Nisse Sandberg är Ängby SK
Inte bara ordförande. Nisse är miljonären som tar sina adepter jorden runt på bordtennisresor. Jag träffar Nisse i Vällingbyhallen där Ängby Sportklubb har 16 pingisbord i två lokaler.
Nisse berättar och jag är helt fascinerad av denna ungdomliga man. Han har rest med sina pingisungdomar i 54 länder under åren. Grupperna består i regel av drygt dussinet spelare.
Hur mycket får ungdomarna betala?
– De får betala en liten slant, vanligtvis tio procent, för att de inte ska hoppa av. Om resan kostar 25 000 kronor får de alltså betala 2 500 kronor. Det kallar vi bokningspeng.
Det är klubben som betalar?
– Det är jag som betalar.
Han kallar resorna för fredsobjekt. Senast var Nisse och ungdomarna i Paraguay.
Mellan fyra och fem resor blir det varje år för grupperna, oftast tolv till 16 personer, till jordens alla hörn.
Ungdomarna är i åldern födda 2004 eller yngre och andra födda 1999. Det är inte så svårt att tänka sig att varje resa kostar åtminston ett par miljoner kronor.
– Inte så mycket varje gång. Vi har varit i Flensburg (Tyskland) 43 gånger i rad. Då kostar det inte så mycket. Varje långresa går på minst 250 000 kronor, vilket betyder runt två miljoner kronor om året totalt.
Längsta resan, hittills, gick till Cocks Island, öster om Fidji. Flygresan tog 34 timmar. Nästa år bär det av till Oman.
– Vi var 17 personer, även flickor, som reste till Cocks Island, säger Nisse på sitt ungdomliga sätt.
Inne på kontoret där pokaler och medaljer finns. Nisse berättade om en stor pokal som klubben fick i Azerbadjan. ”Vi var den första utländska idrottstrupp som besökte landet. Det var 2013”. Foto: Niclas Ejderhov
Idén till Jordanfonden
Varför det heter Jordanfonen? Nisse fick en idé 1963.
– Den mest omtyckta kungen/politikern i världen var kung Hussein (1935-1999) i Jordanien. Jordanien har ingen ambassad i Sverige så jag skrev ett brev till deras ambassad i London där jag bad om en audiens med kungen.
Inget svar. På eget bevåg reste Nisse till huvudstaden Amman en månad senare. På väg in i ett rum på inrikesdepartementet i stan för att anmäla sin ankomst gick en man in 30 sekunder före Nisse. Det visade sig vara mannen med telegrammet om Nisses begäran om audiens.
– Jag och mitt telegram kom lusteligen in på departementet samtidigt, minns Nisse.
Åtta timmar senare satt han i kungens residens, Bosman Palace.
– Kungen var idrottstokig och gick med på att bli aktieklubbens ordförande och hedersordförande i Ängby SK för all framtid. Kungen hade släktingar i Södertälje så Sverige var ingen okänd plats för honom.
Så Ängby SK med legendaren Mikael ”Äpplet” Appelgren, 56 år i oktober, som frontfigur under många år är en kunglig klubb.
Klart att Nisse och jag skulle spela lite. Han kan inte slå forehand längre. För ett par år sedan snavade han över sargen som omgärdar bordet och föll. Han slog sig illa i höger axel. Men backhanden funkar. Hur matchen gick? Det blev remi… Foto: Niclas Ejderhov
Gift med en prinsessa
Som om det inte är nog är Nisse gift med en prinsessa från Sydkorea. De träffades på en pingistävling i Sydkorea 1982. Det var dans på hotellet och Nisse bjöd upp den då 23-åriga prinsessan. På den vägen är det. Paret har två söner, Tim och Erik, födda 1984 och 1986. Sally (född Kyong Soon Kim) är prinsessa i rakt nedstigande led från Shilla-dynastin.
Om Sydkorea skulle bli en monarki igen så skulle Sally blir drottning.
– Och jag en Daniel, säger Nisse med ett skratt.
Men Sally är långt från tronen. Hon är pastor i Vällingby internationella församling som har 34 olika nationaliteter.
Så här är det. Om Nord - och Sydkorea skulle slås ihop och man övergav republiken och gick tillbaka till kungahuset - Shilla är det största av de tre dynastierna på halvön - som politisk möjlig lösning skulle Sally teoretiskt sett vara aktuell som statschef. Som det ser ut i dag får nog Nisse vänta på att bli Daniel…
Nisse är aktieproffs. Han är säkert god för ett antal miljoner kronor. Familjen har en betydande andel i gruvbolaget Semafo, som prospekterar och utvinner guld i Västafrika. Aktiespararna anser att Nisse Sandberg är en av Sveriges störta experter när det gäller kundskap om olja.
Nisses mejlbox är het
1963 startade han Jordanfonden som har 200 medlemmar. Nisse förmedlar tips till medlemmarna, han är bollplanket.
– Jag skickar ut tio mejl om dan i snitt med information till nätverkets medlemmar. Som svar får 200 mejl från dom och andra. Min mejlbox går varm.
Jordanfonden har samverkat med BIG i nu 13 noteringar, ett par andra är på väg. BIG leds av Lundingruppens tidigare jurist Erik Nerpin.
Kort bakgrund om Nisse. 1959 började han jobba på SAS. Fria resor ingick i jobbet. Nisse valde bort badorter och sökte sig till främmande platser i Mellanöstern.
– Om jag skulle delta i en tävling med frågor om Mellanöstern skulle jag definitivt vara på pallen, säger han.
Efter SAS-tiden blev han marknadschef på Stim under 18 år (”Jag visste inget om musik”). Jobbet innebar många resor.
Han har varit generalsekreterare och ledamot i Svenska Bordtennisförbundet.
Egentligen tänkte han starta en fotbollsklubb men av en händelse fick han kontakt med bordtennisen.
– Jag var 17 år när jag såg en bordtennisboll för första gången, säger han.
Nisse har en drömresa. Han vil åka till Buhtan, ett kungadöme i södra Asien, i östra delen av Himalaya. ”Det är enda landet i världen med lagtexter som är okej. Ska de styrande skapa en ny lag så måste den lycklighetsprövas. Säger två tredjedelar avfolket nej så blir det ingen lag. Dessutom är all odling där ekologisk”. Foto: Niclas Ejderhov
Skolkamrat med Adolf Lundin
Nisses aktier är ofta oljebaserade. Han var skolkamrat med Adolf Lundin, idag Lundin Petroleum.
Efter åren på Stim startade Nisse oljebolaget Hydrocarbon International. Grauten Oil på Gotland knoppades av. Bolagen noterades på O-listan. En tid senare blev han invald i styrelsen för Lundin Oil.
– Jag hamnade i styrelsen med Adolf Lundin i dåvarande föregångaren till Lundin Petroleum som hette IPC (International Petroleum Corporation) samtidigt som Adolf Lundin satt i mina två oljebolagsstyrelser 1986-1993. Adolf satt i mina styrelser parallellt.
Jordanfondens favoriter i dag är entreprenörsbolag inom ädelmetaller och olja och bra svenska uppfinningar.
Börsen nu då, Nisse?
– Raset kan komma snabbt. I december 2007 skrev jag 100 artiklar till medlemmarna i Jordanfonden, alltid med samma rubrik: ”Skräckens år 2008”. Jag skrev att börsen skulle gå ned med 40 procent. Det blev 42 procent… Den analysen var jag ensam om.
Ängby har 400 aktiva medlemmar. Framtiden ser mörkt ut när det gäller lokalfrågan. Hösten 2019 stänger Vällingbyhallen för renovering som kommer att pågå i minst två år.
– Jag vet inte vart vi ska ta vägen. Stockholms stad satsar bara på AIK, Djurgården och Hammarby. Dessutom har en ny läktare för 70 miljoner kronor byggts på Grimsta (Brommapojkarnas arena). För den summan hade vi fått två hallar.
Det är enda gången under intervjun Nisse ser bekymrad ut. Men något säger mig att han löser det problemet också.
FOTNOT: Hussein efterträddes vid sin död 1999 av sonen Abdullah II, född 1962. Landet har 6,3 miljoner invånare. Enligt FN är Jordanien den arabstat som har bäst lagar när det gäller mänskliga rättigheter.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.
Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC, fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.
Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar