Se upp för falska Stadion-biljetter
Bästa startfältet på flera år. Det bäddar för publikfest i söndagens gala i friidrott på Stockholms stadion. Gala-generalen Jan Kowalski hade redan på fredagen galan ekonomiskt i hamn.
– Med 11 000 sålda biljetter har vi passerat ”break even”. Förutsättningar finns för utsålda läktare, cirka 12 800 åskådare, berättar Jan Kowalski, ordförande för Stadionklubbarna, 14 till antalet, som arrangerar galan.
För första gången sedan 2011 och dåvarande DN-galan med Jamaicas Usain Bolt som det stora dragplåstret, kan den svenska Diamond Legue-galan fyllas till sista plats.
Falska biljetter i omlopp
Suget efter biljetter är så stort att Jan Kowalski varnar för att falska ”plåtar” kan vara i omlopp.
– Vi har indikationer på det, och jag poängterar att endast biljetter köpta hos tickster.com är giltiga. De som har inhandlat biljetter på annat håll kommer inte in, meddelar Jan Kowalski.
Titelsponsor är byggföretaget Bauhaus, tävlingsansvarig är Ulf Saletti i samarbete med Daniel Wessfeldt och Stina Funke.
Efter några magra år, och till och med hot om nedläggning, vändes minussiffror till plus under 2017 års gala. Nya svenska stjärnor, som Lovisa Lindh på 800 meter samt ett förändrat koncept riktat mot barnfamiljer och tävlingar på dagtid på söndagar har vänt en negativ trend.
13 grenar avgörs
Galan omsätter i år cirka 15 miljoner kronor, varav 500 000 kronor är bidrag från Stockholm stad. Den tidsmässiga närheten till Bislett Games i Oslo, avgjordes i torsdags, är gynnsam för Bauhaus-galan.
– Visst är det så, vi kan dela en del kostnader, bland annat vad gäller resor, säger Jan Kowalski.
Under söndagseftermiddagen avgörs 13 Diamond League-grenar, den totala prissumman är 3,3 miljoner svenska kronor. I varje gren tävlas om 30 00 dollar eller cirka 250 000 kronor. Varje grenvinnare erhåller 10 000 dollar eller cirka 85 000 kronor. Nivån är densamma som under 2017.
Individuella startersättningar, till galans största stjärnor förekommer, men är inget som kommenteras från arrangörshåll.
Världens friidrottselit har sedan 1967 haft ett årligt stopp på 1912 års OS-arena, till en början med Dagens Nyheter som samarbetspartner till Stadionklubbarna.
Världsrekord i världsrekord
DN-galans primus och ”galageneral” var Sixten Borg, med unika kontakter i friidrottsvärlden och en stor beundrare av Nya Zeelands dåvarande löparkung, Peter Snell. Han ville bjuda Stockholms-publiken på något extra, bjöd in Snell, denne tackade ja men missade premiärgalan 1967 på grund av skada.
Borg och DN gav inte upp och DN-galan blev en institution varje sommar. Stadions rykte som världsrekordarena spreds och fram till i dag har hela 83 världsrekord noteras inom den gamla Stadionborgen, ingen annan arena kan skryta med så många.
Det senaste världsrekordet noterade Danmarks Kenya-födde Wilson Kipketer på 800 meter 1997 med tiden 1,41,73. Patrik Sjöbergs 2,42 i höjd från 1987 är det senaste svenska rekordet. Det kanske mest bejublade världsrekordet är hemmalöparen Anders Gärderuds 8,09,8 på 3 000 m hinder från 1976.
I svart kubbhatt gjorde diskuskastaren Richard Bruch (1946-2011) entré 1972. Han lämnade som världsrekordman med 68,48 meter, efter kontrollmätning på Rickys begäran!
Omöjligt världsrekord i diskus?
Diskus blir ett också huvudnummer 27 år senare. Nu med Daniel Ståhl i rekordjakt. Världsrekordet i dag lyder på 74,08 och innehas av Jürgen Schult, dåvarande Östtyskland, från 1986 och anses omöjligt att slå på grund av dopningsmisstankar. Ståhl har som längst kastat 71,29 meter från 2017.
25 aktiva har antingen OS eller VM-guld på sina CV:n i söndagens gala, bland annat USA:s Sam Kendricks i stav som får möta svenska juniorlöftet Armand ”Mondo” Duplantis.
– Jag vill verkligen hoppa högt på Stadion, jag tror förutsättningarna blir de allra bästa, sade ”Mondo” vid en presskonferens inför galan.
Från Norge kommer unge Karsten Warholm, 22 år, tidernas yngste världsmästare på den svåra grenen 400 m häck. I vår har Warholm fått konkurrens i Abderrahman Samba, Qatar, som gjort 47,57 och vann före norrmannen i Oslo i torsdags.
Plus i kassaskrinet
I damernas höjd bjuds på Rysslands Mariya Lasitskene, två raka VM-guld. Här får hon möta bland annat Börje Salmings dotter, Bianca Salming, som egentligen tävlar i mångkamp men här hoppar höjd, med 1,88 cm som personbästa.
I herrarnas längd finns Luvo Manyonga, Sydafrika på plats, det största utropstecknet under 2017, med personbästa 8,65 meter. Kanske kan han utmana Mike Powells 8,95, världsrekord från 1991.
– Det finns många nya spännande namn i internationell friidrott, och i svensk friidrott blåser det en stark medvind. Utöver Lovisa Lind och ”Mondo” har vi Meraf Batha och Kalle Berglund för att nämna några, poängterar Jan Kowalski.
Han vill inte spekulera i hur stort det ekonomiska överskottet beräknas bli.
– Vi kan i varje fall redovisa plussiffror på söndagskvällen det känns bra, avslutar Jan Kowalski.
Mest lästa just nu
Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna. Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...
En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.
Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.
Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar