Östersunds betydelse på många plan
Det är lätt att tro att sextrakasserier och #metoo bara hör hemma i media- och i sportvärlden. Men det är att göra det väldigt enkelt för sig. Personer som tror att de får bete sig hur som helst mot andra finns överallt, skriver Cecilia Giertta

För många år sen i en annan arbetsmiljö fanns det en person som var jäkligt jobbig. Ja, rent av elak. Hen mobbade den som hade en annan åsikt, hen hånskrattade åt nya idéer, jagade nya nattkamrater varje kväll vi var ute på resa, hen tog och gav aldrig.
Ingen satte tydliga regler
Efter några år omplacerades hen. ”Det här går inte längre” förklarade till slut hens chef. Personen i fråga såg ut dom ett levande frågetecken. Hen hade trott att det var så här arbetsgivaren ville att hen skulle vara. Ingen hade brytt sig att nån gång under alla år prata med hen om vilka regler som gällde, vad som var ok och vad som inte var ok.
Jag tänker mycket på det nu under #metoo och alla avslöjanden som kommer. Inte för att jag på nåt sätt vill försvara svinaktigt beteende och övergrepp, långt därifrån, jag liksom de flesta kvinnor har drabbats flera gånger. Men jag tänker att många chefer inte tagit sitt ansvar och faktiskt talat om vad som gäller, vilka värdegrunder företaget har, vad som gäller och hur vi bemöter varandra.
Mediebranschen ett avskräckande exempel
Samma sak med anställningsförhållanden. I medievärlden är de förstås avgörande. På en osäker arbetsmarknad, med korta inhopp, korta vikariat och absolut ingen möjlighet att kunna planera sitt liv eller ens kunna drömma om fast och trygg anställning, är mediebranschen ett avskräckande exempel på hur det inte ska vara, hur det inte får vara. Ansvarslösa chefer och ägare, som inte kan eller vågar eller orkar ta i frågan, för dom känner den inte som sin. Så långt borta är de från verkligheten för de flesta av de anställda.
Inte konstigt att avarter av mänskligt beteende kan uppkomma. Cheferna kan till och med tyvärr vara de som sätter agendan för detta svineri.
Finns i alla branscher
Men att tro att svinaktiga beteenden inte finns i andra branscher är verkligen att svära sig fri från ansvar. På de arbetsplatser där det finns makt, där tillgången till makt beror på hur väl man spelar sina kort och hur väl man orkar smila mot rätt personer, där finns trakasserier och sex-diton. Och som boende i Stockholm drabbas man alltför ofta av helstripade mindre lastbilar med nakna kvinnosköten och bröst som gör reklam för nån klubb. Hur kan man inte känna sig trakasserad av det!?
Det här behövs: ledare som tar ansvar
Och hur hör nu dessa åsikter ihop med Idrottens Affärer?
Jag sitter och tittar på Atletico Bilbao och Östersund. Ser hur det lilla laget från norra Sverige spelar tryggt och säkert, litar på varandra, vet hur bollen ska spelas, har en ledare som inte är rädd för att prata värdegrunder. Spelare från många håll i världen klarar på sin arbetsplats, fotbollsplanen och omklädningsrummet, av att göra det inte många andra gör, ha civilkurage. Och det är det som är grejen. Oavsett hur matchen slutar den här gången.
Tar man ansvaret som ledare/chef och tydligt talar om vad som gäller, för både stjärnor, och vattenbärare som är lika viktiga i ett lag/team, slipper man åtminstone en del av avarterna. Att klubben tar ansvar för att motverka sexuellt våld via sin hemsida är självklart. Om alla gjorde så, kanske kan vi slippa sexuella trakasserier, mobbing och översitteri.
För övrigt. Sarah Sjöström. Bästa idrottskvinnan i Europa. En sån prestation! Grattis.
Mest lästa just nu
Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.
Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.
Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden
Plötsligt har han fått en skandal i knäet.
- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar