Skillnad på gamla och nya klubbar
Vad betyder en förenings tillkomstår för vilken framgång som föreningen uppnår? I många fall är de ledande klubbarna de samma årtionde efter årtionde. Vad kan det bero på?

Undersökningar i flera länder och sporter visar på betydelsen av när på året spelare är födda. De som är födda tidigt på året är tydligt överrepresenterade i landslag och liknande, även högre upp i åldrarna när åldersskillnaderna inte borde spela någon roll.
Detta problem uppstår genom tidig selektion där sjuåringar och äldre som är födda tidigt på året har större chans att få speltid, att bli uppmärksammade som talanger och få större möjligheter till den träning, matcherfarenhet och stöd av tränare som krävs för att överleva genom ungdomsidrottens allt större elitfokusering fram till proffsidrott/landslagsspel.
Styr också supporterskaror
Detta fenomen är också tydligt när det gäller vilken fördel äldre klubbar har i jämförelse med yngre föreningar och där hög ålder har möjliggjort uppbyggnad av supporterskaror över flera generationer och en mer stadig etablering på elitnivån.
Yngre föreningar slåss här mot traditionens makt och för att samla tillräckligt stora resurser för att utmana de etablerade klubbarna. Att ta in försprång är extra svårt för en klubb som har hamnat i en hierarkisk relation till en mer framgångsrik klubb på hemmaplan.
Två exempel på detta är GAIS och ÖIS som under första halvan av 1900-talet utmanade IFK Göteborg på en relativt jämställd fot har haft svårt att göra detta under de senaste årtiondena.
Klubbar som tappat fäste
Exempel på klubbar som tidigare varit populära men som nu tappat de allra flesta av sina supportrar är IFK Malmö, IS Halmia från Halmstad, IK Sleipner från Norrköping, Gävle Godtemplare, IK Heim från Göteborg och IK Göta från Stockholm.
I Stockholm har de ledande fotbollslagen sedan förra sekelskiftet varit AIK och Djurgården och gradvis har ett tredje storlag, Hammarby IF grundat 1897
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp. Med början på onsdagen inleds den nya podden: "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar.
– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar