Internationella skidförbundet har vallat fel

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När, var, hur? TV - bolagen styr mycket inom idrotten, det är välkänt sedan länge. I vinterns längdskidåkning blir det extremt.  Satsningen på korta lopp är gigantisk. Längdskidåkningen går från att vara en konditionssport till något annat. Men Thomas Wassberg har en idé.

En skidåkare i Världscupen - det är lika med en sprinter numera.

-Idag kör herrarna en 5-mil under två timmar. Varför inte införa en sträcka på sex eller sju mil så vi får se vilka som är mest uthålliga. 

27 lopp på kort , 1 på lång distans

Ska damerna köra fyra mil stället för som max tre nu?

- Mja, kanske det, säger Thomas, som kommer att vara på plats i Seefeld, Österrike, när VM avgörs 19 februari-3 mars.

Världscupen i längdskidor startar i Ruka, Finland 24-25 november. Men de aktiva är långtifrån nöjda med programmet: 12 sprinterlopp, 14 lopp på 10/15 kilometer, 1 lopp på 15/30 kilometer, 1 lopp på 30/50 kilometer. Därutöver två sprintstafetter och två traditionella stafetter. 

Bäddat för sprinters

Lång-gnuggare som Martin Johnsrud Sundby och Daniel Rickardsson har lätt för att hålla sig för skratt. Däremot slickar sig sprintfenomenet Johannes Höflot Kläbo om munnen. Och Calle Halvfarsson förklarar sig nöjd. Han gillar korta distanser.

Är det TV:s fel att det blivit fler kortare lopp och sprint?

Niklas Jonsson är Sveriges representant i Fis längdkommitté. Han köper inte det resonemanget.

- Inför förra säsongen tog vi bort 10 kilometer för herrarna och 5 kilometer för damerna. Skulle vi ha 5-mils-och 3-milslopp oftare snackar vi om sändningstid på sex timmar med upp-och eftersnack för två lopp. Det skulle bli nästan omöjligt att få in i tv-tablåerna.

Ett herrlopp på 10 km tar 21-22 minuter, 5 km för damerna 11-12 minuter. Dessa försvinner till förmån för kortaste distansloppen blir 15 km (33-35 min) och 10 km för damer (24-25 min).

Mycket ska gå snabbt

- Att det blivit fler kortare distanser har med samhällsutvecklingen att göra. Mycket ska gå snabbt numera. Allt är inte TV:s fel. Vi försöker paketera så klokt som möjligt. Men självklart ska vi värna traditionen att längdåkning är en konditionsidrott, säger Niklas, och tillägger:

- Vinterstudion är oerhört viktig för oss. Det är längdskidåkningens räddning. 

Torbjörn Nordvall, som var presschef på Svenska skidförbundet under elva år, han slutade 2016, är idag frilans och Charlotte Kallas presskontakt.

”Slaktar ett kulturarv”

Nordvall flyttade till Oslo i fjol och bloggar på tidningen Netteavisen. Hans krönikör har blivit uppmärksammade även internationellt. Nordvall ryter om VC-programmet:

”Det känns som en slakt av vårt kulturarv. Jag menar att Fis (internationella skidförbundet, bildat 1924) är ute på villovägar i sin desperata jakt på att popularisera sporten globalt och blidka tv-bolagen att sända tävlingarna. Är det verkligen de här korta distansloppen som tv-tittarna vill ha?”

Nordvall får medhåll av Fis racingdirektör Pierre Mignerey, som sa till norska Aftenposten efter Nordvalls krönika ”att vinterns VC-program blev långt ifrån optimalt och att han förstår kritiken”.

Niklas Jonsson förklarar

Varför blev programmet som det blev?

Niklas Jonsson är en av 20 personer i Fis längdkommitté där legendaren Vegard Ulvang är ordförande. Niklas är medlem sedan 2014. Det är längdkommittén som bestämmer vilka orter som ska få tävlingarna sedan de ansökt om datum och sträckor. 

- Men först är det världscupkommittén, där Sveriges förbundskapten Rikard Grip ingår, som ger förslag till längdkommittén. Och visserligen är det Fis Council med 17 personer som har sista ordet men det har aldrig protesterat mot våra val, säger Niklas när det gäller världscupsort. 

"Media en viktig intressent"

Däremot korrigerade man en förändring i formatet som röstades igenom i längdkommittén där vissa nationer ville ha en kortare herrstafett från dagen 10 km till 7,5 km.  

Svenska skidförbundets ordförande Mats Årjes är medlem i Fis Council. När han avgår som ordförande på årsmötet 20 oktober blir det den nya ordföranden, Karin Weijber Mattsson, som tar hans plats. Årjes börjar som SOK-ordförande 19 april men kommer att jobba kvar som vd för Skistar.

- Det är media (läs tv-bolagen) som styr. Media är en viktig intressent, men det är inte bara de som styr. Loppen i Mellaneuropa avgörs på konstsnö. Att bygga banor för längre sträckor blir svårt och dyrt. Ett alternativ är att tillåta tävlingar på högre höjd än dagen 1 800 m om snögränsen flyttar sig uppåt, säger Niklas.

Vi minns honom som silvermedaljör vid OS i Nagano 1998 på 5-milen, åtta sekunder efter Björn Dählie. Niklas håller med om att det bör vara fler längre distanser på VC-programmet.

- Men det har ju aldrig funnits mer än två 5-milslopp under säsongerna. Ett i Holmenkollen och ett i VM/OS.

Individuell start sällsynt

Flera av dagens tv-tittare har aldrig sett en 5-mil med individuellt start på mästerskapen (på wc har det varit efter det). Senast en sådan tävling tv-sändes var 2003 på mästerskapsnivå. Däremot tror inte Niklas på Wassbergs idé.

- Nej, med masstart skulle ett lopp över sex eller sju mil se likadant taktiskt ut som dagens 5-milar. Men Sverige jobbar på individuella starter. Men vi har en röst av 20…

Snacket har gått att den klassiska stilen kommer att slopas. Blir det så?

Nej, absolut inte. Framför allt är det Finland, Tyskland, Norge, Ryssland och Sverige som vill behålla den klassiska stilen. Däremot kommer skiathlon att bara finnas kvar på världscupen, VM och OS.

Hur ser tv-tittande ut?

- Stort intresse i Norden. Svagt i Tyskland som inte har några stjärnor. När Justina Kowalczyk (35 nu, har slutat) stod på toppen ökade tittande i Polen med 15 miljoner när tv sände.

Förslaget om att herrstafetten 4x10 kilometer skulle ändras till 4x7,5 kilometer röstades ned i council.

Två par ett måste?

Längdskidåkning håller på att bli en dyr sport för ungdomar och ”vanliga” åkare. Man måste ha två par, ett för klassisk stil, ett för skate.

- Ungdomar upp till 13-14 år kan nöja sig med ett par ungdomsskidor som kostar cirka 1 500 kronor per stil, säger Niklas.

Han vet, han är trebarnspappa till tre pojkar och alla åker skidor. Äldsta grabben Pål, 17 år, är rankad etta på FIS ranking för pojkar födda 2001.

Det är många i skidvärlden som har synpunkter på orter, distanser, grenar och så vidare. Vid Fis-kongressen i maj i grekiska Costa Navarino deltog 1 000 delegater från fler än 80 skidförbund. Många har mycket på hjärtat.

Lättare att komma överens var det i fredags i Zürich. Fisdelegaterna i längd, med Niklas Jonsson på plats, spikades tävlingskalendern till och med 2022-2023.

- Något kan ändras på vägen fram. Klart är i alla fall att det blir tre stycken 3-milar för herrarna i världscupen nästa säsong, säger Niklas, 49. 

Han bor i Piteå och är vd för Almi Norr med kontoret i Luleå.

Det beskedet, om fler 3-milslopp, kan få Sundby och Rickardsson att bli lite gladare…

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.