Nisse Sandberg är Ängby SK

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Ingen svensk idrottsledare är så förknippad med sin klubb som Nils Erik Sandberg, 78 i september. Han bildade klubben 1956 och har varit ordförande och tränare sedan dess. Svårslaget, eller hur.
Kung Hussein och Nisse vid audiensen. Kungen var 1,55 centimeter lång. ”Han satt på en hög stol. Jag placerades i en mjuk soffa så jag var tvungen att titta upp på honom”, minns Nisse. Foto: okänd

 

Inte bara ordförande. Nisse är miljonären som tar sina adepter jorden runt på bordtennisresor. Jag träffar Nisse i Vällingbyhallen där Ängby Sportklubb har 16 pingisbord i två lokaler.

Nisse berättar och jag är helt fascinerad av denna ungdomliga man. Han har rest med sina pingisungdomar i 54 länder under åren. Grupperna består i regel av drygt dussinet spelare.

Hur mycket får ungdomarna betala?

– De får betala en liten slant, vanligtvis tio procent, för att de inte ska hoppa av. Om resan kostar 25 000 kronor får de alltså betala 2 500 kronor. Det kallar vi bokningspeng.

Det är klubben som betalar?

– Det är jag som betalar.

Han kallar resorna för fredsobjekt. Senast var Nisse och ungdomarna i Paraguay.

Mellan fyra och fem resor blir det varje år för grupperna, oftast tolv till 16 personer, till jordens alla hörn. 

Ungdomarna är i åldern födda 2004 eller yngre och andra födda 1999. Det är inte så svårt att tänka sig att varje resa kostar åtminston ett par miljoner kronor.

– Inte så mycket varje gång. Vi har varit i Flensburg (Tyskland) 43 gånger i rad. Då kostar det inte så mycket. Varje långresa går på minst 250 000 kronor, vilket betyder runt två miljoner kronor om året totalt.

Längsta resan, hittills, gick till Cocks Island, öster om Fidji. Flygresan tog 34 timmar. Nästa år bär det av till Oman.

– Vi var 17 personer, även flickor, som reste till Cocks Island, säger Nisse på sitt ungdomliga sätt.

Inne på kontoret där pokaler och medaljer finns. Nisse berättade om en stor pokal som klubben fick i Azerbadjan. ”Vi var den första utländska idrottstrupp som besökte landet. Det var 2013”. Foto: Niclas Ejderhov

Idén till Jordanfonden

Varför det heter Jordanfonen? Nisse fick en idé 1963.

– Den mest omtyckta kungen/politikern i världen var kung Hussein (1935-1999) i Jordanien. Jordanien har ingen ambassad i Sverige så jag skrev ett brev till deras ambassad i London där jag bad om en audiens med kungen.

Inget svar. På eget bevåg reste Nisse till huvudstaden Amman en månad senare. På väg in i ett rum på inrikesdepartementet i stan för att anmäla sin ankomst gick en man in 30 sekunder före Nisse. Det visade sig vara mannen med telegrammet om Nisses begäran om audiens. 

– Jag och mitt telegram kom lusteligen in på departementet samtidigt, minns Nisse.

Åtta timmar senare satt han i kungens residens, Bosman Palace.

– Kungen var idrottstokig och gick med på att bli aktieklubbens ordförande och hedersordförande i Ängby SK för all framtid. Kungen hade släktingar i Södertälje så Sverige var ingen okänd plats för honom. 

Så Ängby SK med legendaren Mikael ”Äpplet” Appelgren, 56 år i oktober, som frontfigur under många år är en kunglig klubb.

Klart att Nisse och jag skulle spela lite. Han kan inte slå forehand längre. För ett par år sedan snavade han över sargen som omgärdar bordet och föll. Han slog sig illa i höger axel. Men backhanden funkar. Hur matchen gick? Det blev remi…  Foto: Niclas Ejderhov

Gift med en prinsessa

Som om det inte är nog är Nisse gift med en prinsessa från Sydkorea. De träffades på en pingistävling i Sydkorea 1982. Det var dans på hotellet och Nisse bjöd upp den då 23-åriga prinsessan. På den vägen är det. Paret har två söner, Tim och Erik, födda 1984 och 1986. Sally (född Kyong Soon Kim) är prinsessa i rakt nedstigande led från Shilla-dynastin. 

Om Sydkorea skulle bli en monarki igen så skulle Sally blir drottning.

– Och jag en Daniel, säger Nisse med ett skratt.

