Den nya, annorlunda idrotten är här

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Den svenska folkrörelsemodellen fungerar om den reformeras”. Det sa Björn Eriksson i en paneldiskussion i Göteborg tidigare i år. Just det där med reformering genomsyrade konferensen. Det stod klart att svensk idrott befinner sig i en förändringsfas – den är därtill nödd och tvungen.

Alexandra / CC0

Bland annat beror detta på att idrott inte längre behöver vara synonymt idrottsrörelsen. Det beror också på att idrottsrörelsen inte riktigt är up to date för att möta de preferenser, trender och problem som finns i dagens samhälle.

För att göra det behöver idrottsrörelsen bryta ner barriärer och titta på vad som händer i vad jag benämner gränszonerna.

En gränslöshet

Jag har tidigare skrivit en krönika om gränszoner och om detta talade jag på konferensen. Mitt anförande hade rubriken ”Tänk utanför boxen – Betydelsen av idrottens gränszoner”.

Det finns såväl rumsliga som organisatoriska gränszoner, men också gränszoner som har med aktiviteter att göra.

Idrottens rumsliga gränszoner är till exempel de ytor som ligger i anslutning till idrottsytorna/platserna och som kan vara helt avgörande för om vi väljer att komma till platsen, uppehålla oss där och kanske ta steget ut på idrottsytan.

Det handlar om att minska såväl de fysiska som mentala barriärerna kring de fysiska aktiviteterna. Dock är det inte givet vem som bör ansvara för de rumsliga gränszonerna.

Nytt mot gammalt

Organisatoriska gränszoner är där olika organisatoriska logiker och praktiker möts och nya organisationsformer skapas (t ex i form av så kallade hybridorgansationer vilket vi får mer kunskap och en växande litteraturflora om hela tiden).

Jag vill betona den ökade betydelsen av vad jag benämner semiorganiserade verksamheter – i gränszonen mellan det organiserade och spontana. De nya organisationsformerna ställer till det när det gäller regelverk, bidragssystem etc. Här har vi stora utmaningar inför framtiden.

Även gränserna mellan olika fysiska aktiviteter börjar (eller bör) luckras upp.

  • Nya idrottsgrenar som kombinerar drag från olika idrotter växer fram,
  • nya lekfulla motionsformer växer fram,
  • tidigare naturorienterade aktiviteter flyttar in i stan,
  • inomhusaktiviteter flyttar ut och utomhusaktiviteter flyttar in.

Sammantaget – med nya, mer flexibla aktiviteter får vi behov av, eller möjlighet, att skapa nya rumsliga strukturer. Kombinerade sparkcykel- och skateanläggningar, parkourbanor, innovativa utegym, trampolinparker, runda bollplaner är några exempel.

Även de organisatoriska strukturerna utmanas. Och därtill idrottsbegreppet. Vad är en idrott?

Många är positiva

Vi befinner oss onekligen i en tid av förändring påverkade både av det som pågår i Sverige och internationellt. När jag tittar igenom programmet för Träffpunkt Idrott noterar jag att många av föredragen rör sig i gränszonerna och handlar om sådant som inte helt och hållet faller inom den traditionella föreningsidrotten, vilket jag inte upplevde när jag senast var på konferensen för några år sedan.

Konferensen Träffpunkt Idrott visade att många inom idrottssektorn är redo att tänka nytt och utveckla. Att tänka nytt, luckra upp strukturer, hitta nya samverkansformer handlar om olika former av ”sport management”.

Sport management som kunskapsfält har blivit allt hetare i Sverige de senaste tio åren, men fortfarande finns det mycket att göra och lära från andra länder. Samtidigt finns det mycket i det svenska sättet att tänka kring och organisera idrott som är värt att värna och berätta om.

Den dialog som frodades under konferensen måste leva vidare i såväl nationella som internationella sammanhang. Ett sådant sammanhang är The European Sport Management Conference. Konferensen är en årlig konferens som The European Association for Sport Management (EASM) står bakom.

Konferens i Malmö

Årets upplaga av konferensen hålls i Malmö och har temat Managing Sport in a Changing Europe. Temat ska reflektera de förändringsprocesser och utmaningar som pågår inom idrotten och samhället i stort, och som måste hanteras av idrottens organisationer på olika nivåer. Det kan t ex handla om frågor kopplade till segregering, migration, integration, mångkulturalism och inaktivitet.

Konferensen den 5-8 september förväntas locka ca 500 konferensdelegater från olika idrottsrelaterade sektorer i Sverige, Europa och övriga världen. Det blir ett utmärkt tillfälle att skapa kontakter och få nya perspektiv på idrotten, dess utmaningar och lösningar samt att presentera svensk idrottsvetenskap och idrott.

Den 6 september kommer det att finnas ett specialprogram som är framtaget tillsammans med och för verksamma inom idrottsorganisationer på olika nivåer, i Sverige och andra länder. Detta är uppbyggt kring temat Rethinking sport for all – Inclusion and integration.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…

Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Nu har det hänt igen.  En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.

– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.