Växjö visar konsten att bygga ett mästarlag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Matchboll Växjö. Efter fem raka övertidsvinster (!) har tränaren Sam Hallam och hans lag bäddat för ett tredje SM-guld, efter tidigare triumfer 2015 och 2018. Växjös förmåga att hitta segrar i de mest utsatta lägen är omvittnad. I tur och ordning har tidigare Färjestad och Örebro tvingats erkänna sig besegrade i play off striden.

Nu är det sensationen Rögle, första SM-finalen någonsin, som får känna på smålänningarna styrka. Bjäres stolthet hade på lördagen 2-1 inför tredje perioden, försökte spela på resultatet i tredje, men blev grymt straffade.

Växjös Pontus Holmberg (#29, th) jublar med Växjös Robert Rosén (#87) efter att ha avgjort det avgörande 2-3-målet under lördagens SM-fina

Västerås-födde Pontus Holmberg, 22, år antecknades för sitt tredje matchvinnande mål i jakten på Le Mat -pokalen och har totalt 11 poäng (5+6) på 13 play off matcher.

 Tillsammans med Fredrik Karlström, 23 år, uppvuxen i Trångsund, södra Stockholm och via AIK och Linköping till Växjö samt Marcus Sylvegård, 22 och med tydliga rötter i Malmö, utgör trion den så kallade Rackarungekedjan.  Totalt 25 poäng på trion så här långt, när skyttekungen Emil Pettersson har  haft blött krut i den här finalserien har ”rackarungarna” blivit den drivande enheten hos Sam Hallam.

Ungdomarna anger tonen

Det hade ingen kunnat se,  jag applåderar och blir glad över att svenska spelare kliver fram och blir rubriknamn när ett svenskt mästerskap ligger i vågskålen. I Rögles finaltrupp finns hela åtta spelare med utländsk bakgrund, från bänken leds laget av amerikan Cam Abbot som dessutom har sin tvillingbror Chris som sportchef.

I Växjö finns fem främmande spelare, varav Kanadas Andrew Calof var petad på lördagen. Coachbänken är helsvensk och Henrik Evertson byggde redan 2015 sitt första guldlag.  

Sam Hallam är inne på sin nionde raka säsong, kontinuitet lönar sig.

Ekonomiskt är ett mästerskap ingen guldaffär, allra helst den här säsongen. Ett ”normalt” spelår är slutspel en extra bonus för deltagande lag. Budgeten baseras på grundserien.

 20-21 redovisar 13 SHL-lag,  med undantag av IK Oskarshamn,  publikbortfall, i storleksordningen 20-30 miljoner kronor, beroende på arenakapaciteten. Det statliga bidraget för SHL-lagen, RF:s krisstöd, är bra balsam på ekonomiska sår, ja rent av livsavgörande enligt flera pressade ekonomichefer.

2021 års finallag har haft små resekostnader, avståndet Växjö-Ängelholm är 17 mil,  det innebär noll hotellkostnader. Det har välkomnats av kassaansvariga. För guldlaget väntar extra utgifter, spelarkontraktet rymmer alltid en guldbonus för spelartruppen.  

En källa som Anders Mäki, etablerad analytiker med bloggen ”Hockeykunskap” uppskattar att för SM-guld krävs ett knippe spelare med en årslön på upp mot två miljoner kronor, eller cirka 170 000 kronor i månaden. Klubbar som inte har råd att ligga på den nivån – ajöss SM-guld.

I Växjö tror jag inte ”Rackarungekedjan” ligger så högt – snarare hör de hemma på snittlönen för SHL, cirka 120 000 i månaden. De är unga, och knappast ens Sam Hallam kunde se den här trion som potentiella guldmakare vid säsongstarten i september.

Reserven tog över ansvaret

I samma lönefack återfinns också målvakten Erik Källgren, 24 år, ja, hans ersättning kanske är lägre än SHL-snittet. Hans roll vid säsongstarten hösten 2020 var att nöta filt, som andra val bakom Viktor Fasth, 38 år. Tålmodigt har Källgren, fostrad i Nackas ungdomsverksamhet, väntat på sin plats i rampljuset.

Viktor Fasth skadades och tvingades bryta första semifinalen mot Örebro. Scenen var Källgrens, härtill var Sam Hallam, nödd och tvungen, precis vad en viss Hans Brask utbrast, när han 1517 placerade en vit  lapp under sitt sigill vid avskedandet av ärkebiskop Gustav Trolle.   

Scenen var Källgrens – och som han har tagit den. I finalserien har han 93.03 i räddningsprocent och har på fyra matcher endast släppt fyra puckar bakom sig. I tredje finalmötet, Rögle-seger 5-1, föll två Rögle-mål i tom Växjö-bur. Källgren tycks sakna nerver, helt klart.

Nu rapporteras han vara klar för Frölunda till nästa säsong. Jag hoppas att kontraktet inte är slutförhandlat. Dunkar Växjö in matchbollen har Källgrens värde stigit med åtskilliga procent, en mästarmålvakt är alltid värd sin vikt i guld.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Sports Media-byrån Spring Media fortsätter att expandera och förstärker nu sin internationella säljorganisation via nyanställningar.

"Vi håller snabbt på att bli en verkligt global fullservicebyrå, framhåller Tobias Osmund, VD för Spring Media Group

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Putin-vänliga Kazakstan erhöll noll röster när IIHF, det internationella ishockeyförbundet, på fredagen utsåg arrangör för 2027 års mästerskap.

 Motkandidaten Tyskland samlade 102 röster, arenor blir PSD Bank Dome i Düsseldorf med plats för 13 284 åskådare samt SAP Arena i Mannheim som rymmer 13 200 åskådare.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.