Men Sally är långt från tronen. Hon är pastor i Vällingby internationella församling som har 34 olika nationaliteter.

Så här är det. Om Nord - och Sydkorea skulle slås ihop och man övergav republiken och gick tillbaka till kungahuset - Shilla är det största av de tre dynastierna på halvön - som politisk möjlig lösning skulle Sally teoretiskt sett vara aktuell som statschef. Som det ser ut i dag får nog Nisse vänta på att bli Daniel…

Nisse är aktieproffs. Han är säkert god för ett antal miljoner kronor. Familjen har en betydande andel i gruvbolaget Semafo, som prospekterar och utvinner guld i Västafrika. Aktiespararna anser att Nisse Sandberg är en av Sveriges störta experter när det gäller kundskap om olja.

Nisses mejlbox är het

 1963 startade han Jordanfonden som har 200 medlemmar. Nisse förmedlar tips till medlemmarna, han är bollplanket.

– Jag skickar ut tio mejl om dan i snitt med information till nätverkets medlemmar. Som svar får 200 mejl från dom och andra. Min mejlbox går varm.

Jordanfonden har samverkat med BIG i nu 13 noteringar, ett par andra är på väg. BIG leds av Lundingruppens tidigare jurist Erik Nerpin.

Kort bakgrund om Nisse. 1959 började han jobba på SAS. Fria resor ingick i jobbet. Nisse valde bort badorter och sökte sig till främmande platser i Mellanöstern.

– Om jag skulle delta i en tävling med frågor om Mellanöstern skulle jag definitivt vara på pallen, säger han.

Efter SAS-tiden blev han marknadschef på Stim under 18 år (”Jag visste inget om musik”). Jobbet innebar många resor.

Han har varit generalsekreterare och ledamot i Svenska Bordtennisförbundet. 

Egentligen tänkte han starta en fotbollsklubb men av en händelse fick han kontakt med bordtennisen.

– Jag var 17 år när jag såg en bordtennisboll för första gången, säger han.

Nisse har en drömresa. Han vil åka till Buhtan, ett kungadöme i södra Asien, i östra delen av Himalaya. ”Det är enda landet i världen med lagtexter som är okej. Ska de styrande skapa en ny lag så måste den lycklighetsprövas. Säger två tredjedelar avfolket nej så blir det ingen lag. Dessutom är all odling där ekologisk”.  Foto: Niclas Ejderhov

Skolkamrat med Adolf Lundin

Nisses aktier är ofta oljebaserade. Han var skolkamrat med Adolf Lundin, idag Lundin Petroleum.

Efter åren på Stim startade Nisse oljebolaget Hydrocarbon International. Grauten Oil på Gotland knoppades av. Bolagen noterades på O-listan. En tid senare blev han invald i styrelsen för Lundin Oil.

– Jag hamnade i styrelsen med Adolf Lundin i dåvarande föregångaren till Lundin Petroleum som hette IPC (International Petroleum Corporation) samtidigt som Adolf Lundin satt i mina två oljebolagsstyrelser 1986-1993. Adolf satt i mina styrelser parallellt.

Jordanfondens favoriter i dag är entreprenörsbolag inom ädelmetaller och olja och bra svenska uppfinningar.

Börsen nu då, Nisse?

– Raset kan komma snabbt. I december 2007 skrev jag 100 artiklar till medlemmarna i Jordanfonden, alltid med samma rubrik: ”Skräckens år 2008”. Jag skrev att börsen skulle gå ned med 40 procent. Det blev 42 procent… Den analysen var jag ensam om.

Ängby har 400 aktiva medlemmar. Framtiden ser mörkt ut när det gäller lokalfrågan. Hösten 2019 stänger Vällingbyhallen för renovering som kommer att pågå i minst två år. 

– Jag vet inte vart vi ska ta vägen. Stockholms stad satsar bara på AIK, Djurgården och Hammarby. Dessutom har en ny läktare för 70 miljoner kronor byggts på Grimsta (Brommapojkarnas arena). För den summan hade vi fått två hallar.

Det är enda gången under intervjun Nisse ser bekymrad ut. Men något säger mig att han löser det problemet också.

 

FOTNOT: Hussein efterträddes vid sin död 1999 av sonen Abdullah II, född 1962. Landet har 6,3 miljoner invånare. Enligt FN är Jordanien den arabstat som har bäst lagar när det gäller mänskliga rättigheter.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.