Tänk om, Svenska Skidförbundet!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Svenska Skidförbundet vill inte dela ut placeringspengar i OS och VM till Charlotte Kalla. Inte heller bonuspengen. Orsak?
Charlotte Kalla vallar skidor

Stelbent byråkrati och ”reglerna måste följas” hindrar Förbundet att tänka om, tänka nytt.  Och tänka rätt.

Hur många fler än Charlotte Kalla har gjort så mycket för att öka populäriteten för längdåkning och trollbinda hundratusentals radio-och tv-tittare? Inte många.

Kalla slog igenom när på allvar när hon vann Tour de Ski säsongen 2007-08. Över en natt blev hon allas älskling. 21-åringen från Tärendö i Norrbotten blev en nationalidol. Ett av bevisen - hon fick Jerringpriset 2008.

Hon har deltagit i två olympiska spel, 2010 och 2014, och tagit fem medaljer, varav två guld.

Hon har deltagit i sex världsmästerskap – från 2007 till och med 2017 - och tagit tolv medaljer, varav två guld.

Hon har fått Victoriastipendiet, 2010, på Idrottsgalan 2011 utsågs hon till Årets kvinnliga idrottare 2010. 2010 blev staty i uppväxtorten Tärendö.  2014 fick hon SvD:s Bragdguld.

Dramatik i kubik

Stafetten i OS 2014 tillhör de mest dramatiska ögonblicken i svensk idrottshistoria. Minns ni? Som sista åkare var Charlotte 26 sekunder bakom ledande Krista Lähteenmäki, Finland och Denise Herrmann, Tyskland. Åtta sekunder bakom sig hade hon en segersugen Marit Björgen.

Efter första varvet av två hade hon hunnit i fatt tätduon. Vid den sista hästskokurvan flög hon förbi finskan och tyskan på insidan och skar mållinjen en sekund före Finland och Tyskland. Snacka om bragd! Sveriges första stafettguld för damer i OS sedan 1960 var ett faktum. Sverige hade Kalla-yra.

Genom sitt ödmjuka sätt men framför allt genom sina bedrifter har Charlotte inspirerat hundratals, kanske tusentals ungdomar, både tjejer och killar, att börja åka skidor.

Sedan förra säsongen vill hon och hennes tränare Magnus Ingesson – före detta elitåkare och förbundskapten för både svenska damer och herrar – lägga upp försäsongsträningen efter egna huvuden.

För detta straffas hon. Horribelt!

Många lyckliga stunder

Tänk på vad vi åskådare glatt oss och även lidit med henne. Hjärtflimret förra vintern, bruten stav, fall. Men om vi räkna de lyckliga stunderna blott så är de många, många fler.

Kalla med Ingesson vägrar inte att delta i landslagets försäsongsträning på grund av att de ogillar några personer. De vill helt enkelt göra det på sitt sätt. Tänk er att någon gått fram till Sixten Jernberg och sagt åt honom hur han skulle träna. Den personen hade fått smaka på staven.

Ta Gunde Sven och Thomas Wassberg. Visst, de var med på lägren men tränade efter egna huvuden. Det var först efter karriären som Gunde avslöjade att han fäst en timmerstock runt midjan när han tränade på skidorna hemmavid. Skulle han tagit med sig timmerstocken till träningslägren? Snacka om övervikt.

Charlotte Kalla har ett givet mål med sin träning – att bli bättre. Att sätta segersäkra norskor på plats. Hon gör det på sitt sätt. Om hon lyckas kan hon nynna på Frank Sinatras klassiker ”I did it my way”.

Om hon inte lyckas knäcka norskorna eller om något nytt stjärnskott dyker upp så har hon i alla fall gjort allt hon kunde.

Respektera det, Svenska Skidförbundet!

Läs mer om varför här

Göran Söderlund

Krönikör

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.