Ecclestone hotar stoppa Fl-klassiker

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Mitt i finanskrisen kan Storbritanniens regering tvingas gå in och rädda Formel 1. 78-årige Bernie Ecclestone, som fortfarande styr sporten med järnhand, är beredd att lägga ned Englands VM-tävling.

England är centrum för hela Formel 1 och motorsportindustrin. Sysselsätter mer än 50 000 människor. Intresset i landet är enormt, Formel 1-biljetterna räcker inte till och i år är det total hysteri, med såväl regerande världsmästaren Lewis Hamilton som just nu VM-ledande Jenson Button. 

Deras klassiska F 1-lopp körs i år för sista gången på Silverstone. Konkurrentbanan Donington har skrivit ett 10-års kontrakt med Bernie Ecclestone och inför nästa år byggs banan om för 1,5 miljarder kronor.

Men nu hopar sig problemen, arrangörerna klarar inte att betala arrendet, är på kollissionskurs med myndigheterna och alla oroar sig för om det finns pengar till renoveringen. Bernie Ecclestone kräver att regeringen går in och räddar arrangemanget och tar London OS som exempel på vad de kan göra.

Att Englands GP skulle gå tillbaks till Silverstone är otänkbart enligt Ecclestone. När Bernie talar är det inget tomt hot, jag vet! Det är verklighet och sanning. I år åkte ett annat klassiskt Formel 1-land ur kalendern – Frankrike. För 30 år sedan kastade han ut Sverige.

Frankrikes plats togs av Förenade Arabemiraten (Abu Dhabi) där man inför årets VM-final slutför byggnationen av en enorm anläggning. Andra nya länder som kommit till under senare år är Bahrain, Singapore, Turkiet, Malaysia och Kina. Nästa år tillkommer Sydkorea och Indien väntas följa efter 2011. Alla statligt finansierade.

Exklusiva Formel 1-banor tycks betyda mer än välfyllda läktare. Det var kusligt tomt på de lyxiga läktarna runt Bahrain nu senast.  Men exklusivitet och pengar betyder inte allt. För att på lång sikt behålla intresset krävs att fansen, stämningen och idoldyrkan är en del av ingredienserna.

Därför anser jag att man måste slå vakt om de fem klassiska loppen – Italien, Tyskland, England, Frankrike och Belgien. Dock brukar Bernie Ecclestone få som han vill. Franska myndigheter har tänkt om och kryper till korset. Planerar för en F 1-anläggning väster om Paris med premiär 2011. Så vad gör den engelska regeringen?

Medan de funderar stormar 29-åringe britten Jenson Button mot årets VM-titel. Jag nämnde honom inte ens i min krönika inför årets säsong här på Idrottens Affärer.  Vem kunde tro att ett nytt team (Brawn) med begränsad finansiering skulle sticka upp mot McLaren, Ferrari och BMW.  Lika lite som att Red Bull och Toyota skulle vara Buttons värsta konkurrenter.

Ta nu inte ut något i förskott. Den 10 maj kommer Formel 1-cirkusen till Europa. Då lanserar alla de stora en rad förändringar. Ferrari har laddat in 250 miljoner kronor i extra utvecklingskostnader efter att gjort sin sämsta säsongsstart någonsin.

Det råder visserligen testförbud och Brawn och övriga utvecklar också, så det är ändå inte helt säkert att ’förlorarna’ lyckas vända trenden!

Sven Berggren

Sven Berggren, 59, är motorsportjournalisten som blev PR-man och presschef för Formel 1, motorcykel-VM och STCC i Sverige. I 20 år knuten till Marlboro och Formel 1. Vd för racerbanan Ring Knutstorp och den som initierade livesändningar i skandinavisk TV från Formel 1 och IndyCar. Sven bor sommartid i Skummelövsstrand men vintern tillbringar han i Trysil med grannarna Michael Schumacher och Marcus Grönholm.

Anonymous (inte verifierad)

fre, 2009-10-30 18:21

1. Bernie är ett skämt.

Bernie är ett skämt.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen