Är det orättvist mot Sarah?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Frågan i huvudrubriken kan tyckas oförskämd. Det handlar om Sarah Sjöström, trea på 200 meter fritt på onsdagen. I förrgår var hon tvåa på 100 meter fjäril. Två och trea i världen och jag sätter den rubriken. Är jag en grinig gammal gubbe? Kanske.

Har hon tagit sig vatten över huvudet? Sarah Sjöström har ett späckat VM-program. och kritiker anser att det är för intensivt.

Men när hon låg där på golvet, mjölksyreförgiftad med sprängande huvudvärk och alldeles för högt blodtryck, omringad av läkare och sjukvårdspersonal, kändes det otäckt. Jag tänkte på rubriken här på Idrottens Affärer innan VM startade: ”Orkar du verkligen det här, Sarah?”

För första gången skulle hon ställa upp på fem individuella distanser plus två lagkapper på åtta dagar – utan vilodag. Kanske har hon tagit sig vatten över huvudet, skrev jag.

- Jag gillar utmaningar, blev hennes svar – med ett leende.

Upplägget är tänkt som ett test inför OS i Tokyo nästa år.

Som hon krigade!

Thomas Wassberg fick en gång frågan om smärtgränsen. ”Smärtgränsen, den skiter jag i”, svarade han. Det gjorde Sarah också. Hon gjorde en heroisk insats. Snacket om att ge 100 procent och lite till är felformulerat. Man kan bara ge allt, sen finns inget mer.

Den svenska läkaren René Tour sa om Sarahs lopp:

- Jag har aldrig sett henne kriga så och jag har sett henne i många lopp.

Lyckligtvis behövde Sarah aldrig lägga sig på båren som kom in när hon låg där på golvet. Det gick några minuter som kändes evighetslånga, sen kunde hon resa sig och gå till omklädningsrummet på darriga ben. Vid prisdelningen var hon sitt gamla, vanliga jag.

- Det värsta man kan göra är att lägga sig ner när man har så mycket mjölksyra, man behöver röra på sig men jag låg bara där och orkade inte röra mig, sa hon i tv-intervjun.

Aldrig mer blev en gång till

Efter OS i Rio 2016 tog Sarah silver på 200 fritt. ”Aldrig mer” sa hon efteråt om distansen. Men hon kunde inte hålla sig. Hon skulle på´t igen i VM i Gwamgju i Sydkorea. Det var första gången hon simmade distansen sen Rio. Jag tror att hon är nöjd med 200 meter nu.

Hon behöver inte skämmas för att förlora mot Federica Pellegrini, som i Italien kallas Sjöjungfrun. Hennes segertid var 1.54,22, tvåan Titmus 1.54,66, Sarah 1.54,78. Italienskan har så många OS-VM-och EM-medaljer att hon kan pryda en julgran. Med guldet på onsdagen har hon 39 medaljer av guld, silver och brons, på lång och kort bana. Om jag räknat rätt. För 15 år sen tog hon OS-silver på 200 fritt i Aten. Sedan har hon fyllt på i en jämn ström. Hon fyller 31 år den 5 augusti och sa efteråt att Tokyo-OS blir hennes avsked.

Sarah har världsrekordet

Trean, 18-åriga Ariane Titmus, flyttade från Tasmanien till Australien 2015 för att få bättre träningsmöjligheter. Henne för konkurrenterna se upp med i fortsättningen.

Sarah sa häromdagen att hon skulle simma i tio år till. Den 17 augusti fyller hon 26. Men det är morgondagen som blir mer än spännande. Sarah ska simma försök och semifinal på 100 meter fritt. Hon har världsrekordet, satt 2017, 51,71 sekunder.

Kommer hon att våra stålkvinnan imorgon?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.