Hur ska föreningen göra med föräldern?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det är en viss känsla när man får det stora förtroendet att få inblick i en förenings verklighet. Det är svårt att förklara men när man direkt vill gå med och vara en del av den så förstår ni storheten i det.
Lisbet Olofsson skriver om sitt jobb på ett idrottsförbund som kan kallas in exempelvis när en föräldrar till en ungdomsspelare har burit sig åt och klubben behöver råd och hjälp om hur de ska komma till rätta med problemet. Foto: TT

 

Styrelsen som gärna berättar, först lite försiktigt och sedan med mer yviga rörelser och med stolthet vad de gör. Jag kan bara säga att det sker en hel del ute i de föreningarna jag besöker. 

Då gör det ont

Jag lugnt säga att jag varit inblandad i många olika föreningar med olika inriktningar. Allt från klubben med 40 medlemmar till den med några hundra. Några av mina kollegor har en helt annan utmaning när de jobbar med riktigt stora föreningar som har många sektioner. Det är också en bedrift.

Vad jag tänker lyfta idag är just att många föreningar är stolta över vad de gör. Så stolta att det gör ont när händelser sker som inte är av positiv karaktär. 

Det blir skamligt, fult och lite traumatiskt när föreningen kommer i sämre dagar och måste ta tag i obekväma frågor. Frågor som är oerhört viktiga och indirekt påverkar verksamheten. 

För idrotten är rätt dålig på att granska sig själva, vara kritiska till sig själva och säga stopp. Utan hela maskineriet matar på med fokus på idrottandet och många har ingen krishanteringsplan om det skulle hända.

När kritiken tilltar

Ibland haglar kritiken. Påståendet att vi blundar för verkligheten och väljer att inte se klart finns det en viss sanning i men många föreningar ser inte den naturliga hjälpen. Jag har under förra året medlat, vilket blir min uppgift från mitt jobb. 

Det finns olika grader av negativa händelser med olika infallsvinklar att reda ut och ta på sig sund barn- och ungdomsidrottsglasögonen. Behövs då det tyngre artilleriet kallar jag in den stödjande organisationen, Idrottsförbundet som tar till riktlinjer och kan peka med hela handen.

I några fall har föreningar hört av sig och vill ha hjälp i hur de ska agera. Det kan gälla hur de bör handskas med en förälder som förstör både träning och match med dåligt uppförande. Eller som ifrågasätter tränarens intelligens med att sätta deras barn på bänken och kör sin egen agenda. 

I andra fall gäller det en tränare som blir för ivrig och skriker, domderar och är spydig bredvid plan. Adrenalinet slår till och uppförandet sviktar i samma nivå som motståndarlaget är starkt. Som kör sin egen agenda, vägrar utbilda sig och vet bäst eftersom han varit med längst.

Eller att publiken bär sig illa åt.

Inte döma och utesluta

Omgivningen är snabb att både bedöma och döma. Tycker att det är bara att utesluta personerna eller ge liknande bestraffning. För mig är det den sämsta utvägen, att utesluta och fördöma, straffa hårt och NU. 

Jag tror på kunskap och bildning. Jag tror på att människor (de flesta) söker sig till idrotten för den är välkomnande, rolig och skapar gemenskap. Jag ser att många som bara lever för idrotten, för sin förening och lag. Har sina rötter, familj och all fritid där. 

Deras liv skulle rivas upp och förlora mening om de inte får medverka i föreningen. Istället för att döma och utesluta kan jag ställa rimliga krav på föreningen och se till personernas utbildning och utveckling. Ställa krav och ge alla en till eller ny chans.

Nu finns det tillfällen och händelser som är grova och allvarliga, där föreningen måste agera med hårdhandskar. Men i mina föreningar är det enstaka fall.

Lisbet Olofsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen