flickor och kvinnor (om vi generaliserar) värdesätter sociala fritidsaktiviteter. Därtill är kvinnor minst lika benägna att röra på sig som män.
Visst borde väl golfen ha potential att vara en social aktivitet, en aktivitet där motion, prestation och social samvaro kan varvas utifrån individens preferenser. För kvinnor vill också ha utmaningar och prestera.
Informellla nätverk - bland herrar
Det finns en rad faktorer som påverkar att kvinnorna saknas på golfbanan. En sådan är just de sociala strukturer. De bygger i hög utsträckning på informella nätverk och grupperingar, ideal och kulturer.
Dessa kan verka exkluderande oavsett om du är kvinna eller man, men kanske är främst kvinnor negativt drabbade. Ett annat problem är att golf är en tidskrävande sport. Män har generellt något mer fri tid än kvinnor, men främst har den genomsnittlige mannen större sammanhängande tidssjok till sitt förfogande medan kvinnors tid är mer styckad. Detta är kopplat till olika sysslor och åtaganden. Det kan bidra till att kvinnor helt enkelt väljer bort den tidskrävande golfen.
Ett problem som framkom under seminariet var utformningen av golfbanorna. Det kan dels gälla hur de mer sociala ytorna placeras och utformas, men också hur själva golfbanan designas utifrån manliga normer och förutsättningar.
Det här initiativet är utmärkt och kommer förhoppningsvis att gynna både kvinnor och män. I en undersökning beställd av Svenska Golfförbundet framgick det att den vanligaste orsaken till avhopp från golfen är bemötandet, eller snarare ett icke-önskvärt bemötande.
Gynnar inte villkoren
Då handlar det inte om att personalen på golfbanan är otrevlig utan snarare att stämningen och sociala strukturer gör att somliga inte känner sig hemma eller välkomna. Detta är något att arbeta med i 50/50-satsningen.
Seminariet hölls i samband med juniorgolftävlingen Annika Invitational Europe. Jag uppehöll mig en stund vid utslagsplatsen för hål 10 innan seminariet för att imponeras av de unga kvinnliga golfarna som spelade då. Regnet kom och gick. Emellanåt sken solen och när en av de unga kvinnorna tar av sig regnbyxorna och gör sig redo för att slå hör jag en man bakom mig kommentera hennes snygga ben och säga något i stil med följande: ”Härligt med lite kvinnlig fägring på golfbanan.” De flesta kvinnor känner sig inte mer välkomna till golfbanan om det är sådana kommentarer de möts av. Jag förstår att den inte vara illa menad men en kvinnlig idrottare ska inte reduceras till ett snyggt inslag i miljön.
Såväl golfen som samhället har således en del att arbeta med innan golfen blir mer jämställd. Vision 50/50 är en bra start.
Mest lästa just nu
Klubben var ju räddad. Nytt kapital skulle säkra en framtid. Det beskedet fick stjärnorna i den norsk norska storklubben Vipers Kristiansand bara för några veckor sedan. Nuräddades från konkurs i höstas. Nu kommer beskedet att klubben lägger ner verksamheten.
Svenskorna Jamina Roberts,Nina Koppang och carina Strömberg hör till klubben och vet nu inte vad de ska tro och hoppas.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Hockeyintresset är på max, när SHL-laget Frölunda spelar i Scandinavium. Vid lördagens 3-1-seger mot Örebro HC var det som vanligt den här säsongen. För 10:e gången, sedan 2 november, fick ordförande Mats Grauers hänga upp den röda lyktan -symbolen för utsålt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar