Internationella skidförbundet har vallat fel
När, var, hur? TV - bolagen styr mycket inom idrotten, det är välkänt sedan länge. I vinterns längdskidåkning blir det extremt. Satsningen på korta lopp är gigantisk. Längdskidåkningen går från att vara en konditionssport till något annat. Men Thomas Wassberg har en idé.
-Idag kör herrarna en 5-mil under två timmar. Varför inte införa en sträcka på sex eller sju mil så vi får se vilka som är mest uthålliga.
27 lopp på kort , 1 på lång distans
Ska damerna köra fyra mil stället för som max tre nu?
- Mja, kanske det, säger Thomas, som kommer att vara på plats i Seefeld, Österrike, när VM avgörs 19 februari-3 mars.
Världscupen i längdskidor startar i Ruka, Finland 24-25 november. Men de aktiva är långtifrån nöjda med programmet: 12 sprinterlopp, 14 lopp på 10/15 kilometer, 1 lopp på 15/30 kilometer, 1 lopp på 30/50 kilometer. Därutöver två sprintstafetter och två traditionella stafetter.
Bäddat för sprinters
Lång-gnuggare som Martin Johnsrud Sundby och Daniel Rickardsson har lätt för att hålla sig för skratt. Däremot slickar sig sprintfenomenet Johannes Höflot Kläbo om munnen. Och Calle Halvfarsson förklarar sig nöjd. Han gillar korta distanser.
Är det TV:s fel att det blivit fler kortare lopp och sprint?
Niklas Jonsson är Sveriges representant i Fis längdkommitté. Han köper inte det resonemanget.
- Inför förra säsongen tog vi bort 10 kilometer för herrarna och 5 kilometer för damerna. Skulle vi ha 5-mils-och 3-milslopp oftare snackar vi om sändningstid på sex timmar med upp-och eftersnack för två lopp. Det skulle bli nästan omöjligt att få in i tv-tablåerna.
Ett herrlopp på 10 km tar 21-22 minuter, 5 km för damerna 11-12 minuter. Dessa försvinner till förmån för kortaste distansloppen blir 15 km (33-35 min) och 10 km för damer (24-25 min).
Mycket ska gå snabbt
- Att det blivit fler kortare distanser har med samhällsutvecklingen att göra. Mycket ska gå snabbt numera. Allt är inte TV:s fel. Vi försöker paketera så klokt som möjligt. Men självklart ska vi värna traditionen att längdåkning är en konditionsidrott, säger Niklas, och tillägger:
- Vinterstudion är oerhört viktig för oss. Det är längdskidåkningens räddning.
Torbjörn Nordvall, som var presschef på Svenska skidförbundet under elva år, han slutade 2016, är idag frilans och Charlotte Kallas presskontakt.
”Slaktar ett kulturarv”
Nordvall flyttade till Oslo i fjol och bloggar på tidningen Netteavisen. Hans krönikör har blivit uppmärksammade även internationellt. Nordvall ryter om VC-programmet:
”Det känns som en slakt av vårt kulturarv. Jag menar att Fis (internationella skidförbundet, bildat 1924) är ute på villovägar i sin desperata jakt på att popularisera sporten globalt och blidka tv-bolagen att sända tävlingarna. Är det verkligen de här korta distansloppen som tv-tittarna vill ha?”
Nordvall får medhåll av Fis racingdirektör Pierre Mignerey, som sa till norska Aftenposten efter Nordvalls krönika ”att vinterns VC-program blev långt ifrån optimalt och att han förstår kritiken”.
Niklas Jonsson förklarar
Varför blev programmet som det blev?
Niklas Jonsson är en av 20 personer i Fis längdkommitté där legendaren Vegard Ulvang är ordförande. Niklas är medlem sedan 2014. Det är längdkommittén som bestämmer vilka orter som ska få tävlingarna sedan de ansökt om datum och sträckor.
