Behövs ingen machotuffing!
Det besynnerliga eller smått underhållande, beroende på om man väljer att se på det, är däremot hur dessa kritiker väljer att använda statistik samt uppfattningen kring vilka lösningar som de väljer att presentera i relation till uppfattningen om att svensk friidrott är sämst när det gäller.
Pumpa in lite jävlaranamma
På nära håll vevas det med fiaskostämpeln i högsta hugg med uppmaningen att det behövs en tuffing till förbundskapten för att slå näven i bordet och pumpa in lite jävlar anamma i det svenska friidrottslandslaget.
Svensk friidrott behöver enligt denne en ny förbundskapten istället för den alldeles kravlösa Torneklint. ”Det behövs en tuffing, lite på Ulf Carlsson-nivå” menar Åke Stolt.
Försöker innerligt förstå huruvida det möjligen kan vara så att kritikerna, vilar sitt resonemang på någon typ av okunskap i relation till fakta och kunskap. Eller handlar det månne om en personlig svårighet att tackla sina egna känslor och förväntningar i uppfattningen om att svensk friidrott borde konkurrera med de största nationerna i världen?
En tänkbar verklighet skulle kunna vara att dessa kritiker, har gått ner sig i devisen kring att ”det var bättre förr”. Något som kanske säger mer om deras egen nulägesstatus samt förmåga att använda statistik i ett synnerligen subjektivt perspektiv. Eller kanske söker de mest gehör genom medveten provokation?
Maskulinitetsnorm
Sannolikt är utspelen ett uttryck för en rådande och inneboende maskulinitetsnorm. Jag menar, används uttryck som ”slå näven i bordet”, ”det behövs en tuffing” “det tröstas och daltas för mycket” så är det nära till hands att anta. Trovärdigt är det inte, men det tåls ändå att bemötas.
Sverige tog noll medaljer VM 2009, 2011, 2015 och OS 2008, 2012 och 2016. Nu tog vi 1 – är det lika med ett fiasko då? Frågan är vilka heta medaljkandidater och topp 8 placeringar som fanns i åtanke?
Det som vissa kritiker inte har förståelse för är att det är omöjligt att beställa ett resultat – inte ens Usain Bolt lyckas med det! Inte i fotboll, ishockey, kampsport eller friidrott. Det stavas SPORT – det går inte att förutse tävlingens eller matchens resultat. Idrottare har bra eller dåliga dagar, med eller utan det lilla extra, ibland stämmer det 100 procent och ibland inte.
Krävs så mycket mer
Och – nej, det räcker inte att förbereda sig hela sommaren för att lyckas – det krävs åratal av långsiktig träning och tävling, något som för alla kantas av såväl lyckade som mindre lyckade tävlingar. Majoriteten av tävlingarna för en friidrottare bjuder inte på det där lilla extra när det gäller resultat. I slutändan är det många faktorer som ska sammanfalla för att lyckas fullt ut.
Visst är det rimligt med målsättningar både när det gäller medaljer och topplaceringar. Men är det verkligen ett uselt resultat att vinna 1 silver, 2 st topp 8 och 7st topp 12?
Av 28 uttagna aktiva presterar 14 en förbättrad placering i resultatlistan jämfört med årsbästa, två hamnar på samma placering som årsbästa.
Absolut inget fiasko
Sett till årsbästa borde Sverige tagiten medalj, 2 topp-8placeringar och 6 topp- 12.
Nu blev verkligenheten 1 medalj, 2 topp 8 och 7 topp 12.
Är detta det stora fiaskot som åsyftas?
Och förresten, Svensk friidrott behöver ingen machotuffing för att ta fler mästerskapsmedaljer, det finns säkerligen ett par personer som gillar tuffa tag, men de flesta idrottare föredrar ett tryggt ledarskap och en ledare som kan göra tydliga avvägningar kring uttagningar och stötta de aktiva i sina prestationer. Det klarar Karin Torneklint galant, även om vissa personer i medier försöker att få det till det omvända, lite på ”tuffa–tag-nivån”.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar