Anna Holmlunds första framträdande

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
I morgon inviger Alnö Skidklubb sin nya 1 300 meter långa, asfalterade motionsslinga och klubbstuga. En investering på drygt fem miljoner kronor. Det är inga dåliga snöstjärnor som kommer för att klippa bandet: Anna Holmlund och Charlotte Kalla.
Anna Holmlund i aktion vid världscuptävlingen i skicross i Idre, februari 2016. Foto: Christine Olsson / TT

– Det är fantastiskt vilket celebert besök vi får, säger klubbens ordförande Elin Östlund.

Skidstjärnorna behöver inte åka långt: både Anna och Charlotte bor i Sundsvall.

Det blir skicrossåkaren Anna Holmlunds första officiella framträdande efter den svåra olyckan i italienska Innichen den 19 december i fjol. Det var under ett träningsåk som Anna fick ett felskär, föll och slog i huvudet. En olycka som höll på att kosta henne livet.

I dag bor hon efter en lång tid på sjukhus i egen lägenhet i Sundsvall. Anna har assistanshjälp dygnet runt. Den 3 oktober fyllde Anna 30 år. Idrottens Affärer ringde samma dag hennes pappa Lars, välkänd skidprofil i Medelpad.

– Vi sitter i bilen och har varit på 30-årsfest med Anna. Hon sitter i baksätet, sa han.

– Grattis Anna, ropade jag och fick ett tack som svar.

Ingen intervju

Vi pratade om invigningen.

– Går det att göra en intervju med Anna, undrade jag.

– Nej, nej, svarade Lars.

Han ville inte heller ge någon intervju. Lars Holmlund sa när jag ringde lite senare att han har varit väldigt sparsam med kommunikéer om Annas hälsa.

– Jag har kanske skickat ut sex kommunikéer. Alla i samband med att läkarna har haft någonting att säga, förklarar han.

Den nya klubbstugan för Alnö Skidklubb. Foto: Alnö Skidklubb

Alnö Skidklubbs nya klubbstuga är handikappanpassad. Ett skäl till att Anna är på plats i morgon. På plats finns också landshövdingen Gunnar Holmgren.

Den enda tidning som fått en intervju med Anna efter olyckan är Dagens Nyheter som besökte henne i juni. Hon sa tre ord:

– Hoppa, springa, sen.

Vann världscupen två gånger

Anna var en av de stora stjärnorna i skicross. Hon vann världscupen 2010-2011 och 2015-2016. Sedan hennes världscupkarriär inleddes 2009 vann hon 16 gånger och hade 33 pallplatser på 67 starter i världscupen. Hon tog brons i Sotji-OS 2014.

Hjärnskadorna hon ådrog sig i fallet bedömdes vara tregradig på fyrgradig skala. Vid fyra är man hjärndöd.

Hon operades akut i Bozano i Italien. Den 27 december flögs hon nedsövd med helikopter till Karolinska i Stockholm. Den 9 februari fördes hon till Danderyds sjukhus. Och i juli kunde hon resa hem till Sundsvall.

Anna gör hela tiden små framsteg. I mitten av mars började hon känna igen folk och minnas.

”VÖN” om framtiden

Hennes fästman Victor Öhling Norberg, kallad ”VÖN” blev världsmästare i skicross i Sierra Nevada i mars. I en stor intervju i SportExpressen i söndags talar han både ömsint och rättframt hur han upplever förhållandet idag.

– Jag älskar henne fortfarande lika mycket som jag gjorde innan. Det är ingenting man bara kan slå av, säger han.

Han berättar att efter Annas olycka var han slut i huvudet och helt utmattad. Han och Anna pratar i telefon med varann nästan varje dag. Ofta flera gånger då hennes minne sviktar.

– Jag kan prata med henne om olyckan, framtiden och hennes mål. Hon förstår det just då men man kanske måste förklara det igen några timmar senare eller nästa dag. Det gör det väldigt jobbigt både för henne och oss anhöriga, sa ”VÖN” till SportExpressen.

Om framtiden sa han:

– Vi får se hur det blir. Hon behöver oerhört långt tid i sin rehabilitering.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.