Tänk om, Svenska Skidförbundet!

Stelbent byråkrati och ”reglerna måste följas” hindrar Förbundet att tänka om, tänka nytt. Och tänka rätt.
Hur många fler än Charlotte Kalla har gjort så mycket för att öka populäriteten för längdåkning och trollbinda hundratusentals radio-och tv-tittare? Inte många.
Kalla slog igenom när på allvar när hon vann Tour de Ski säsongen 2007-08. Över en natt blev hon allas älskling. 21-åringen från Tärendö i Norrbotten blev en nationalidol. Ett av bevisen - hon fick Jerringpriset 2008.
Hon har deltagit i två olympiska spel, 2010 och 2014, och tagit fem medaljer, varav två guld.
Hon har deltagit i sex världsmästerskap – från 2007 till och med 2017 - och tagit tolv medaljer, varav två guld.
Hon har fått Victoriastipendiet, 2010, på Idrottsgalan 2011 utsågs hon till Årets kvinnliga idrottare 2010. 2010 blev staty i uppväxtorten Tärendö. 2014 fick hon SvD:s Bragdguld.
Dramatik i kubik
Stafetten i OS 2014 tillhör de mest dramatiska ögonblicken i svensk idrottshistoria. Minns ni? Som sista åkare var Charlotte 26 sekunder bakom ledande Krista Lähteenmäki, Finland och Denise Herrmann, Tyskland. Åtta sekunder bakom sig hade hon en segersugen Marit Björgen.
Efter första varvet av två hade hon hunnit i fatt tätduon. Vid den sista hästskokurvan flög hon förbi finskan och tyskan på insidan och skar mållinjen en sekund före Finland och Tyskland. Snacka om bragd! Sveriges första stafettguld för damer i OS sedan 1960 var ett faktum. Sverige hade Kalla-yra.
Genom sitt ödmjuka sätt men framför allt genom sina bedrifter har Charlotte inspirerat hundratals, kanske tusentals ungdomar, både tjejer och killar, att börja åka skidor.
Sedan förra säsongen vill hon och hennes tränare Magnus Ingesson – före detta elitåkare och förbundskapten för både svenska damer och herrar – lägga upp försäsongsträningen efter egna huvuden.
För detta straffas hon. Horribelt!
Många lyckliga stunder
Tänk på vad vi åskådare glatt oss och även lidit med henne. Hjärtflimret förra vintern, bruten stav, fall. Men om vi räkna de lyckliga stunderna blott så är de många, många fler.
Kalla med Ingesson vägrar inte att delta i landslagets försäsongsträning på grund av att de ogillar några personer. De vill helt enkelt göra det på sitt sätt. Tänk er att någon gått fram till Sixten Jernberg och sagt åt honom hur han skulle träna. Den personen hade fått smaka på staven.
Ta Gunde Sven och Thomas Wassberg. Visst, de var med på lägren men tränade efter egna huvuden. Det var först efter karriären som Gunde avslöjade att han fäst en timmerstock runt midjan när han tränade på skidorna hemmavid. Skulle han tagit med sig timmerstocken till träningslägren? Snacka om övervikt.
Charlotte Kalla har ett givet mål med sin träning – att bli bättre. Att sätta segersäkra norskor på plats. Hon gör det på sitt sätt. Om hon lyckas kan hon nynna på Frank Sinatras klassiker ”I did it my way”.
Om hon inte lyckas knäcka norskorna eller om något nytt stjärnskott dyker upp så har hon i alla fall gjort allt hon kunde.
Respektera det, Svenska Skidförbundet!
Läs mer om varför här
Göran Söderlund
Krönikör
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar