OS, visst, för sportens skull

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
OS är bra på många sätt. Det sätter fart på ekonomin som skapar jobb. Tidigarelägger infrastrukturinvesteringar. Sätter Stockholm på kartan. I min värld finns det dock ett argument som väger tyngre. Det sportsliga.
Krönikören Håkan Bång bara fördelar med ett svenskt OS. Snart blir det ett avgörande i frågan om ett arragörsskap. FOTO: TT Nyheter


OS är först och främst en idrottstävling och inget annat. Stockholm skall arrangera OS för att man tror (vet) att man är den bästa arrangören.

Ska lyfta idrotten

Ett arrangemang är bra för de olympiska vinteridrotterna på långsikt. Stockholm-OS skall lyfta idrotterna en eller ännu hellre flera nivåer.

Det börjar bli dags att besluta om Stockholm ska söka vinter-OS 2022. Jag vill att Stockholm söker OS för idrottens skull. I en dynamisk stad som Stockholm skall det finnas möjlighet att bedriva fler idrotter.

Ett OS skulle öka mångfalden och kunna inspirera fler och nya grupper.

OS mer än två veckor

För mig är OS större än de två veckor som tävlingarna håller på. OS består av tre delar före, under och efter. Det finns alltså ”förolympiad”, olympiska spel och ”efterolympiad”.

I mångas ögon tycks efter vara glömt? För mig är det som händer efteråt lika viktigt som bra förberedelser och väl genomförda tävlingar.

Efter ett olympiskt spel ska det finnas nya självklara mötesplatser för idrotten. Anläggningar där idrottare kan träna och tävla långt efter det den olympiska elden har släkts.

Lär av Norge

Vi har faktiskt en del att lära av Norge. Den stolta vintersportnationen Norge presterade svaga resultat med deras mått mätt vid samtliga vinter-OS under

1980-talet. Lågvattenmärket blev OS 1988 i Calgary där de tog noll guld. Ett halvår senare
tilldelades Norge vinter-OS 1994. Det blev en vändpunkt. Landet har sedan dess tillhört de ledande vintersport nationerna med exempellösa framgångar.

Det är här viktigt att påpeka att det är i flertalet av sporterna och deras delgrenar som Norge varit framgångsrika.

Långsiktiga

Det som utmärker OS i Lillehammer 1994 är att det enbart byggdes permanenta anläggningar. Anläggningar som nu 20 år senare fortfarande används av den yttersta världseliten. 

I Hamars skridskohall (Vikingskipet) där Johann Olav Koss vann tre OS-guld, kommer det i januari 2014 hållas allround-EM.  Under kommande vinter blir det alpina världscuptävlingar i Kvitfjells OS-backe.

Lillehammer kommer att arrangera världscuptävlingar i backhoppning och nordisk kombinations backmoment i Lysgårdsbakkene hoppanlegg i december. Längdmomentet går i Birkebeineren skistadion.

Så här vill jag ha det

Det finns således stora möjligheter för den norska publiken att på hemmaplan se och inspireras av tävlande på högsta nivå.  Anläggningarna ger också nuvarande aktiva förstklassiga möjligheter till träning.

De anläggningar som byggs i Stockholm måste kunna användas efter det OS-elden släckts, på samma sätt som i Norge.  Alltså på alla nivåer upp till yttersta elit.

Det är därför viktigt att man redan vid planeringsstadiet ser till att arenorna kan användas långsiktigt, för att förädla de olika sporterna.

Varför Stockholm?

Stockholmsområdet med omkring 2 miljoner invånare behöver anläggningar för fler idrotter än vad det finns i dag. Det är därför för mig självklart att det är huvudstaden som skall arrangera OS. Det är här flest invånare kan få glädje av att utnyttja faciliteterna.

Att bygga en temporär bob -, skeleton-och rodelbana skulle därför vara respektlöst. Jag vill göra det möjligt för Karl, Zoran och Tilde att kunna drömma om att susa ner som den snabbaste skeletonåkaren i iskanalen. Precis som Lisa från Aspudden ska kunna få möjlighet att bli olympisk mästare i backhoppning,

Min önskan är att de olympiska vinteridrotterna blir mer tillgängliga. Jag vill att Stockholm söker vinter-OS för de kommande medaljörernas skull. För om Stockholm inte söker OS kommer Lisa aldrig få veta att hon kunde ha blivit OS-guldmedaljör i backhoppning.

Håkan Bång

Nationalekonom och OS-fan

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Åke Björkman (inte verifierad)

ons, 2013-09-25 11:52

1. Tror ej Sverige klara

Hej Tror tyvärr att det lär bli lönlöst. Kostar för mycket pengar. Torino 23.5 miljarder , Vancouver 40 miljarder och nu Sotji ligger på 340 miljarder kr. Infrastrukturen hur är den?? IOK går de med på Åre/Stockholm?? Hiroschima/Nagasaki fick avslag pga långt avstånd (300 km). Vilka profiler har vi som säljer? Vilka betalar??

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.