Östersunds betydelse på många plan
Det är lätt att tro att sextrakasserier och #metoo bara hör hemma i media- och i sportvärlden. Men det är att göra det väldigt enkelt för sig. Personer som tror att de får bete sig hur som helst mot andra finns överallt, skriver Cecilia Giertta

För många år sen i en annan arbetsmiljö fanns det en person som var jäkligt jobbig. Ja, rent av elak. Hen mobbade den som hade en annan åsikt, hen hånskrattade åt nya idéer, jagade nya nattkamrater varje kväll vi var ute på resa, hen tog och gav aldrig.
Ingen satte tydliga regler
Efter några år omplacerades hen. ”Det här går inte längre” förklarade till slut hens chef. Personen i fråga såg ut dom ett levande frågetecken. Hen hade trott att det var så här arbetsgivaren ville att hen skulle vara. Ingen hade brytt sig att nån gång under alla år prata med hen om vilka regler som gällde, vad som var ok och vad som inte var ok.
Jag tänker mycket på det nu under #metoo och alla avslöjanden som kommer. Inte för att jag på nåt sätt vill försvara svinaktigt beteende och övergrepp, långt därifrån, jag liksom de flesta kvinnor har drabbats flera gånger. Men jag tänker att många chefer inte tagit sitt ansvar och faktiskt talat om vad som gäller, vilka värdegrunder företaget har, vad som gäller och hur vi bemöter varandra.
Mediebranschen ett avskräckande exempel
Samma sak med anställningsförhållanden. I medievärlden är de förstås avgörande. På en osäker arbetsmarknad, med korta inhopp, korta vikariat och absolut ingen möjlighet att kunna planera sitt liv eller ens kunna drömma om fast och trygg anställning, är mediebranschen ett avskräckande exempel på hur det inte ska vara, hur det inte får vara. Ansvarslösa chefer och ägare, som inte kan eller vågar eller orkar ta i frågan, för dom känner den inte som sin. Så långt borta är de från verkligheten för de flesta av de anställda.
Inte konstigt att avarter av mänskligt beteende kan uppkomma. Cheferna kan till och med tyvärr vara de som sätter agendan för detta svineri.
Finns i alla branscher
Men att tro att svinaktiga beteenden inte finns i andra branscher är verkligen att svära sig fri från ansvar. På de arbetsplatser där det finns makt, där tillgången till makt beror på hur väl man spelar sina kort och hur väl man orkar smila mot rätt personer, där finns trakasserier och sex-diton. Och som boende i Stockholm drabbas man alltför ofta av helstripade mindre lastbilar med nakna kvinnosköten och bröst som gör reklam för nån klubb. Hur kan man inte känna sig trakasserad av det!?
Det här behövs: ledare som tar ansvar
Och hur hör nu dessa åsikter ihop med Idrottens Affärer?
Jag sitter och tittar på Atletico Bilbao och Östersund. Ser hur det lilla laget från norra Sverige spelar tryggt och säkert, litar på varandra, vet hur bollen ska spelas, har en ledare som inte är rädd för att prata värdegrunder. Spelare från många håll i världen klarar på sin arbetsplats, fotbollsplanen och omklädningsrummet, av att göra det inte många andra gör, ha civilkurage. Och det är det som är grejen. Oavsett hur matchen slutar den här gången.
Tar man ansvaret som ledare/chef och tydligt talar om vad som gäller, för både stjärnor, och vattenbärare som är lika viktiga i ett lag/team, slipper man åtminstone en del av avarterna. Att klubben tar ansvar för att motverka sexuellt våld via sin hemsida är självklart. Om alla gjorde så, kanske kan vi slippa sexuella trakasserier, mobbing och översitteri.
För övrigt. Sarah Sjöström. Bästa idrottskvinnan i Europa. En sån prestation! Grattis.
Mest lästa just nu
En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Svensk fotbolls nyvalde ordförande Simon Åström, 42 år, fick redan första dagen på det nya jobbet en rejäl käftsmäll. Aldrig tidigare har Luxembourg, 92:a lag på FIFA:s världsranking, besegrat ett svenskt landslag.
Nu har det hänt, i den första av fyra vänskapsmatcher inför höstens VM kval föll danskfödde Jon Dahl Tomassons svenska landslag med 1-0. Ett historiskt magplask för blågult – och vad värre är.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar