Ändå är det vi som får skulden

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vi kan ofta inte ingripa utan bara se på när det uppstår bråk vid våra arrangemang. Ändå är det vi som får skulden.
Bråket på arenorna kulminerade vid kvalmatchen Helsingborg-Halmstad. Foto Emil Langvad / TT

 

För några veckor sedan sade inrikesminister Anders Ygeman (S)i tv att fotbollsklubbarna måste ta ett större ansvar för sina arrangemang. Han uttalade sig med anledning av den tråkiga avslutningen på kvalmatchen mellan Helsingborgs IF och Halmstad, då åskådare rusade in på planen.

Kom hit och se själv!

Vi i MFF välkomnar Anders Ygeman till en av våra hemmamatcher under 2017. Vi vill visa vårt omfattande säkerhetsarbete och samtidigt peka på vilka grundläggande förutsättningar och verktyg fotbollsklubbarna ytterligare behöver för att kunna skapa trygghet på våra arenor.

Malmö FF:s säkerhetsarbete börjar flera veckor före varje hemmamatch och görs i nära samarbete med polis, vaktbolag, Svenska fotbollförbundets utsända matchdelegat, representant för bortalaget, räddningstjänsten samt, ibland, åklagare. Arbetet intensifieras under matchdagarna både utanför och på arenan och fortsätter långt efter att domaren blåst av matchen.

Vid MFF:s hemmamatcher har vi också ett bra samarbete med polisen och stadens polismästare Stefan Sintéus.

Kan bara se på

Nästan alla som kommer till Swedbank stadion i Malmö gör det för att de är intresserade av fotboll. De vill heja fram vårt ljusblåa lag. Vi har allsvenskans bästa hemmapublik. Att en del åskådare kommer för att stötta det gästande laget skapar dynamik och stämning.

Men tyvärr finns det också ett mindre antal personer som går till fotbollsarenor, åtminstone i storstäderna, för att få utlopp för destruktiva känslor. De har bestämt sig för att det just där går utmärkt att avreagera sig, bryta mot lagar och regler. Fotbollsklubbarna har ingen större möjlighet att påverka dessa människors liv.

Föreningarna har en Supporter Liaison Officer, SLO, som fungerar som en bro mellan supportrar och klubbar. De arbetar kontinuerligt för att alla ska kunna bidra till en härlig och positiv stämning på läktarna och för att de få som ställer till med bråk ska sluta med det. Trots det kan vi ofta inte ingripa utan bara se på när det uppstår bråk och andra problem vid våra arrangemang.

Ändå är det vi som får skulden när något händer.

Måste rå rätt förutsättningar

Vi i landets fotbollsklubbar är fullt medvetna om att ansvaret för det som sker på arenorna i första hand vilar på oss. Och vi är beredda att ta ett ännu större ansvar för att skapa en varaktig trygghet. Men fotbollsklubbar är i de flesta fall relativt små organisationer.

Om vi inte får rätt förutsättningar, rätt verktyg och stöd från stat, kommun och myndigheter för att arbeta med säkerhet och ordning, så spelar det inte någon roll om vi inte får ingripa på det sätt som måste ske.

Fortfarande saknas mycket i de lagar och förordningar som finns för hur vi arrangerande klubbar får agera under matcherna:

• Vi har inte rätt att göra så omfattande kroppsvisiteringar som vi skulle vilja. Vissa kroppsdelar får vi inte röra. Det innebär att smällare, bengaler och andra farliga föremål ganska enkelt kan föras in på arenorna.

• Vi har ingen möjlighet att genomföra nödvändig identifiering. Alltså kan vi inte hindra dem som åklagare gett tillträdesförbud.

• Om inte polisen ingriper när någonting olämpligt händer på läktarna är det svårt för oss att gå ännu hårdare fram. Polisen avråder till och med från det.

Krävs ny lagstiftning

I höstas beslutade riksdagen att det ska vara förbjudet att vara maskerad på idrottsarenor. Det är bra. Den nya lagen ger oss möjligheter att identifiera vissa bråkstakar, men det behövs mycket mer.

För att arbeta med ordning och säkerhet på de svenska fotbollsarenorna finns idag:

- Servicevärdar och ordningsvakter vars antal bestäms i samråd med polisen inför varje match. I första hand ska de ge service åt publiken, i andra hand identifiera risker och i tredje agera vid mindre incidenter. Servicevärdarna betalas och utbildas av oss arrangerande klubbar. Vakterna utbildas av polisen och kan genomföra vissa tvångsåtgärder.

- Poliser som betalas av staten och har samma befogenheter som i övrigt i samhället. Polisen bestämmer i dialog med oss arrangerade klubbar hur många poliser som ska finnas inne på arenorna.

Avgörande för om det ska gå att få ordning på landets fotbollsarenor är vilka förutsättningar servicevärdar, ordningsvakter och poliser har för att agera, i kombination med den scanning- och visitationspersonal som finns vid insläppen.

Jag är övertygad om att det går att få bort de problem som ett fåtal personer skapar. Men för att det ska lyckas måste rätt förutsättningar i form av ny lagstiftning och ännu bättre stöd från stat, kommun och myndigheter finnas. Det och mycket annat ser vi i Malmö FF fram emot att diskutera med Anders Ygeman under en eftermiddag och kväll på Swedbank stadion under 2017.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.