Hur ska föreningen göra med föräldern?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det är en viss känsla när man får det stora förtroendet att få inblick i en förenings verklighet. Det är svårt att förklara men när man direkt vill gå med och vara en del av den så förstår ni storheten i det.
Lisbet Olofsson skriver om sitt jobb på ett idrottsförbund som kan kallas in exempelvis när en föräldrar till en ungdomsspelare har burit sig åt och klubben behöver råd och hjälp om hur de ska komma till rätta med problemet. Foto: TT

 

Styrelsen som gärna berättar, först lite försiktigt och sedan med mer yviga rörelser och med stolthet vad de gör. Jag kan bara säga att det sker en hel del ute i de föreningarna jag besöker. 

Då gör det ont

Jag lugnt säga att jag varit inblandad i många olika föreningar med olika inriktningar. Allt från klubben med 40 medlemmar till den med några hundra. Några av mina kollegor har en helt annan utmaning när de jobbar med riktigt stora föreningar som har många sektioner. Det är också en bedrift.

Vad jag tänker lyfta idag är just att många föreningar är stolta över vad de gör. Så stolta att det gör ont när händelser sker som inte är av positiv karaktär. 

Det blir skamligt, fult och lite traumatiskt när föreningen kommer i sämre dagar och måste ta tag i obekväma frågor. Frågor som är oerhört viktiga och indirekt påverkar verksamheten. 

För idrotten är rätt dålig på att granska sig själva, vara kritiska till sig själva och säga stopp. Utan hela maskineriet matar på med fokus på idrottandet och många har ingen krishanteringsplan om det skulle hända.

När kritiken tilltar

Ibland haglar kritiken. Påståendet att vi blundar för verkligheten och väljer att inte se klart finns det en viss sanning i men många föreningar ser inte den naturliga hjälpen. Jag har under förra året medlat, vilket blir min uppgift från mitt jobb. 

Det finns olika grader av negativa händelser med olika infallsvinklar att reda ut och ta på sig sund barn- och ungdomsidrottsglasögonen. Behövs då det tyngre artilleriet kallar jag in den stödjande organisationen, Idrottsförbundet som tar till riktlinjer och kan peka med hela handen.

I några fall har föreningar hört av sig och vill ha hjälp i hur de ska agera. Det kan gälla hur de bör handskas med en förälder som förstör både träning och match med dåligt uppförande. Eller som ifrågasätter tränarens intelligens med att sätta deras barn på bänken och kör sin egen agenda. 

I andra fall gäller det en tränare som blir för ivrig och skriker, domderar och är spydig bredvid plan. Adrenalinet slår till och uppförandet sviktar i samma nivå som motståndarlaget är starkt. Som kör sin egen agenda, vägrar utbilda sig och vet bäst eftersom han varit med längst.

Eller att publiken bär sig illa åt.

Inte döma och utesluta

Omgivningen är snabb att både bedöma och döma. Tycker att det är bara att utesluta personerna eller ge liknande bestraffning. För mig är det den sämsta utvägen, att utesluta och fördöma, straffa hårt och NU. 

Jag tror på kunskap och bildning. Jag tror på att människor (de flesta) söker sig till idrotten för den är välkomnande, rolig och skapar gemenskap. Jag ser att många som bara lever för idrotten, för sin förening och lag. Har sina rötter, familj och all fritid där. 

Deras liv skulle rivas upp och förlora mening om de inte får medverka i föreningen. Istället för att döma och utesluta kan jag ställa rimliga krav på föreningen och se till personernas utbildning och utveckling. Ställa krav och ge alla en till eller ny chans.

Nu finns det tillfällen och händelser som är grova och allvarliga, där föreningen måste agera med hårdhandskar. Men i mina föreningar är det enstaka fall.

Lisbet Olofsson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.