- Men först är det världscupkommittén, där Sveriges förbundskapten Rikard Grip ingår, som ger förslag till längdkommittén. Och visserligen är det Fis Council med 17 personer som har sista ordet men det har aldrig protesterat mot våra val, säger Niklas när det gäller världscupsort.
"Media en viktig intressent"
Däremot korrigerade man en förändring i formatet som röstades igenom i längdkommittén där vissa nationer ville ha en kortare herrstafett från dagen 10 km till 7,5 km.
Svenska skidförbundets ordförande Mats Årjes är medlem i Fis Council. När han avgår som ordförande på årsmötet 20 oktober blir det den nya ordföranden, Karin Weijber Mattsson, som tar hans plats. Årjes börjar som SOK-ordförande 19 april men kommer att jobba kvar som vd för Skistar.
- Det är media (läs tv-bolagen) som styr. Media är en viktig intressent, men det är inte bara de som styr. Loppen i Mellaneuropa avgörs på konstsnö. Att bygga banor för längre sträckor blir svårt och dyrt. Ett alternativ är att tillåta tävlingar på högre höjd än dagen 1 800 m om snögränsen flyttar sig uppåt, säger Niklas.
Vi minns honom som silvermedaljör vid OS i Nagano 1998 på 5-milen, åtta sekunder efter Björn Dählie. Niklas håller med om att det bör vara fler längre distanser på VC-programmet.
- Men det har ju aldrig funnits mer än två 5-milslopp under säsongerna. Ett i Holmenkollen och ett i VM/OS.
Individuell start sällsynt
Flera av dagens tv-tittare har aldrig sett en 5-mil med individuellt start på mästerskapen (på wc har det varit efter det). Senast en sådan tävling tv-sändes var 2003 på mästerskapsnivå. Däremot tror inte Niklas på Wassbergs idé.
- Nej, med masstart skulle ett lopp över sex eller sju mil se likadant taktiskt ut som dagens 5-milar. Men Sverige jobbar på individuella starter. Men vi har en röst av 20…
Snacket har gått att den klassiska stilen kommer att slopas. Blir det så?
Nej, absolut inte. Framför allt är det Finland, Tyskland, Norge, Ryssland och Sverige som vill behålla den klassiska stilen. Däremot kommer skiathlon att bara finnas kvar på världscupen, VM och OS.
Hur ser tv-tittande ut?
- Stort intresse i Norden. Svagt i Tyskland som inte har några stjärnor. När Justina Kowalczyk (35 nu, har slutat) stod på toppen ökade tittande i Polen med 15 miljoner när tv sände.
Förslaget om att herrstafetten 4x10 kilometer skulle ändras till 4x7,5 kilometer röstades ned i council.
Två par ett måste?
Längdskidåkning håller på att bli en dyr sport för ungdomar och ”vanliga” åkare. Man måste ha två par, ett för klassisk stil, ett för skate.
- Ungdomar upp till 13-14 år kan nöja sig med ett par ungdomsskidor som kostar cirka 1 500 kronor per stil, säger Niklas.
Han vet, han är trebarnspappa till tre pojkar och alla åker skidor. Äldsta grabben Pål, 17 år, är rankad etta på FIS ranking för pojkar födda 2001.
Det är många i skidvärlden som har synpunkter på orter, distanser, grenar och så vidare. Vid Fis-kongressen i maj i grekiska Costa Navarino deltog 1 000 delegater från fler än 80 skidförbund. Många har mycket på hjärtat.
Lättare att komma överens var det i fredags i Zürich. Fisdelegaterna i längd, med Niklas Jonsson på plats, spikades tävlingskalendern till och med 2022-2023.
- Något kan ändras på vägen fram. Klart är i alla fall att det blir tre stycken 3-milar för herrarna i världscupen nästa säsong, säger Niklas, 49.
Han bor i Piteå och är vd för Almi Norr med kontoret i Luleå.
Det beskedet, om fler 3-milslopp, kan få Sundby och Rickardsson att bli lite gladare…
Göran Söderlund
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar