Ändå är det vi som får skulden
För några veckor sedan sade inrikesminister Anders Ygeman (S)i tv att fotbollsklubbarna måste ta ett större ansvar för sina arrangemang. Han uttalade sig med anledning av den tråkiga avslutningen på kvalmatchen mellan Helsingborgs IF och Halmstad, då åskådare rusade in på planen.
Kom hit och se själv!
Vi i MFF välkomnar Anders Ygeman till en av våra hemmamatcher under 2017. Vi vill visa vårt omfattande säkerhetsarbete och samtidigt peka på vilka grundläggande förutsättningar och verktyg fotbollsklubbarna ytterligare behöver för att kunna skapa trygghet på våra arenor.
Malmö FF:s säkerhetsarbete börjar flera veckor före varje hemmamatch och görs i nära samarbete med polis, vaktbolag, Svenska fotbollförbundets utsända matchdelegat, representant för bortalaget, räddningstjänsten samt, ibland, åklagare. Arbetet intensifieras under matchdagarna både utanför och på arenan och fortsätter långt efter att domaren blåst av matchen.
Vid MFF:s hemmamatcher har vi också ett bra samarbete med polisen och stadens polismästare Stefan Sintéus.
Kan bara se på
Nästan alla som kommer till Swedbank stadion i Malmö gör det för att de är intresserade av fotboll. De vill heja fram vårt ljusblåa lag. Vi har allsvenskans bästa hemmapublik. Att en del åskådare kommer för att stötta det gästande laget skapar dynamik och stämning.
Men tyvärr finns det också ett mindre antal personer som går till fotbollsarenor, åtminstone i storstäderna, för att få utlopp för destruktiva känslor. De har bestämt sig för att det just där går utmärkt att avreagera sig, bryta mot lagar och regler. Fotbollsklubbarna har ingen större möjlighet att påverka dessa människors liv.
Föreningarna har en Supporter Liaison Officer, SLO, som fungerar som en bro mellan supportrar och klubbar. De arbetar kontinuerligt för att alla ska kunna bidra till en härlig och positiv stämning på läktarna och för att de få som ställer till med bråk ska sluta med det. Trots det kan vi ofta inte ingripa utan bara se på när det uppstår bråk och andra problem vid våra arrangemang.
Ändå är det vi som får skulden när något händer.
Måste rå rätt förutsättningar
Vi i landets fotbollsklubbar är fullt medvetna om att ansvaret för det som sker på arenorna i första hand vilar på oss. Och vi är beredda att ta ett ännu större ansvar för att skapa en varaktig trygghet. Men fotbollsklubbar är i de flesta fall relativt små organisationer.
Om vi inte får rätt förutsättningar, rätt verktyg och stöd från stat, kommun och myndigheter för att arbeta med säkerhet och ordning, så spelar det inte någon roll om vi inte får ingripa på det sätt som måste ske.
Fortfarande saknas mycket i de lagar och förordningar som finns för hur vi arrangerande klubbar får agera under matcherna:
• Vi har inte rätt att göra så omfattande kroppsvisiteringar som vi skulle vilja. Vissa kroppsdelar får vi inte röra. Det innebär att smällare, bengaler och andra farliga föremål ganska enkelt kan föras in på arenorna.
• Vi har ingen möjlighet att genomföra nödvändig identifiering. Alltså kan vi inte hindra dem som åklagare gett tillträdesförbud.
• Om inte polisen ingriper när någonting olämpligt händer på läktarna är det svårt för oss att gå ännu hårdare fram. Polisen avråder till och med från det.
Krävs ny lagstiftning
I höstas beslutade riksdagen att det ska vara förbjudet att vara maskerad på idrottsarenor. Det är bra. Den nya lagen ger oss möjligheter att identifiera vissa bråkstakar, men det behövs mycket mer.
För att arbeta med ordning och säkerhet på de svenska fotbollsarenorna finns idag:
- Servicevärdar och ordningsvakter vars antal bestäms i samråd med polisen inför varje match. I första hand ska de ge service åt publiken, i andra hand identifiera risker och i tredje agera vid mindre incidenter. Servicevärdarna betalas och utbildas av oss arrangerande klubbar. Vakterna utbildas av polisen och kan genomföra vissa tvångsåtgärder.
- Poliser som betalas av staten och har samma befogenheter som i övrigt i samhället. Polisen bestämmer i dialog med oss arrangerade klubbar hur många poliser som ska finnas inne på arenorna.
Avgörande för om det ska gå att få ordning på landets fotbollsarenor är vilka förutsättningar servicevärdar, ordningsvakter och poliser har för att agera, i kombination med den scanning- och visitationspersonal som finns vid insläppen.
Jag är övertygad om att det går att få bort de problem som ett fåtal personer skapar. Men för att det ska lyckas måste rätt förutsättningar i form av ny lagstiftning och ännu bättre stöd från stat, kommun och myndigheter finnas. Det och mycket annat ser vi i Malmö FF fram emot att diskutera med Anders Ygeman under en eftermiddag och kväll på Swedbank stadion under 2017.
Mest lästa just nu
I oktober balanserade Östersunds FK i Superettan på konkursens brant. Föreningen hade en skatteskuld på 3 miljoner kronor som förföll till omedelbar betalning. Ordföranden Anders Cederberg vädjade i media om stöd.
Ett fristående bolag, Östersunds Transferintressenter AB, privatpersoner samt Englands-proffset Ken Sema skyndade till undsättning och säkrade skatteskulden, och mer än så. Totalt förstärktes kassan med 4,7 miljoner kronor.
Förvaltningsrätten, som avgör tvister mellan företag och myndigheter, blir nästa arena för fotbollens skandalderby den 20 oktober på Tele 2.
Det är ett nytänt intresse som egentligen alla idrotterdrömmer om att få upleva. Då ungdomarna kommer både enskilt och i grupper och är vetgiriga. När de är på gränsen till för många och det blir ett problem.
I den situationen är Bordtennis i dag. Angenämt på sitt sätt, men det vållar kö och trängsel och det vill klubbarna helst slippa.Men hur stor skillnad från ett normalläge handlar det om egentligen?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Ulla Andersson köpte en prenumeration på Joyna – ett digitalt lotteri från ideella Folkspel – och vann 100 000 kronor. En likadan summa tillfaller Ulricehamnbygdens Ridklubb.
– Nu blir det en ny häst till vår verksamhet, säger Anna Castanius, styrelsemedlem och lotteriansvarig i föreningen.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar