Se upp för falska Stadion-biljetter

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Bästa startfältet på flera år. Det bäddar för publikfest i söndagens gala i friidrott på Stockholms stadion. Gala-generalen Jan Kowalski hade redan på fredagen galan ekonomiskt i hamn.

Sveriges Susanna Kallur efter damernas 100m häck under 2016-års-upplagan av Bauhausgalan på Stockholms stadion. Foto: Maja Suslin / TT

– Med 11 000 sålda biljetter har vi passerat ”break even”. Förutsättningar finns för utsålda läktare, cirka 12 800 åskådare, berättar Jan Kowalski, ordförande för Stadionklubbarna, 14 till antalet, som arrangerar galan.

För första gången sedan 2011 och dåvarande DN-galan med Jamaicas Usain Bolt som det stora dragplåstret, kan den svenska Diamond Legue-galan fyllas till sista plats.

Falska biljetter i omlopp

Suget efter biljetter är så stort att Jan Kowalski varnar för att falska ”plåtar” kan vara i omlopp.

– Vi har indikationer på det, och jag poängterar att endast biljetter köpta hos tickster.com är giltiga. De som har inhandlat biljetter på annat håll kommer inte in, meddelar Jan Kowalski.

Titelsponsor är byggföretaget Bauhaus, tävlingsansvarig är Ulf Saletti i samarbete med Daniel Wessfeldt och Stina Funke.

Efter några magra år, och till och med hot om nedläggning, vändes minussiffror till plus under 2017 års gala. Nya svenska stjärnor, som Lovisa Lindh på 800 meter samt ett förändrat koncept riktat mot barnfamiljer och tävlingar på dagtid på söndagar har vänt en negativ trend.

13 grenar avgörs

Galan omsätter i år cirka 15 miljoner kronor, varav 500 000 kronor är bidrag från Stockholm stad. Den tidsmässiga närheten till Bislett Games i Oslo, avgjordes i torsdags, är gynnsam för Bauhaus-galan.

– Visst är det så, vi kan dela en del kostnader, bland annat vad gäller resor, säger Jan Kowalski.

Under söndagseftermiddagen avgörs 13 Diamond League-grenar, den totala prissumman är 3,3 miljoner svenska kronor. I varje gren tävlas om 30 00 dollar eller cirka 250 000 kronor. Varje grenvinnare erhåller 10 000 dollar eller cirka 85 000 kronor. Nivån är densamma som under 2017.

Individuella startersättningar, till galans största stjärnor förekommer, men är inget som kommenteras från arrangörshåll.

Världens friidrottselit har sedan 1967 haft ett årligt stopp på 1912 års OS-arena, till en början med Dagens Nyheter som samarbetspartner till Stadionklubbarna.

Världsrekord i världsrekord

DN-galans primus och ”galageneral” var Sixten Borg, med unika kontakter i friidrottsvärlden och en stor beundrare av Nya Zeelands dåvarande löparkung, Peter Snell. Han ville bjuda Stockholms-publiken på något extra, bjöd in Snell, denne tackade ja men missade premiärgalan 1967 på grund av skada.

Borg och DN gav inte upp och DN-galan blev en institution varje sommar. Stadions rykte som världsrekordarena spreds och fram till i dag har hela 83 världsrekord noteras inom den gamla Stadionborgen, ingen annan arena kan skryta med så många.

Det senaste världsrekordet noterade Danmarks Kenya-födde Wilson Kipketer på 800 meter 1997 med tiden 1,41,73. Patrik Sjöbergs 2,42 i höjd från 1987 är det senaste svenska rekordet. Det kanske mest bejublade världsrekordet är hemmalöparen Anders Gärderuds 8,09,8 på 3 000 m hinder från 1976.

I svart kubbhatt gjorde diskuskastaren Richard Bruch (1946-2011) entré 1972. Han lämnade som världsrekordman med 68,48 meter, efter kontrollmätning på Rickys begäran!

Omöjligt världsrekord i diskus?

Diskus blir ett också huvudnummer 27 år senare. Nu med Daniel Ståhl i rekordjakt. Världsrekordet i dag lyder på 74,08 och innehas av Jürgen Schult, dåvarande Östtyskland, från 1986 och anses omöjligt att slå på grund av dopningsmisstankar. Ståhl har som längst kastat 71,29 meter från 2017.

25 aktiva har antingen OS eller VM-guld på sina CV:n i söndagens gala, bland annat USA:s Sam Kendricks i stav som får möta svenska juniorlöftet Armand ”Mondo” Duplantis.

– Jag vill verkligen hoppa högt på Stadion, jag tror förutsättningarna blir de allra bästa, sade ”Mondo” vid en presskonferens inför galan.

Från Norge kommer unge Karsten Warholm, 22 år, tidernas yngste världsmästare på den svåra grenen 400 m häck. I vår har Warholm fått konkurrens i Abderrahman Samba, Qatar, som gjort 47,57 och vann före norrmannen i Oslo i torsdags.

Plus i kassaskrinet

I damernas höjd bjuds på Rysslands Mariya Lasitskene, två raka VM-guld. Här får hon möta bland annat Börje Salmings dotter, Bianca Salming, som egentligen tävlar i mångkamp men här hoppar höjd, med 1,88 cm som personbästa.

I herrarnas längd finns Luvo Manyonga, Sydafrika på plats, det största utropstecknet under 2017, med personbästa 8,65 meter. Kanske kan han utmana Mike Powells 8,95, världsrekord från 1991.

– Det finns många nya spännande namn i internationell friidrott, och i svensk friidrott blåser det en stark medvind. Utöver Lovisa Lind och ”Mondo” har vi Meraf Batha och Kalle Berglund för att nämna några, poängterar Jan Kowalski.

Han vill inte spekulera i hur stort det ekonomiska överskottet beräknas bli.

– Vi kan i varje fall redovisa plussiffror på söndagskvällen det känns bra, avslutar Jan Kowalski.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.