Filmen ger fel bild av Borg

Unge Björn Borg framställs som en bråkstake ingen ville ha att göra med för att sedan bli introvert och ångestfylld.
Det stämmer inte.
Hans tränare Lennart ”Labbe” Bergelin framstår som en beräknande typ och deras relation tycks ha varit spänd och fylld av konflikter.
Det är fel.
Ändå är det filmsekvenser som ger denna felaktiga bild publiken kommer att ha på näthinnan då de lämnar biosalongen.
Det är olyckligt.
Jo, jag vet att det är en fiction men en film som samtidigt gör anspråk på att framställa personer och verkligheten på ett rättvisande sätt måste också ha gjort större ansträngningar för att leva upp till detta än vad som varit fallet här.
Det räcker inte på långa vägar att Sverrir Gudnason förutom i blicken är mycket lik Borg.
Så var det inte
Att filmen har fått mycket bra recensioner är en sak – smaken är ju som baken - men när recensenter påstår att filmen är verklighetstrogen förleds vi att tro att det var just så där det var.
Under rubriken ”Björn Borg har all anledning att vara stolt” skriver Expressens Maria Brander bland annat: ”Borg” härmar verkligheten med nästan skrämmande exakthet, och tennisscenerna är en teknisk triumf mätt i realism och skådespelarglöd”.
Brander – född 1980 - skriver vidare:
”Där bor en tomhet och ett vemod i ”Borg” som letar sig in i kroppen”.
Den meningen är däremot klockren. Just tomhet och vemod fyllde i alla fall mig efter den en timme och 40 minuter långa filmen.
Tomhet, vemod och ovanpå det en underlig känsla av att jag kanske lever med minnen från juniortiden som inte alls stämmer med verkligheten. Att Lars Ohly hade tydliga och starka minnen av att han spelat fotboll med Nacka Skoglund (tills det bevisades att han inte gjort det) visar ju att minnet kan svikta.
Har därför pratat med ett femtontal personer som lärde känna Björn under de tidiga junioråren och några av dem såg honom också på nära håll senare i karriären.
Fel bild av Borg
Ingen av dem tycker att Björn görs rättvisa i filmen. Han var visserligen inte den mest sociala i Salk-gänget men inte heller den mest inbundne. En bra och sjyst kompis. Han var en vinnarskalle som under en tid hade svårt att kontrollera sitt humör.
Han hade stöttande men inte pushande föräldrar vilket bara förstärker bilden av att han inte stack ut med annat än sin tennis. En helt vanlig ung kille alltså, ja, frånsett då att han var mycket bättre än sina jämnåriga och bättre än också många av de äldre. Och så tränade han hårdare än alla andra.
Tennisen var hans liv. Björn verkligen älskade sporten.
Av det syns inte ett spår i filmen.
I stället får vi se en introvert och ångestfylld kille som mer verkar lida än njuta av sin tillvaro och som mådde illa av nervositet då han som 15-åring skulle göra DC-debut.
I själva verket var det då Björn visade den mentala styrka som kom att känneteckna hans karriär. Björn brukade skämta och ha lite hyss för sig men gick in i bubblan i samma stund som han blev uttagen att spela.
”Labbe” var DC-kapten och de två kom att ha en lång relation. I filmen förefaller den ha varit ansträngd och konfliktfylld när det egentligen handlade om ett fint kompisskap mellan två personer som gillade och uppskattade varandra. Bergelin var en glad och varm person och det gör ont att se den påhittade scenen då han handgripligen ger sig på Björn.
Den beskrivningen är upprörande och stötande.
Blir kassasuccé?
Tennisälskare världen över har sett fram emot den här filmen.
Den har sålts till 153 länder.
Kanske blir den en kassasuccé.
Recensionern i Sverige har varit översvallande och många i publiken stod upp och applåderade efter den förhandsvisning jag själv lämnade med tomhet och vemod i kroppen.
Det positiva mottagandet är förstås roligt på ett sätt och inte minst visar det vilken stor tennisikon Björn Borg är.
Det var ju också därför filmskaparna vågade sig på det här projektet.
Det kunde ha blivit fantastiskt om bara de ansvariga förstått att sagan om Björn Borg och hans makalösa karriär mått bäst av att berättas som den är – i verkligheten.
Då hade filmen också blivit vad filmskaparna avsåg: en hyllning till Björn Borg.
Nu blev den något helt annat.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.
MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.
Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess.
I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!
Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta
Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend?
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.